ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στρατιώτης με όπλο
Φώτο: Όπλο στα χέρια στρατιώτη. Credits: Shutterstock

Ολλανδικό δικαστήριο απαιτεί επανεξέταση εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει εντός έξι εβδομάδων την πολιτική εξαγωγών F35 προς το Ισραήλ, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτά μπορεί να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο της Γάζας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν επικυρώνει την προηγούμενη απαγόρευση του Εφετείου της Χάγης για τις εξαγωγές εξαρτημάτων των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά επιβάλλει στην ολλανδική κυβέρνηση να αξιολογήσει αν υπάρχει κίνδυνος τα εξαρτήματα να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία έξι εβδομάδων για να ολοκληρώσει την επαναξιολόγηση, διάστημα κατά το οποίο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση εξαγωγής των συγκεκριμένων εξαρτημάτων.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από προσφυγή οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστήριξαν ότι τα εξαρτήματα συμβάλλουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

Το ολλανδικό κράτος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να διευκρινιστεί εάν η αρμοδιότητα ανήκει στη δικαιοσύνη ή στον αρμόδιο υπουργό. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μάρτιν Πόλακ, «η ευθύνη αυτή ανήκει στον υπουργό».

Μετά την απόφαση του Εφετείου, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου είχε ήδη τροποποιήσει την άδεια, απαγορεύοντας την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 προς το Ισραήλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε ότι ο υπουργός πρέπει να ολοκληρώσει την επαναξιολόγηση εντός έξι εβδομάδων. Εάν διαπιστωθεί σαφής κίνδυνος χρήσης των εξαρτημάτων για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η άδεια εξαγωγής δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Μέχρι να ληφθεί διαφορετική απόφαση, η απαγόρευση στις εξαγωγές εξαρτημάτων F-35 προς το Ισραήλ παραμένει σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε αντίστοιχη προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων κατά των εξαγωγών εξαρτημάτων F-35 από τη Βρετανία προς το Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Εξουδετέρωσε τρεις τρομοκράτες στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αεροπορικές επιθέσεις στη Ράφα της Γάζας, σκοτώνοντας τρεις τρομοκράτες στην έξοδο τούνελ, ενώ τονίζει τη λεπτή ισορροπία της εκεχειρίας. Ραγδαία η αναμονή για άνοιγμα του περάσματος Ράφα.
Προσφυγικός καταυλισμός Ράφα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ συζητά σήμερα το άνοιγμα του περάσματος Ράφα

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει σήμερα για το άνοιγμα του περάσματος Ράφα στη Γάζα, με το Ισραήλ να εξετάζει το ενδεχόμενο αν παραδοθούν όλα τα λείψανα ομήρων. Ο Αλί Σάαθ ανακοίνωσε το άνοιγμά του την Πέμπτη.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Διαφωνεί με ΗΠΑ για Γάζα, λέει όχι σε Τούρκους-Καταριανούς

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι διαφωνεί με την παρουσία Τούρκων ή Καταριανών στρατιωτών στη Γάζα και διατύπωσε διαφορές με τις ΗΠΑ για τη διακυβέρνηση της περιοχής, ενώ σχολίασε και τη συμμετοχή Τουρκίας και Κατάρ σε αμερικανική επιτροπή.
Κατεστραμμένα κτίρια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έξι μαχητές σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως σκότωσε έξι μαχητές στη νότια Γάζα, αναθεωρώντας τον απολογισμό σύγκρουσης και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας. Πάνω στους μαχητές βρέθηκαν διάφορα όπλα.