ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για την οικονομία

Μετά το Δεκαπενταύγουστο θα «κάνει ταμείο» το Γενικό Λογιστήριο, προσμετρώντας τις επιπτώσεις της νέας έξαρσης της πανδημίας, ενώ τον Σεπτέμβριο θα αντληθεί ρευστότητα με έκδοση ομολόγου.

Σε κατάσταση συναγερμού θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού, καθώς απειλεί με βαθύτερη ύφεση, ενώ βάζει στο τραπέζι πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα μειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αυξητική τάση των κρουσμάτων ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων για την αναπλήρωση των απωλειών σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και στους εργαζόμενους απαιτώντας μεγαλύτερη χρηματοδοτική δύναμη πυρός για την ανάσχεση των παρενεργειών. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις δεν αποκλείουν η πανδημία να ανοίξει νέες πληγές στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να εντείνει τους δημοσιονομικούς κραδασμούς με επιδείνωση της υστέρησης των φορολογικών εσόδων λόγω πτώσης της κατανάλωσης.

Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα σε πολλές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης των μέτρων ακόμα και της επιβολής τοπικών lockdown, εκ των πραγμάτων δημιουργούν σκηνικό ρευστότητας και αυξάνουν τις αβεβαιότητες για την πορεία του προϋπολογισμού που έχει ήδη εκτροχιασθεί.

Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Ιουλίου μετά τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες. Η πυξίδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης δείχνει ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προέβλεψε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πάνω από την πρόβλεψη του Απριλίου για 3,5%.

Ταυτόχρονα η επαναφορά έστω και στοχευμένα της «καραντίνας» θα επιφέρει ισχυρότερα πλήγματα στην οικονομία, βαθαίνοντας την ύφεση και ανεβάζοντας το κόστος του Δημοσίου για την αναχαίτιση της κρίσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές μεγεθών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, ενώ βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου που έχουν πέσει στα 33,7 δισ. ευρώ από 37 δις. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας ένα νέο ομόλογο πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, αν και υπάρχουν σκέψεις για re-opening προηγούμενης έκδοσης. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία αλλά να διατηρηθεί η σχέση με την επενδυτική κοινότητα. Επισημαίνεται ότι 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης περιμένει η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται νέο πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων. Παράλληλα, εξετάζεται παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ δρομολογούνται νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Επίσης, πάνω στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους και εργαζόμενους που πλήττονται σοβαρά. Στο θερινό ταμείο για την έκταση των ζημιών θα ενσωματωθούν και τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με μειώσεις εισφορών και φόρων, οι οποίες ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές του προϋπολογισμού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία ως το τέλος 2023 για μείωση προσαυξήσεων και δόσεις στην εφορία

Παρατείνεται η λειτουργία της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 1,5 ευρώ το πετρέλαιο: Ράλι τιμών χωρίς επιδότηση αντλίας

Πίεση στα νοικοκυριά από την άνοδο κατά 30% στις διεθνείς τιμές από τον Ιούνιο και την παράλληλη κατάργηση της έκτακτης επιδότησης στην αντλία που είχε δοθεί πέρυσι. Επίδομα θέρμανσης 100 - 800 ευρώ.
oil-thermansi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς την επιδότηση στην αντλία

Στο 1,5 ευρώ αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, από 1,1 ευρώ πέρυσι με την επιδότηση στην αντλία που φέτος καταργείται. Το επίδομα θέρμανσης και τα εισοδηματικά όρια.
Kakokairia-Volos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταστροφές μειώνουν το πλεόνασμα και «ψαλιδίζουν» τις νέες παροχές

Άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για πρόσθετες δαπάνες 700 εκατ. ευρώ, ενώ από μηδενική βάση εξετάζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Ανάσες» από τα κοινοτικά κονδύλια 2,25 δισ. ευρώ.