ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Από -13,5% σε -16% η πρόβλεψη της Εθνικής για την ύφεση β' τριμήνου

Ισχυρό είναι το πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα στο β' τρίμηνο, με σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, να έχουν ουσιαστικά «παγώσει».

Σε βαθιά ύφεση αναμένεται ότι έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Εθνική Τράπεζα, η οποία εξετάζει μία σειρά παραγόντων προκειμένου να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΤΕ η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο έχει κυμανθεί από -13,5% έως και -16%, εκτίμηση στην οποία οδηγείται βάσει των επίσημων ανακοινώσεων που αφορούν την πορεία του κύκλου εργασιών στο σύνολο της οικονομίας τον Μάιο, τις αεροπορικές αφίξεις στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τον Ιούνιο (από τα μέσα του οποίου υπήρξε μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές διασυνδέσεις), καθώς και τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο. 

Όπως υπογραμμίζεται οι εν λόγω δείκτες κατέγραψαν μία πιο αδύναμη τάση ανάκαμψης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στον αντίποδα πολύ καλύτερη ήταν η πορεία για την μεταποίηση, όπου ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 49,4 μονάδες τον Ιούνιο από μόλις 29,5 που ήταν τον Απρίλιο.

Επιπρόσθετα τον μήνα Ιούνιο καταγράφεται σταθεροποίηση του ισοζυγίου καθαρών ροών απασχόλησης στο σύστημα Εργάνη αλλά και αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ως εκ τούτου, η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 16% περίπου από αρχική εκτίμηση 13,5%, με την ύφεση, ωστόσο, τον Ιούνιο να είναι σημαντικά πιο ήπια (-7,7% από -17,3% το Μάιο)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.         

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι διευκρινίσεις της Εθνικής για τα πακέτα συναλλαγών και τις χρεώσεις

Η Εθνική Τράπεζα υπεραμύνεται των πακέτων συναλλαγών, τονίζοντας ότι είναι προαιρετικά, με χαμηλή μηνιαία χρέωση και δωρεάν υπηρεσίες για όσους επιλέγουν ψηφιακές συναλλαγές.
ΑΓΟΡΕΣ

Εθνική Τράπεζα: Στα 17 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο η Jefferies

Η Jefferies αυξάνει την τιμή στόχο στα 17 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και διατηρεί σύσταση αγοράς, βλέποντας ισχυρές διανομές προς τους μετόχους, υψηλές αποδόσεις και ενίσχυση της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι ρώτησαν οι επενδυτές τους τραπεζίτες στο συνέδριο της Morgan Stanley

Οι συνέπειες του πολέμου σε τουρισμό, ενέργεια, ναυτιλία και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε πιστωτική επέκταση, spreads, έσοδα από προμήθεια στο επίκεντρο των ξένων θεσμικών. Καθησυχαστικοί οι τραπεζίτες
Βαγγέλης Μαρινάκης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Με πίεση η πρεμιέρα Μαρινάκη στο Όσλο, οι τράπεζες στο Λονδίνο και νέα έργα

Οι πρότυπες προτάσεις που ξεμπλοκάρουν έργα άνω του 1,5 δισ. ευρώ στην Αττική, ζεστό χρήμα στα Ταμεία της Avax, η γεμάτη ατζέντα των τραπεζιτών στο Λονδίνο, τα Στενά του Ορμούζ και η πίεση στη μετοχή της Capital Tankers.