Η επιλογή προϊόντος από το παραεμπόριο, κοστίζει σε κάθε πολίτη 123 ευρώ, λόγω της απώλειας δημοσίων εσόδων, όπως επισήμανε στη Βουλή, ο αρμόδιος για το Εμπόριο υφυπουργός Νικόλαος Παπαθανάσης εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού για την πάταξη του παράνομου εμπορίου.
Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος έχει προβλεφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που από σήμερα συζητείται στη Βουλή, θα είναι η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς. Θα είναι μια ισχυρή και ευέλικτη μονάδα, όπως τονίζει η κυβέρνηση, η οποία στην ατζέντα της θα έχει την πάταξη του εγκλήματος του παράνομου εμπορίου, την υγιή επιχειρηματικότητα, την αύξηση των δημοσίων εσόδων, την προστασία των καταναλωτών.
Απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας
Η παράνομη διακίνηση και εμπορία αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κοστίζει 48 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συνέπειες του φαινομένου στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, αριθμούνται σε απώλεια περίπου 800.000 θέσεων εργασίας. Για την Ελλάδα, εκτός της απώλειας εσόδων, η συνέπεια είναι ότι το παραεμπόριο οδηγεί στην απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νικόλαου Παπαθανάση. «Στην Ελλάδα το παραεμπόριο κοστίζει κάθε χρόνο, στην κάθε μία και στον καθένα από εμάς, περίπου 123 ευρώ. Δηλαδή 123 ευρώ φεύγουν από το πορτοφόλι της κάθε μιας και του καθενός και πηγαίνει στην λειτουργία του παραεμπορίου», δήλωσε ο υφυπουργός.
Αύξηση των ελέγχων σχεδόν 600%
Οι έλεγχοι για το παραεμπόριο από τις υπηρεσίες που εποπτεύει η ΓΓ Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, την περίοδο Ιούλιος 2018-Ιούλιος 2019 ανήλθαν σε 3.940. Οι έλεγχοι την περίοδο Ιούλιος 2019-Ιούνιος 2020 οι έλεγχοι ανήλθαν σε 27.519, δηλαδή αύξηση 598,5% στους ελέγχους.
«Η μάχη κατά του παραεμπορίου, πρέπει να ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί αυτή η μάστιγα, στερεί δημόσια έσοδα, καταστρέφει υγιείς επιχειρήσεις, προωθεί τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και προωθεί τη λαθρομετανάστευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει βασικά προβλήματα του ελέγχου της αγοράς, της ρύθμισης της οικονομικής δραστηριότητας, της αντιμετώπισης του παράνομου εμπορίου, αντιμετωπίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα την καινοτομία», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το εμπόριο και τη βιομηχανία, Νικόλαος Παπαθανάσης.
Για την Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, είπε ότι στόχος είναι να σταματήσει η σύγχυση αρμοδιοτήτων και να προστατεύσει την αγορά, την επιχειρηματικότητα, τον καταναλωτή και να συνδράμει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Όπως είπε στη νέα δομή θα λειτουργεί και η διεύθυνση εποπτείας ηλεκτρονικού εμπορίου.
.Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προάγει την καλή λειτουργία της αγοράς, την στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, ενισχύει την καινοτομία. «Πυξίδα της πολιτικής μας είναι, όχι άλλα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο βουλευτής και υπογράμμισε ότι οι διατάξεις έχουν σαφές αναπτυξιακό πρόσημο που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε διαρκή και μακρόπνοη ανάπτυξη.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ανεπαρκές, πρόχειρο και ανίκανο να ρυθμίσει ένα θέμα με τη συνθετότητα και τις δυσκολίες του παραεμπορίου. Ανέφερε επίσης ότι η ΔΙΜΕΑ, οργανική μονάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, εξαρτημένη από τη βούληση του Υπουργού, δεν μοιάζει ικανή για την πάταξη του παραεμπορίου και μοιάζει περισσότερο με ένα παρακλάδι αστυνομικής υπηρεσίας.
«Πρόκειται για νομοσχέδιο-σκούπα με διατάξεις ασύνδετες μεταξύ τους, που παραπέμπει σε πλειάδα υπουργικών αποφάσεων», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Αναφορικά με τη νέα δομή ελέγχου, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι συνιστά ένα μηχανισμό που δεν ακολουθεί καμία από τις σύγχρονες αρχές δημόσιας διοίκησης και εποπτείας, δεν χρησιμοποιεί ως υπόδειγμα αναφοράς άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
«Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη θωράκιση εμπορικών κερδών και της πώλησης των εμπορευμάτων των ομίλων με εξασφαλισμένο κέρδος», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου η οποία παρατήρησε ότι το παραεμπόριο ποτέ δεν χτυπήθηκε στη ρίζα του, δηλαδή, οι μεγάλες εταιρείες - όμιλοι που έχουν και κράτη από πίσω τους, αλλά χτυπήθηκε μόνο η «μαρίδα» του παραεμπορίου.