Ανάσα στην ελληνική βιομηχανία προσφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ να υπάρξει επανεκκίνηση των μηχανισμών διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), που αποσκοπούν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης για τους μεγάλους καταναλωτές.
Όπως έχει σημειώσει το BD το συνολικό όφελος για την ελληνική βιομηχανία υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 45 εκατ. ευρώ σε 12μηνο ορίζοντα, ενώ η πρώτη δημοπρασία από τον ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ΤFRM είχε σταματήσει το Μάρτιο του 2019 και η διακοψιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2020. Το πλαίσιο της λειτουργίας των δυο μηχανισμών όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ έχει ως εξής:
1. Ο μηχανισμός Δημοπρασιών Διακοπτόμενου Φορτίου (διακοψιμότητα) μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές και ιδίως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορούν να συμβάλλουν στην διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και στην ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών) παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των Δημοπρασιών ΥΔΦ (Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου) του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW. Η πρώτη Δημοπρασία προγραμματίζεται να διενεργηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
2. Επανεκκινεί ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (δια του οποίου εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο Σύστημα, μεταξύ άλλων από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους σταθμούς φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι η αγορά εξισορρόπησης να καταστεί πλήρως λειτουργική). Προβλέπεται ειδικότερα η διενέργεια δυο δημοπρασιών ευέλικτης ισχύος.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Με τις υπουργικές αποφάσεις και την λήψη και των τελικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει ο δρόμος για την επανενεργοποίηση των μηχανισμών διακοψιμότητας και του TFRM το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην παρούσα συγκυρία τόσο για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα για την μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος τα οποία επεξεργαζόμαστε. Την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε εντατικά για την έναρξη του Target Model στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και για την προετοιμασία της ελληνικής πρότασης για τον Μόνιμο Μηχανισμό Ευελιξίας (CRM) που θα αποτελέσουν τα μόνιμα «εργαλεία» για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον».