Σε ελαφρά αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις επικαιροποιημένες θερινές της εκτιμήσεις για το σύνολο των κρατών - μελών της ευρωζώνης, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 4,3% για το 2021, από 4,1% που προέβλεπε πριν -για το 2022 η πρόβλεψη μένει αμετάβλητη στο 6%. Εκφράζει, όμως, την ανησυχία της για την αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και την επίδρασή της στον τουρισμό.
Η Κομισιόν, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα της έκθεσής της για την Ελλάδα τονίζει ότι οι προβλέψεις της εξακολουθούν να υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Εκτιμά ότι και το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό θα παραμείνουν χαμηλότερα από το επίπεδο του 2019.
Επιπλέον κίνδυνοι αφορούν την ταχύτητα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να αρθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αποφευχθεί μία νέα αύξηση πτωχεύσεων και να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στο μέλλον.
Εξετάζοντας με περισσότερη προσοχή τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Επιτροπής, αναφέρουν ότι στο α' τρίμηνο του έτους το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε με ρυθμό 4,4% και αυτό επετεύχθη παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο. Η ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο τις εξαγωγές, και κυρίως σε αυτές υπηρεσιών (τουρισμός κ.α.). Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο. Επίσης, η προγραμματισμένη αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ακόμη ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης άρχισαν να χαλαρώνουν στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα και ακολούθησε η αύξηση σημαντικών δεικτών εμπιστοσύνης. Η βιομηχανία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου βίωσε μία επανεμφάνιση της εξωτερικής ζήτησης για αγαθά. Η ανάκαμψη στις εξαγωγές υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα προβλέψεων της Κομισιόν (ως το τέλος του 2022). Τα αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς αναμένεται να οδηγήσουν σε οριακή μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2021.
Με φόντο τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα έκτακτα μέτρα πολιτικής αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, στα εισοδήματα και στην απασχόληση και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση και υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα μέσα στο έτος, σε συνδυασμό με την ώθηση από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, η οποία εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τόσο το 2021 όσο και το 2022. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί έως και 4,3% το 2021 και 6% το 2022.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ ευρωζώνης και ΕΕ θα αυξηθεί 4,8% το 2021 και κατά 4,5% το 2022 και στις δύο περιοχές.
Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για ελληνικό ΑΕΠ και πληθωρισμό την περίοδο 2021 - 2022