ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων τον Μάιο

Περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μειώθηκε τον Μάιο το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Κάτω από το επίπεδο του Μαρτίου οι νέες χορηγήσεις.

Σε σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων προχώρησαν τον Μάιο οι τράπεζες, αξιοποιώντας τη φθηνή ρευστότητα που αντλούν από τους καταθέτες και την ΕΚΤ για να υποστηρίξουν τον επιχειρηματικό τομέα, ενώ παράλληλα αύξησαν τα κόστη δανεισμού των καταναλωτών. Οι νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων ήταν μεγαλύτερες από τον Απρίλιο, όχι όμως και από τον Μάρτιο, όταν η επιβολή περιοριστικών μέτρων οδήγησε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στην αυξημένη άντληση δανείων.

Τα νεότερα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τα επιτόκια των νέων καταθέσεων έμειναν αμετάβλητα στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 0,13%, ενώ οι τράπεζες προχώρησαν σε μεγάλη μείωση, κατά 0,58%, των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, όπου καταγράφονται τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι τράπεζες επανέφεραν το μέσο επιτόκιο τον Μάιο λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο όπου βρισκόταν τον Μάρτιο (2,87% τον Μάιο, 2,91% τον Μάρτιο), ύστερα από μια πρόσκαιρη, όπως αποδεικνύεται αύξηση που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

epitokia_epixeiriseis

Σε σχέση με τον Απρίλιο, καταγράφονται σημαντικές μειώσεις σε όλες τις υποκατηγορίες των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου, με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στα μεγάλα δάνεια (άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Οι αυξήσεις επιτοκίων στα καταναλωτικά δάνεια, εξάλλου, επέτρεψαν στις τράπεζες να αυξήσουν το μέσο περιθώριο επιτοκίου από το 3,92% στο 4,10%.

Οι νέες χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων ήταν συνολικά αυξημένες τον Μάιο, όπως φαίνεται στο γράφημα, αλλά μειωμένες σε ό,τι αφορά την κατηγορία δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ φαίνεται ότι η κορύφωση των νέων δανείων ήλθε τον Μάρτιο και δεν έχει ξεπερασθεί ακόμη.

Επιτόκια και ποσά νέων επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

daneia_may2020

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος,

  • Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,23%.
  • Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 14,53%.
  • Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 86 μονάδες βάσης στο 11,82%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,66%.
  • Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,56%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 6,81%.
  • Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 58 μονάδες βάσης στο 2,87%, το Μάιο του 2020, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 793 εκατ. ευρώ έναντι 599 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  • Τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάσης στο 3,40%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 237 εκατ. ευρώ από 262 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  • Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,54%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,44%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 2,77%.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ενισχυμένη η κερδοφορία των τραπεζών, «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα κέρδη του τραπεζικού τομέα στο α' εξάμηνο. Παραμένει πρόβλημα το υψηλό επίπεδο των ΝPLs, η αύξηση των οποίων οφείλεται και σε ένταξη σε αυτά δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Μειωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ' τρίμηνο 2024

Όπως σημειώνει η τράπεζα, υψηλά επιτόκια αλλά και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ήταν οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση της ζήτησης. Αμετάβλητα τα κριτήρια για επιχειρηματικά - στεγαστικά δάνεια.