ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Από -13,5% σε -16% η πρόβλεψη της Εθνικής για την ύφεση β' τριμήνου

Ισχυρό είναι το πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα στο β' τρίμηνο, με σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, να έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

Σε βαθιά ύφεση αναμένεται ότι έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, η οποία εξετάζει μία σειρά παραγόντων προκειμένου να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο έχει κυμανθεί από -13,5% έως και -16%, εκτίμηση στην οποία οδηγείται βάσει των επίσημων ανακοινώσεων που αφορούν την πορεία του κύκλου εργασιών στο σύνολο της οικονομίας τον Μάιο, τις αεροπορικές αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Ιούνιο (από τα μέσα του οποίου υπήρξε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές διασυνδέσεις), καθώς και τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο. 

Όπως υπογραμμίζεται οι εν λόγω δείκτες κατέγραψαν μία πιο αδύναμη τάση ανάκαμψης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στον αντίποδα πολύ καλύτερη ήταν η πορεία για την μεταποίηση, όπου ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 49,4 μονάδες τον Ιούνιο από μόλις 29,5 που ήταν τον Απρίλιο.

Επιπρόσθετα τον μήνα Ιούνιο καταγράφεται σταθεροποίηση του ισοζυγίου καθαρών ροών απασχόλησης στο σύστημα Εργάνη αλλά και αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ως εκ τούτου, η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 16% περίπου από αρχική εκτίμηση 13,5%, με την ύφεση, ωστόσο, τον Ιούνιο να είναι σημαντικά πιο ήπια (-7,7% από -17,3% το Μάιο)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.         

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν «βλέπει» για το β' εξάμηνο

Όπως εκτιμά σε ανάλυση η τράπεζα, ο επιχειρηματικός τομέας το 2024 μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά περίπου 3,5%, με το 2ο εξάμηνο να αγγίζει το 6,5% (έναντι +0,9% στο 1ο εξάμηνο).