Η ελληνική οικονομία είναι, σαφώς, αντιμέτωπη με την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, αλλά με βασική διαφορά ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη 10ετία, κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια, όπως υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το ΙΟΒΕ.
Αφού πρώτα προχώρησε σε μία απαρρίθμηση των κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει η ευρωζώνη αλλά και των προτάσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει καταθέσει η Κομισιόν έστρεψε την προσοχή του στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι είχε την... ατυχία να βρεθεί αντιμέτωπη με την πανδημία σε μία περίοδο που η οικονομία ακολουθούσε θετική πορεία.
Παράλληλα δεν δίστασε να δηλώσει εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία η χώρας μας και η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά και από τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν προκειμένου να στηριχθούν οικονομία και επιχειρήσεις.
Παρά ταύτα η Ελλάδα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να εκμεταλλευθεί, ενώ στο επίκεντρο της πολιτικής της θα πρέπει να παραμείνουν οι μεταρρυθμίσεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και φυσικά η «πράσινη» ανάπτυξη, η οποία, άλλωστε, βρίσκεται και στην καρδιά των προτάσεων της Κομισιόν.
Ο κ. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας αριθμός κλάδων, από τον αγροτοδιατροφικό, τις μεταφορές και τα logistics έως τον τουρισμό, στους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει την επενδυτική της δραστηριότητα, καθώς μέσω αυτών η οικονομία της μπορεί να ενισχυθεί και μάλιστα με πολύ καλό ρυθμό.
«Αυτή τη στιγμή είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία της να ξεπεράσει τα εμπόδια που υπήρχαν στο παρελθόν. Για παράδειγμα μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν το τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού φορολογικών εισπράξεων, αλλά και σε τομείς όπως ο ενεργειακός. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να τη στηρίζει», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.