ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΣΕΒΤ
Φωτο: Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γρηγόρης Αντωνιάδης

Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να βρει νέα πατήματα

Οι πιέσεις από ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, ρυθμιστικές αλλαγές και νέες καταναλωτικές συνήθειες διαμορφώνουν ένα απαιτητικό τοπίο για τον κλάδο, που επενδύει σε καινοτομία και ανθεκτικότητα.

Σε μεταβατικό σημείο βρίσκεται σήμερα ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, καθώς το νέο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον απαιτεί συνεχή προσαρμογή και νέες ισορροπίες. «Η βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο πρέπει να βρουν νέα πατήματα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλώντας σήμερα στο 16ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ.

Ο κ. Αντωνιάδης περιέγραψε ένα τοπίο γεμάτο προκλήσεις καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις διατηρούν το κόστος ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και προκαλούν αστάθεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η συζήτηση γύρω από τους δασμούς, παρότι δεν βρίσκεται σε ένταση, παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας για τις διεθνείς σχέσεις. 

Παράλληλα, η κλιματική κρίση καθιστά επιβεβλημένη τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την ώρα που οι κοινοτικοί κανονισμοί απαιτούν πρόσθετες επενδύσεις και οι θεσμικές παρεμβάσεις δυσχεραίνουν τη λειτουργία της αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες, ενώ οι καταναλωτές διαμορφώνουν νέες διατροφικές συμπεριφορές, σε μια εποχή όπου το ψηφιακό περιβάλλον ενισχύει τον καταιγισμό μηνυμάτων και πληροφοριών.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, και ενώ τα νοικοκυριά τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς πιέζονται, η βιομηχανία τροφίμων επικεντρώνει τις δράσεις της στην έρευνα και την καινοτομία, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

«Σε αυτή τη νέα τροχιά μετάβασης, επανεκκίνησης, η βιομηχανία τροφίμων είναι αισιόδοξη. Επιδείξαμε ανθεκτικότητα σε δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές και τις ανάγκες τους», υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντικειμενικότητα στο ερώτημα: «Η ακρίβεια οφείλεται στις υψηλές τιμές ή στα χαμηλά εισοδήματα;»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο PwC Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα της PwC: Τα 7 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα deals στην Ελλάδα φέτος

Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα συνεχίζεται δυναμικά έως το 2026, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, κυρίως σε Ενέργεια, Τεχνολογία και Τρόφιμα, όπως δείχνει έρευνα της PwC.
Λογότυπο PwC τοίχος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Ιστορικό ρεκόρ εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2025 στην Ελλάδα

Το 2025 αποτέλεσε έτος-ρεκόρ για τις Εξαγορές & Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, με 181 συναλλαγές αξίας 23,8 δισ. ευρώ. Τα Megadeals ανήλθαν στο 30% της αγοράς, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη επενδυτική δυναμική στη χώρα.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενέκρινε η Γερουσία των ΗΠΑ

Η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε με 86-11 νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εστιάζοντας στους υδρογονάνθρακες. Η έγκριση από τη Βουλή θα αναβληθεί ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το μέτρο στοχεύει να αποδυναμώσει οικονομικά τη ρωσική πολεμική μηχανή.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει παλιές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προεκλογικά εξαγγέλλει εκ νέου μέτρα για τη βιομηχανία, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει απολογισμό της Εθνικής Στρατηγικής του 2022 και η χώρα παραμένει πίσω σε παραγωγικότητα και επενδύσεις.
Τεχνητή νοημοσύνη laptop
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει έδαφος στις ελληνικές επιχειρήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη καταγράφει αυξανόμενη διείσδυση σε ελληνικές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ που βασίστηκε σε απαντήσεις 6.000 εταιρειών από 12 χώρες της Ευρωζώνης το 2025.