ΓΔ: 1417.5 -0.14% Τζίρος: 142.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Αναίτια ταλαιπωρία χιλιάδων επιχειρήσεων για τη μείωση προκαταβολής φόρου

Αντί να γίνει αυτόματη εκκαθάριση δηλώσεων με βάση τις μειώσεις στην προκαταβολή φόρου, όπως ακριβώς έγινε τον Δεκέμβριο 2019, το υπ. Οικονομικών υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Σε μια αναίτια και εντελώς ακατανόητη ταλαιπωρία υποβάλλει χιλιάδες επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, αν θέλουν να επωφεληθούν σε εποχή πρωτοφανούς κρίσης από το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής φόρου. Αντί να υπολογισθεί αυτόματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ η μείωση της προκαταβολής φόρου, οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ως το τέλος του έτους!

Η σχετική απόφαση υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 18 του ν. 4714/2020 για τη μείωση της προκαταβολής φόρου στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του έτους 2019.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση μέχρι και την 30/12/2020.

Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος, θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου.

Η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10/8 ενώ θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Την ίδια ημέρα θα αποσταλούν και τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δήλωση φόρου εισοδήματος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει ότι:

«Η κυβέρνηση μηδενίζει την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 2019, ένα μέτρο που στοχεύει στην ανακούφιση κυρίως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Παράλληλα, θα ισχύσουν κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από το 30% έως το 70% και φτάνει ακόμα και στο μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του  τζίρου τους υπερβαίνει το 35%».

Ποιες είναι οι μειώσεις προκαταβολής

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

  • Για μείωση τζίρου 5%-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
  • Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
  • Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.
  • Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.
  • Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Στα… κάγκελα οι λογιστές

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία των λογιστών, οι οποίοι καλούνται, σε μια περίοδο ακραίας επιβάρυνσης από νέες υποχρεώσεις και με καθημερινή έκδοση νέων νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων, λόγω της πανδημίας, να διεκπεραιώσουν άλλη μια διαδικασία για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προφανής λόγος που να δικαιολογεί αυτή τη νέα επιβάρυνση με φόρτο εργασίας.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε σχόλιό της η επιστημονική ομάδα του ιστότοπου ενημέρωσης για λογιστικά θέματα taxheaven.gr, μόλις πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2019,  η Α.Α.Δ.Ε. είχε προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για λογαριασμό της κάθε Δ.Ο.Υ, ώστε να μειωθεί το ποσό της βεβαιωθείσας προκαταβολής στο 95% του ποσού του κύριου φόρου, χωρίς να απαιτηθεί, τότε, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο.

«Σήμερα, το υπ. Οικονομικών υποχρεώνει όσες επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) έχουν ήδη υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής φόρου, να προβούν σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι και την 30/12/2020», σημειώνεται στο ίδιο άρθρο και προστίθεται ότι: «Η Α.Α.Δ.Ε. γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής, οπότε είναι απαράδεκτο να μην προβαίνει στην οίκοθεν νέα εκκαθάριση και να υποχρεώνει τους δικαιούχους και δη τους λογιστές σε μία ακόμη πρόσθετη επιβάρυνση. Αν δεν μπορεί η Α.Α.Δ.Ε. να κάνει κάτι τόσο απλό όπως αυτό, τότε ας αναλογιστούμε τι θα γίνει κατά την πρακτική εφαρμογή άλλων μεγαλεπήβολων σχεδίων (βλέπε mydata)».

Αξιοπερίεργο και δείγμα κακής ψηφιακής διακυβέρνησης είναι ότι η ΑΑΔΕ, όπως ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών, θα αποστείλει στη θυρίδα των φορολογουμένων στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ έχει διαθέσιμη τη δήλωση εισοδήματος, γνωρίζει και γνωρίζει ποια είναι η μείωση του συντελεστή που δικαιούται κάθε φορολογούμενος, αλλά αντί να προχωρήσει στη νέα εκκαθάριση καλεί τον φορολογούμενο να υποβάλει εκείνος τροποποιητική δήλωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κατάσχεση καταθέσεων από την εφορία περνάει στην ψηφιακή εποχή

Στη Βουλή ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, αντικαθίσταται ο απαρχαιωμένος Κώδικας του 1974. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων ότι οι κοινοποιήσεις κατασχέσεων στα χέρια τρίτου ή κατασχέσεις στα χέρια τραπεζών δύναται να διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος σε παρατάσεις για τις δηλώσεις, αφορολόγητα φιλοδωρήματα €300/μήνα

Αυστηρά μέχρι τις 15 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων, έκπτωση 4% στους συνεπείς. Αφορολόγητο όριο 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα, καταργείται για όλους το τέλος επιτηδεύματος. Νέα θητεία Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικηγόροι κοντά στο όριο της φτώχειας και κομμωτές που ζουν με 233 ευρώ

Ποιες είναι οι 15 κατηγορίες επαγγελματιών που δηλώνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ τον χρόνο στην εφορία. Ποιοι ζουν με 200 - 300 ευρώ. Οι επτά κατηγορίες που εμφανίζουν λιγότερα από τον βασικό μισθό.