Ισχυρή ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγο για την αύξηση κατά 600 δισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία, με παράλληλη επέκταση της χρονικής διάρκειάς του τουλάχιστον έως το τέλος Ιουνίου 2021. Μια απόφαση που δικαιώνει τις προσδοκίες των αγορών και ήδη προκαλεί θετική αντίδραση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα για την πανδημία (PEPP) αυξάνεται από τα 750 στα 1,35 τρισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να τονίζει ότι οι αγορές θα γίνονται ευέλικτα. Τα κεφάλαια που θα αντλεί η ΕΚΤ από τις λήξεις ομολόγων του προγράμματος θα επανατοποθετούνται σε τίτλους και η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι η αποεπένδυση θα γίνει με τρόπο που δεν θα θίξει την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Οι αγορές τίτλων θα συνεχισθούν με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα από το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ενώ άλλα 120 δισ. ευρώ θα τοποθετούνται από το ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία. Εξάλλου, τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ διατηρούνται αμετάβλητα.
Το διοικητικό συμβούλιο διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αναπροσαρμογή όλων των εργαλείων πολιτικής, με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο (κοντά στο 2%) με βιώσιμο τρόπο.
Με δεδομένο ότι η αύξηση του PEPP ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο που εκτιμούσαν οι αναλυτές, δηλαδη τα 500 δισ. ευρώ, η πρώτη αντίδραση των αγορών στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήταν θετική, με όλους τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης να «μηδενίζουν» τις απώλειές τους και να περνούν σε θετικό έδαφος. Την καλύτερη, δε, πορεία ακολουθεί η αγορά της Ιταλίας, με τον FTSE MIB να βρίσκεται στο +0,74%, ενώ είχε φθάσει να υποχωρεί κοντά στο 1%.
Παράλληλα ράλι σημειώνουν τα κρατικά ομόλογα, κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με την απόδοση για το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί στο 1,356%, ενώ για το αντίστοιχο ιταλικό 10ετές αποδυναμώνεται στο 1,392%.