«Φουντώνει» ο πόλεμος των παρόχων για τις τιμές στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, καθώς ανακοίνωσε και η Cosmote, μετά τη Vodafone, νέα προγράμματα που παρέχουν έως και απεριόριστα data σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cosmote, τα προγράμματα συμβολαίου COSMOTE GIGAMAX, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, προσφέρουν στους συνδρομητές πολύ περισσότερα έως και απεριόριστα δεδομένα για το κινητό και χωρίς κανέναν περιορισμό στην ταχύτητα του δικτύου με τιμές που αρχίζουν από τα 25 ευρώ.
Ειδικότερα προσφέρονται περισσότερα δεδομένα (1GB, 5GB, 10GB, 20GB) έως και απεριόριστα και διπλασιασμός των ενσωματωμένων data για τους συνδρομητές που συνδυάζουν κινητό και σταθερό, μέσω του COSMOTE One. Για τις επιχειρήσεις, η Cosmote προσφέρει τα αντίστοιχα πακέτα BUSINESS GIGAΜΑΧ UNLIMITED και COSMOTE BUSINESS GIGAMAX, επίσης με περισσότερα έως απεριόριστα δεδομένα, με αρκετές ακόμη παροχές.
Όπως έχει γράψει το Business Daily, από τις αρχές Ιουνίου η Vodafone ανακοίνωσε έξι νέα πακέτα πραγματικά απεριόριστων data, με μηνιαίο κόστος από 55 μέχρι 78 ευρώ. Τα νέα πακέτα απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνοδεύονται από απεριόριστες κλήσεις προς Ελλάδα και απεριόριστα SMS.
Πάντως, η συζήτηση για το υψηλό κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει. Η φιλανδική εταιρεία Rewheel, που είχε διενεργήσει σχετική έρευνα για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα ευρήματα της οποίας αμφισβήτησαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς να υπολογίζονται οι υψηλοί φόροι, έχουμε τις μεγαλύτερες χρεώσεις στην Ευρώπη.
Η ελάχιστη χρέωση για 2GN δεδομένων κινητής
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Rewheel, Αντώνης Δρόσος, έχει αμφισβητήσει, με αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, ότι ακόμη και τα νέα προσφερόμενα πακέτα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οδηγούν πραγματικά σε προσαρμογή των χρεώσεων κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Η αγορά τηλεπικοινωνιών βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης και εποπτείας, καθώς σύντομα θα εκδοθούν οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής σχετικά με την προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας για τον ανταγωνισμό και για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου ανταγωνισμού στην ψηφιακή εποχή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, έχει αμφισβητήσει το σημερινό καθεστώς εποπτείας μόνο από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, προβάλλοντας τη νομική άποψη ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της ρύθμισης της αγοράς από την ΕΕΤΤ εκ των υστέρων (ex post), επειδή οι τιμές των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας επηρεάζουν όλο το φάσμα των χρεώσεων σε ψηφιακές υπηρεσίες.