Σε κρίσιμη φάση μπαίνει η αγορά εργασίας της χώρας από σήμερα, καθώς ξεκινάει το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και «ανοίγει» ο τουρισμός για τη φετινή χρονιά.
Ενώ μειώνονται ραγδαία οι θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη από τον κορονοϊό, στην Ελλάδα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ακόμα μείωση της ανεργίας, λόγω μεθοδολογίας. Ωστόσο, από σήμερα, ίσως ξεκινήσουν να καταγράφονται κάποιες συγκεκριμένες τάσεις στην αγορά εργασίας, τόσο για το επόμενο διάστημα, όσο και για το μεσοπρόθεσμο.
Μετά από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, ξεκινάει το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, που θα «τρέξει» για τους επόμενους 4 μήνες.
Ο εργοδότης θα μπορεί, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, να προβαίνει σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%. Το κράτος θα αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και θα καταβάλει, επίσης, το 60% των εργοδοτικών εισφορών, για το διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.
Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στη στήριξη της αγοράς, αλλά πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι με την ένταξη τους στον μηχανισμό θα μπαίνουν στο «προθάλαμο» της απόλυσης, καθώς οι τζίροι των εταιρειών παραμένουν πολύ χαμηλοί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε πρώτη φάση αναμένεται να ενταχθούν έως 700.000 μισθωτοί στο πρόγραμμα.
Παρόλο που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση στο ποσοστό ανεργίας για τον Μάρτιο -στο 14.4% από το 15.9% το Φεβρουάριο- τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ Ιανουαρίου - Μαΐου 2020 δημιουργήθηκαν μόλις 5.826 νέες θέσεις απασχόλησης, έναντι 265.059 κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Έτσι, οι νέες θέσεις απασχόλησης ήταν λιγότερες κατά 259.233 σε σχέση με πέρυσι, αποτελώντας την χειρότερη επίδοση της αγοράς εργασίας από το 2001.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάρτιο ίσως διορθωθούν από τον επόμενο μήνα. Σε ανακοίνωση της, τονίζει ότι η μείωση των ανέργων κατευθύνθηκε από τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.
Βέβαια, καθοριστικό ρόλο στην αγορά εργασίας θα παίξει ο τουρισμός, που θα δέχεται ξένους επισκέπτες στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από σήμερα. Αν και παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και πού, ο κλάδος και οι 700.000 εργαζόμενοι του (σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη) μπαίνουν σε νέα φάση δοκιμασίας που θα έχει και πολύ μεγάλη σημασία για την ευρύτερη οικονομία.