«Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται» το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι εισπράξεις από φόρους κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, λόγω της καθίζησης του τζίρου σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και της μείωσης των εισοδημάτων, ανοίγοντας μεγάλη «τρύπα» στα κρατικά ταμεία.
Τους προβληματισμούς για την έκταση του πλήγματος στα δημοσιονομικά και την οικονομία επιτείνει και το κλίμα αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα μετάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατρακύλα στα φορολογικά έσοδα συνεχίστηκε και τον Ιούλιο με τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο να προοιωνίζονται πτώση τουλάχιστον 30%. Μάλιστα υπήρχαν μέρες, όπου η βουτιά στα έσοδα ξεπέρασε ακόμη και το 80%, όπως προέκυψε μετά από σύγκριση που έκαναν οι υπηρεσίες με αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ καταγράφεται «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ.
Ο αρχικός στόχος για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο μένει στα χαρτιά και οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε ένα καλοκαίρι μεγάλης αγωνίας για την κυβέρνηση, η οποία υπό τη πίεση των αρνητικών γεγονότων αναθεωρεί συνεχώς επί τα χείρω τις προβλέψεις για το κόστος από την πανδημία, καθώς και το σχέδιο για ανάταξη της οικονομίας και «απόδραση» από την κρίση που έχει εκπονήσει.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πλήγμα στα έσοδα προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, που αποτελεί βαρόμετρο και για την ύφεση σημειώνοντας ότι «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθορισθεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου».
Οι ανησυχίες για το τέλμα στα δημόσια έσοδα εντείνονται λόγω και της επίπτωσης από την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και των αυξημένων δόσεων εξόφλησης του φόρου που θα ισχύσουν φέτος.
Σταϊκούρας: Σημαντικό το έλλειμμα φέτος
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία, η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δις. ευρώ από 37,5 δις. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και επεσήμανε ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων ενοικίων που ισχύει για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από την πανδημία. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν χρειαστεί» είπε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνδρομή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επανέλαβε, πάντως, ότι από ένα σημείο και μετά, το ύψος του ενοικίου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.
Επίσης, εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ενσωματωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Σταϊούρας είπε ακόμη ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας (που θα προβλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη βοήθεια στους αδύναμους) αναμένεται να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.