ΓΔ: 1394.27 -0.24% Τζίρος: 34.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:05:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Νέα έργα στα Πανεπιστήμια με κεφάλαια από ιδιώτες

Σχηματίζουν... ουρές οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι για συμβάσεις ΣΔΙΤ, που προσφέρουν σταθερή ροή εσόδων κατά κανόνα για 30 χρόνια. Έξι ισχυρές εταιρείες/κοινοπραξίες στο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θράκης.

«Πεδίο δόξης λαμπρόν» για τις κατασκευαστικές εταιρείες ανοίγουν οι ΣΔΙΤ κτιρίων Πανεπιστημίων και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέχρι τουλάχιστον να ξεκινήσει η εισροή στη χώρα των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να εκκινήσουν τα τελματωμένα έργα του πακέτου των 13 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υποδομών. Εκτός από το προφανές όφελος, δηλαδή του κατασκευαστικού αντικειμένου των νέων έργων ΣΔΙΤ, μεγάλο δέλεαρ για τους κατασκευαστικούς ομίλους, αποτελεί το γεγονός ότι οι εν λόγω συμβάσεις προσφέρουν μια σταθερή ροή επαναλαμβανόμενων εσόδων σε βάθος χρόνου (κατά κανόνα 30 χρόνια).

Επιπλέον, όπως αποδείχθηκε πριν από λίγους μήνες, είναι και άμεσα κεφαλαιοποιήσιμες, μέσω της μεταβίβασης των σχετικών συμβάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαγορά μιας τέτοιας σύμβασης ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων, την οποία «έτρεχε» ο όμιλος Άβαξ. Αγοραστής ήταν ο σουηδικός επενδυτικός όμιλος Sterner Stenhus, του οποίου ηγείται ο ομογενής επιχειρηματίας, κ. Ηλίας Γεωργιάδης.

Τελευταία απόδειξη αποτελεί ο διαγωνισμός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η πρώτη φάση του οποίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μετά από παράταση λίγων εβδομάδων. Για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών, συνολικού κόστους 133 εκατ. ευρώ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν συνολικά έξι εταιρείες/κοινοπραξίες και συγκεκριμένα, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Άβαξ, Intrakat, Θέμελη και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.

Το έργο προβλέπει την δημιουργία φοιτητικών εστιών, ένα ερευνητικό κέντρο Αριστείας, βιβλιοθήκη, πανεπιστημιακές κατοικίες και χώρους σίτισης σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Αφού γίνει η προεπιλογή, θα ακολουθήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα κληθεί να καταθέσει την δική του πρόταση υλοποίησης του έργου. Αφού οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές οικονομικές τους προσφορές, κάτι που προβλέπεται να συμβεί πιθανώς προς το τέλος του 2020, ή ενδεχομένως και μεταγενέστερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ανάλογες διαδικασίες «τρέχουν» αυτήν την περίοδο και για άλλα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ ανάπτυξης κτιριακών υποδομών. Στις 17 Ιουλίου, δηλαδή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, πρόκειται να γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για αντίστοιχο διαγωνισμό με φορέα ανάθεσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρόκειται για έργο των 116 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανάπτυξη φοιτητικών εστιών στον Βόλο και την Λαμία. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σχεδιάζει την αστική ανάπλαση και αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της πρώην βαμβακουργίας στην περιοχή της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Εκτός από τις φοιτητικές κατοικίες, στόχος είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων και συναφείς κοινωνικές υποδομές. Αντίστοιχες υποδομές θα κατασκευαστούν και στην Λαμία. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή, διαχείριση κι εκμετάλλευση των σχετικών υποδομών για τα επόμενα 30 χρόνια, εισπράττοντας ένα ετήσιο έσοδο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το μεγαλύτερο έργο του είδους πρόκειται να αναπτυχθεί στην Κρήτη, με ανάδοχο το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πρόκειται επίσης για σύμβαση ΣΔΙΤ, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 εστιών στο Ηράκλειο, εντός των αντίστοιχων Πανεπιστημιουπόλεων. Πρόκειται για σύμβαση αξίας της τάξεως των 255 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια του διαγωνισμού έχουν προκριθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, η Intrakat, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ και η Archirodon. Αντιθέτως αποκλείστηκε η Θέμελη, η οποία είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας.

Με ΣΔΙΤ προωθείται και η κατασκευή, μέσω δύο διαφορετικών συμβάσεων, συνολικά 35 νέων σχολείων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε πρώτη φάση θα δημοπρατηθεί ο διαγωνισμός για τα πρώτα 17 σχολεία, εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 153,6 εκατ. ευρώ. Όλα τα κτίρια βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, εκτός από ένα μουσικό σχολείο που θα κατασκευαστεί στην Κατερίνη.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, η πρόσφατη νομοθέτηση της αναβάθμισης κι ενίσχυσης του θεσμού των ΣΔΙΤ, που έχει άλλωστε λειτουργήσει εξαιρετικά στην χώρα μας, έχει λειτουργήσει καταλυτικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση περισσότερων έργων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από τους κατασκευαστές για τους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης

Επισημαίνουν τους κινδύνους απωλειών λόγω καθυστερήσεων και ζητούν την παράταση της διάρκειας του Ταμείου. Τα μέλη του ΣΤΕΑΤ θεωρούν μονόδρομο την εφαρμογή των Πρότυπων Προτάσεων. Τι ειπώθηκε στη γενική συνέλευση.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμούς... χελώνας τα ΣΔΙΤ για κτίρια, καθυστερούν διαγωνισμοί

Ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως για τα επτά νέα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα. Σε αρκετούς άλλους διαγωνισμούς καταγράφεται στασιμότητα αν και έχουν υποβληθεί προσφορές πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία ο ΒΟΑΚ τις επόμενες εβδομάδες οι δεσμευτικές προσφορές

Τον Ιανουάριο θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη ενώ τον Φεβρουάριο υποβάλλονται οι προσφορές για το ανατολικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικοί κολοσσοί «χτυπούν» έργα σε 21 φράγματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Vinci και Suez αναμέσα στους ενδιαφερόμενους για σύμπραξη με το Δημόσιο στο μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων. Προχωρούν ήδη τα πρώτα οκτώ έργα με κόστος κατασκευής 642 εκατ. ευρώ.