ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
taxcut
Πηγή: Shutterstock

Στον «πάγο» οι φοροελαφρύνσεις, ενεργοποιούνται μόνο δύο

Μόνο το «κούρεμα» προκαταβολής φόρου για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και με κριτήριο την απώλεια τζίρου, καθώς και τη μείωση εισφορών κατά μία μονάδα θα θέσει σε εφαρμογή το υπ. Οικονομικών.

Σε «καθεστώς αναστολής» θέτει η κυβέρνηση το βασικό κορμό του πακέτου των φοροελαφρύνσεων υπό την πίεση της ύφεσης και της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο «αλλάζει ρότα» και «παγώνει» μέχρι νεοτέρας το αρχικό σχέδιο για τις μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στον προϋπολογισμό από την πανδημία στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ καθυστερεί και η εισροή πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι στον «ορατό ορίζοντα» θα υπάρξει «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου κατά 70% όχι οριζόντια αλλά μόνο για τους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό με κριτήριο την απώλεια τζίρου, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι υπόλοιπες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μπαίνουν προσωρινά στον πάγο, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για το βάθος της ύφεσης και την έκταση των δημοσιονομικών αποκλίσεων

Η συνολική δέσμη των ελαφρύνσεων θα μείωνε τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η πτώση του τζίρου στην αγορά και η αναιμική πορεία του τουρισμό επιτείνουν το πρόβλημα με τις φορολογικές εισπράξεις.

 Είναι ενδεικτικό ότι η ύφεση στο κρίσιμο δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτιμάται άνω του 16%, ενώ σύμφωνα με τη ροή των τελευταίων στοιχείων τα έσοδα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Διαχρονικά και παραδοσιακά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ήταν ισχυρό εξαιτίας της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης και της αύξησης της κατανάλωσης αλλά φέτος δεν υπάρχει η θετική αυτή επίδραση, προκαλώντας άγχος στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τις εισπράξεις.

Επιπρόσθετα δεν αποκλείεται να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας που θα διογκώσουν περαιτέρω τις δαπάνες και θα ανεβάσουν ακόμα υψηλότερα το έλλειμμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι «είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον με πιο στοχευμένες ενέργειες για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος»

Το βασικό και άμεσο ζητούμενο είναι να αποφευχθούν εκτεταμένες και μη αντιστρέψιμες ανισορροπίες στον προϋπολογισμό, με τους επόμενους μήνες να θεωρούνται καθοριστικοί. Κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι λόγω της ρευστής κατάστασης στην οικονομία και της αβεβαιότητας για το τελικό λογαριασμό της ζημιάς προχωράμε με προσοχή και βήμα-βήμα επαναπροσδιορίζοντας τις κινήσεις και τη τακτική μας. Η ίδια πηγή έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση κρατάμε όσο το δυνατόν ανέπαφο «το μαξιλάρι» των διαθεσίμων και κάνουμε οικονομία δυνάμεων προκειμένου να μην βρεθούμε με την πλάτη στο τοίχο σε ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας.

Το ραντεβού με τους θεσμούς

Στο μεταξύ το πρώτο τεστ προθέσεων των θεσμών για το καυτό και ανοιχτό δημοσιονομικό μέτωπο θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο στις συζητήσεις για την 7η αξιολόγηση που ξεκινούν στις 6 Ιουλίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρουσιάσει στους δανειστές αναλυτικό λογαριασμό για τη ζημιά στην οικονομία από την πανδημία έτσι ώστε να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για το εύρος και τις αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού καθώς και για την ένταση και την έκταση της ύφεσης.

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην ανάδειξη της ζημίας που έχει υποστεί η οικονομία από την κρίση και στην αναγκαιότητα ισχυρής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει παροχή ρευστότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δημοσιονομικό κεφάλαιο για το 2021 επιδιώκοντας τη συνέχιση της χαλάρωσης της θηλιάς των πλεονασμάτων, έτσι ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για την χρηματοδότηση μέτρων που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Το θέμα παραμένει ανοιχτό σε επίπεδο ΕΕ και οι οριστικές αποφάσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν το επόμενο έτος αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο μαζί με την εξειδίκευση των δαπανών που θα αποκλείονται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά αγαθά για έξι μήνες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Παππάς τονίζει ότι το κράτος εισπράττει αυξημένους φόρους μέσω ΦΠΑ και ζητά από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα έσοδα με κοινωνικό μέρισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και μείωση σε νησιά.
Δημήτρης Μαρκόπουλος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκόπουλος: Νέες αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή και στήριξη εισοδημάτων

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος προανήγγειλε νέες κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής, τονίζοντας τη συμβολή της ΑΑΔΕ και υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού στα δημοσιονομικά όρια, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΞ: Αντιδράσεις για την αύξηση του τέλους διαμονής

Η ΠΟΞ διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο αύξησης του τέλους διαμονής, τονίζοντας πως θα επιβαρύνει περαιτέρω τα ξενοδοχεία, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τον κλάδο, με αφορμή την αύξηση από 0,75% σε 1%.
Γιώργος Πιτσιλής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται στοχευμένοι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ με ΑΙ και αλγόριθμους

Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει στοχευμένους ελέγχους με αλγόριθμους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και ταχύτερες επιστροφές φόρου για ενίσχυση της ρευστότητας, σύμφωνα με τον διοικητή της, Γ. Πιτσιλή, στο 22ο Athens Tax Forum.
forologia-foroi-enfia-efka-fpa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται, αλλά τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται

Η ενίσχυση εισοδημάτων, απασχόησης, η μείωση της φοροδιαφυγής και τα έσοδα που φέρνει η ακρίβεια έχουν αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, παρά τη μείωση φόρων και εισφορών. Η συνολική επιβάρυνση όμως παραμένει ίδια με αυτή του 2019, σύμφωνα με το ΚΕΦΙΜ.
ΑΑΔΕ, Φορολογικοί έλεγχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερωρίες κάνουν στην ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις εισοδημάτων και επιδομάτων

Αναβάθμιση του πλασίου των διασταυρώσεων στοιχείων από εσωτερικό και εξωτερικό από την ΑΑΔΕ εντός του Νοεμβρίου, βάζοντας στο στόχαστρο κρυφά εισοδήματα και τον έλεγχο επιδομάτων και επιχορηγήσεων.