Σε μεταβατικό σημείο βρίσκεται σήμερα ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, καθώς το νέο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον απαιτεί συνεχή προσαρμογή και νέες ισορροπίες. «Η βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο πρέπει να βρουν νέα πατήματα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλώντας σήμερα στο 16ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ.
Ο κ. Αντωνιάδης περιέγραψε ένα τοπίο γεμάτο προκλήσεις καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις διατηρούν το κόστος ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και προκαλούν αστάθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η συζήτηση γύρω από τους δασμούς, παρότι δεν βρίσκεται σε ένταση, παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας για τις διεθνείς σχέσεις.
Παράλληλα, η κλιματική κρίση καθιστά επιβεβλημένη τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την ώρα που οι κοινοτικοί κανονισμοί απαιτούν πρόσθετες επενδύσεις και οι θεσμικές παρεμβάσεις δυσχεραίνουν τη λειτουργία της αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες, ενώ οι καταναλωτές διαμορφώνουν νέες διατροφικές συμπεριφορές, σε μια εποχή όπου το ψηφιακό περιβάλλον ενισχύει τον καταιγισμό μηνυμάτων και πληροφοριών.
Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, και ενώ τα νοικοκυριά τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς πιέζονται, η βιομηχανία τροφίμων επικεντρώνει τις δράσεις της στην έρευνα και την καινοτομία, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.
«Σε αυτή τη νέα τροχιά μετάβασης, επανεκκίνησης, η βιομηχανία τροφίμων είναι αισιόδοξη. Επιδείξαμε ανθεκτικότητα σε δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές και τις ανάγκες τους», υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντικειμενικότητα στο ερώτημα: «Η ακρίβεια οφείλεται στις υψηλές τιμές ή στα χαμηλά εισοδήματα;»