ΓΔ: 2094.27 0.52% Τζίρος: 121.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:40
Επιβατικό αεροπλάνο νύχτα
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Νέα NOTAM για πτήσεις από και προς την Βενεζουέλα

Η FAA προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας λόγω εντατικής στρατιωτικής δραστηριότητας, καλώντας τα πληρώματα πολιτικών αεροσκαφών να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις και στα αεροδρόμια.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προειδοποιεί τους χειριστές πολιτικών αεροσκαφών για αυξημένο κίνδυνο στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας, λόγω της έντασης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με σχετική ειδοποίηση (A0012/25), η FAA καλεί τα πληρώματα να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις πτήσεις, εξαιτίας της «επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας» και της «αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας μέσα και γύρω από τη Βενεζουέλα».

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός εποπτικός φορέας, «απειλές μπορεί να εγείρουν δυνητικό κίνδυνο για αεροσκάφη σε όλα τα ύψη», τόσο κατά την υπέρπτηση όσο και κατά την άφιξη ή αναχώρηση από αεροδρόμια, αλλά και για αεροσκάφη που βρίσκονται στο έδαφος.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις επιχειρήσεις τους στην Καραϊβική, πραγματοποιώντας πλήγματα σε ταχύπλοα που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μεταφέρουν ναρκωτικά. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί σημαντικές αεροναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford, του μεγαλύτερου στον κόσμο.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων μέχρι σήμερα, ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ως επικεφαλής δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών ως πρόσχημα για την επιβολή αλλαγής καθεστώτος και την επιδίωξη ελέγχου στα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα για αυτοσυγκράτηση

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Κίνας: Αντίθετοι στον «μονομερή εκφοβισμό» κρατών

Η Κίνα στηρίζει τις χώρες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και αντιτίθεται στον «μονομερή εκφοβισμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε επικοινωνία με τον Βενεζουελάνο ομόλογό του.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαλένσια υποψήφια της δεξιάς στις εκλογές Κολομβίας, πιστή σε Ουρίμπε και Τραμπ

Η γερουσιάστρια Παλόμα Βαλένσια επελέγη ως υποψήφια του ισχυρότερου δεξιού κόμματος της Κολομβίας για τις προεδρικές εκλογές του 2026, με στήριξη στον πρώην πρόεδρο Τραμπ και σκληρή στάση έναντι του Μαδούρο.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» μετά την κατάσχεση τάνκερ

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «ναυτική πειρατεία» λόγω κατάσχεσης πετρελαιοφόρου, με το εμπάργκο να πλήττει την οικονομία της Βενεζουέλας και να ωθεί τις εξαγωγές σε μαύρη αγορά και χαμηλές τιμές, κυρίως προς Κίνα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά Βενεζουέλας σε πλοία και συγγενείς Μαδούρο

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα, στοχεύοντας συγγενείς του Μαδούρο και έξι πετρελαιοφόρα. Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Καραϊβική και κατάσχεση πλοίου κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τάνκερ που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ έκρυβε τη θέση του για ένα μήνα

Το δεξαμενόπλοιο Skpper, που κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ κοντά στη Βενεζουέλα, έκρυβε τη θέση του για εβδομάδες το Νοέμβριο. Φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο Βενεζουέλας και Ιράν, ενώ η Βενεζουέλα κάνει λόγο για «διεθνή πειρατεία».