ΓΔ: 2597.35 0.15% Τζίρος: 2.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:31:37
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα

ΕΟΦ: Οι ελλείψεις φαρμάκων αντιμετωπίζονται μόνο με ομαδική προσπάθεια

Ο ΕΟΦ συμμετέχει στην εκστρατεία του EMA, υπογραμμίζοντας ότι οι ελλείψεις φαρμάκων απαιτούν συνεργασία φαρμακοποιών, γιατρών, ασθενών και αρχών, λόγω αυξημένων πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) συμμετέχει στην ενημερωτική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), με βασικό μήνυμα ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων απαιτεί ομαδική προσπάθεια.

Στόχος της εκστρατείας είναι να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φαρμακοποιών, ιατρών, ασθενών και αρμόδιων αρχών για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται συχνότερα και πιο σύνθετα περιστατικά περιορισμένης διαθεσιμότητας φαρμάκων. Οι αιτίες περιλαμβάνουν διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, προβλήματα παραγωγής, πανδημίες, ελλείψεις πρώτων υλών και απρόβλεπτες αυξήσεις της ζήτησης.

Το φαινόμενο αυτό επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό τους. Ενδεικτικά, το 2024 τα φαρμακεία της ΕΕ αφιέρωσαν κατά μέσο όρο πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα στη διαχείριση ελλείψεων, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη πίεση στους παρόχους υγείας.

Η επιτυχής αντιμετώπιση των ελλείψεων προϋποθέτει συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι φαρμακοποιοί αναζητούν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις όταν κάποιο φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο και συνεργάζονται στενά με τους ιατρούς για τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών.

Οι γιατροί προχωρούν σε συνταγογράφηση εναλλακτικών αγωγών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και παρέχουν την απαραίτητη ιατρική επίβλεψη κατά τις αλλαγές φαρμάκων. Παράλληλα, διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς κατανοούν πλήρως τις τροποποιήσεις στη φαρμακευτική τους αγωγή.

Από την πλευρά τους, οι ασθενείς καλούνται να προμηθεύονται μόνο τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων, να αποφεύγουν παράνομες πηγές όπως το διαδίκτυο και να ενημερώνονται επαρκώς για τη θεραπεία τους, συζητώντας τυχόν προβληματισμούς με γιατρούς ή φαρμακοποιούς.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί διαχειρίζονται τις προμήθειες κρίσιμων φαρμάκων στα νοσοκομεία, δίνουν προτεραιότητα σε επείγουσες ανάγκες και υποστηρίζουν τους γιατρούς στην επιλογή των ασφαλέστερων εναλλακτικών.

Ο ΕΟΦ και ο EMA παρακολουθούν στενά τον εφοδιασμό της αγοράς και συνεργάζονται με παραγωγούς για την πρόληψη ή την επίλυση ελλείψεων, λαμβάνοντας μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας.

Η εκστρατεία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Πυρηνικής Ιατρικής, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδιατρικής Νευρολογίας, τους Φαρμακοποιούς της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και την Ευρωπαϊκή Ένωση Γενικών Ιατρών. Υποστηρίζεται επίσης από την Ομάδα Εργασίας Ασθενών και Καταναλωτών και την Ομάδα Εργασίας Επαγγελματιών Υγείας του EMA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από Δυτικό Νείλο στη Βόρεια Μακεδονία

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία, με 35 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 4 θανάτους κυρίως στα Σκόπια. Οι αρχές ενισχύουν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κουνουπιών λόγω της επιδημίας.
Ήλιος και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί περισσότερο τους ηλικιωμένους

Μελέτη στο Lancet Planetary Health προειδοποιεί πως άτομα άνω των 60 ετών θα εκτεθούν σε μεγαλύτερη ζέστη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο. Τελευταία, κύματα καύσωνα στη Γαλλία προκάλεσαν πάνω από 6.000 θανάτους.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: Η φονικότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία της χώρας

Η τρέχουσα επιδημία Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η πιο φονική στην ιστορία της χώρας, με πάνω από 2.300 νεκρούς, ξεπερνώντας τα 2.299 θύματα της επιδημίας 2018-2020, σύμφωνα με τις αρχές.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Α. Γεωργιάδη για τη φωτιά στη Σαλαμίνα

Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης ενημέρωσε για την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα: 10 περιστατικά από 15 ως 89 ετών, κυρίως με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, πέντε διακομίστηκαν, τρεις πήραν εξιτήριο, δύο παραμένουν υπό παρακολούθηση.
Αφρική ασθένειες
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 30 λεπτά από έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ανησυχεί έντονα, με έναν θάνατο κάθε 30 λεπτά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Τομ Φλέτσερ ζητά άμεση διεθνή κινητοποίηση, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και οι υποδομές υγείας παραμένουν ανεπαρκείς.