Μπορεί η κρίση του κορονοϊού να έπληξε με δραματικό τρόπο την Airbnb, αλλά η... βασίλισσα των βραχυχρόνιων μισθώσεων δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή: οι κρατήσεις στην αμερικανική αγορά αρχίζουν να αυξάνονται, ξεπερνώντας τις περυσινές επιδόσεις, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 5-7 Ιουνίου, η ακαθάριστη αξία κράτησης αυξήθηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, όταν ο κορονοϊός άρχισε την καταστροφική του δράση.
«Όπως όλες οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η οικονομία διαμοιρασμού δέχθηκε ένα τεράστιο χτύπημα όταν προέκυψε ο κορονοϊός και επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα», δηλώνει στο CNBC ο Ρέλεφ Μπότα, εταίρος της Sequoia Capital που είναι από τους επενδυτικούς οίκους που έχουν επενδύσει στην Airbnb. Αλλά σημειώνει ότι ορισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. «Ένα παράδειγμα είναι οι εγχώριες ενοικιάσεις για διακοπές. Οι άνθρωποι θέλουν πολύ να βγουν από τα σπίτια τους, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμοι να μπουν σε αεροπλάνο».
Η αύξηση στις κρατήσεις είναι μια θεαματική ανάκαμψη από το σημείο εκκίνησης μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, όταν σχεδόν κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ ήταν σε lockdown και τα αεροπορικά ταξίδια είχαν σχεδόν σταματήσει, με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών επιβατών να μετρά λιγότερες από 110.000 μετακινήσεις επιβατών για 17 ημέρες, από τις 6 έως τις 22 Απριλίου.
Για να ξεπεράσει την κρίση, τον Μάιο η εταιρεία απέλυσε περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού της -περίπου 1.900 από τους 7.500 υπαλλήλους της - και άντλησε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και χρέους για να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Το τμήμα της άντλησης κεφαλαίων που έγινε με έκδοση νέων μετοχών αποτιμούσε την Airbnb στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τα μισά από όσα άξιζε η εταιρεία το 2017. Η Airbnb προχώρησε, επίσης, στην προσωρινή διακοπή ορισμένων περιφερειακών δραστηριοτήτων της.
«Όταν ξεκινήσαμε την Airbnb, είχε να κάνει με το να ανήκεις σε μια κοινότητα και να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους. Αυτή η κρίση μας οδηγεί να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, πίσω στα βασικά, πίσω σε αυτό που είναι πραγματικά ιδιαίτερο για την Airbnb: καθημερινοί άνθρωποι που φιλοξενούν τα σπίτια τους και προσφέρουν εμπειρίες», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Μπράιαν Τσέσκι σε επιστολή προς τους υπαλλήλους στις 5 Μαΐου.
Για το σκοπό αυτό, η Airbnb εφάρμοσε μέτρα για να κρατήσει τους επισκέπτες και τους οικοδεσπότες της ευχαριστημένους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα κύμα κριτικής σχεδόν για κάθε βήμα που έκανε:
- Η Airbnb προσφέρθηκε να επιστρέψει το πλήρες κόστος των κρατήσεων για περιόδους όπου οι τοποθεσίες βρίσκονταν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας. Αλλά μερικοί επισκέπτες είπαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολία να εισπράξουν τις πλήρεις επιστροφές μετρητών και εξέφρασαν παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Η Airbnb δημιούργησε επίσης ένα ταμείο αρωγής 250 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους οικοδεσπότες να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά πολλοί δήλωσαν ότι δεν κατάφεραν να εισπράξουν μια σημαντική πληρωμή από την εταιρεία. Απογοητευμένοι, πολλοί οικοδεσπότες δημιούργησαν δικές τους ιστοσελίδες για κρατήσεις, ενώ άλλοι βγήκαν εντελώς από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.Μερικοί μικροί ιδιοκτήτες και startup επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να μπουν στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων για διακοπές αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε μεγαλύτερες εταιρείες.
Παρότι η εταιρεία βρίσκεται στην πιο δραματική περίοδο στη σύντομη ιστορία, οι ελπίδες για μια αρχική προσφορά μετοχών μέσα στο 2020 αναβιώνουν. Σε συνέντευξη στο Bloomberg, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τσέσκι απέφυγε να αναλάβει δεσμεύσεις, αλλά είπε ότι «δεν αποκλείει να γίνει η εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο εντός του έτους».
Ο Ρον Κόνγουεϊ, ιδρυτής και εταίρος της SV Angel, που είναι πρώιμος επενδυτής της Airbnb, αναφέρει ότι οι επισκέπτες έχουν επιλέξει την Airbnb ως ασφαλή επιλογή έναντι των ξενοδοχείων. «Είναι πραγματικά σαφές ότι οι άνθρωποι θέλουν στέγαση όπου έχουν τον έλεγχο. Οι επισκέπτες εμπιστεύονται την Airbnb».
Ένας άλλος πρώιμος επενδυτής της Airbnb, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, λέει ότι οι οδυνηρές περικοπές που θέσπισε η Airbnb τους τελευταίους μήνες έδωσαν στην εταιρεία μια πιο αποτελεσματική δομή κόστους που δεν θα είχε επιδιώξει διαφορετικά. Ως αποτέλεσμα, οι προοπτικές κερδοφορίας της Airbnb είναι καλύτερες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.
«Αντέχουν» οι Έλληνες οικοδεσπότες
Στην ελληνική αγορά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι προς το παρόν εσωτερική υπόθεση μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, ύστερα από το lockdown, καθώς γίνονται κρατήσεις κυρίως από Έλληνες για διακοπές, ενώ παραμένουν πολύ χαμηλά οι κρατήσεις από το εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες, πάντως, φαίνεται να αντέχουν, όπως δείχνει ο αριθμός των αγγελιών που εμφανίζονται στην πλατφόρμα.
Όπως έγραψε πρόσφατα το Business Daily, μεταβατική θεωρείται από φορείς της αγοράς ακινήτων η περίοδος που διανύουμε για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία του COVID-19, αναμένεται να επιδράσουν καταλυτικά για το μέλλον της αγοράς των 2 δισ. ευρώ.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, διαπιστώνεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, η πανδημία δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των αγγελιών ακινήτων. Διακρίνεται μια ανθεκτικότητα των παραθεριστικών περιοχών, οι οποίες άλλωστε, αποτελούν πάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στο σύνολο της χώρας καταγράφονται σήμερα αγγελίες για περίπου 120.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το μέγεθος αυτό είναι σχετικά αμετάβλητο από τις αρχές του έτους, δείγμα ότι παρά τις επιμέρους αυξομειώσεις σε συγκεκριμένες αγορές, εν τέλει, ο συνολικός αριθμός δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με το 2019.
Αυτό οφείλεται στα τουριστικά σημεία, όπου οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να διαθέτουν τα ακίνητά τους, εν αναμονή των πρώτων επισκεπτών, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό.Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, το φετινό καλοκαίρι θα χαρακτηριστεί από ένα σημαντικό κύμα εσωτερικού τουρισμού, με τους επισκέπτες όμως να προτιμούν τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων και όχι τις ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο λόγω χαμηλότερου κόστους, όσο – κυρίως – λόγω της αίσθησης υψηλότερης ασφάλειας που προσφέρουν. Άλλωστε, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 9 στα 10 καταλύματα είναι αυτοτελή διαμερίσματα.