ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Αγρότες
APE

Το κράτος αρχίζει... σαφάρι για παράνομες ενισχύσεις αγροτών

Συνεταιρισμοί θα κληθούν να επιστρέψουν επιδοτήσεις του μακρινού παρελθόντος, ύψους 108 εκατ. ευρώ, που κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

Με τα «πακέτα» ενισχύσεων του Τσέρνομπιλ και των «ακριβών» σιτηρών του 2008 ξεκινά η διαδικασία ανάκτησης αγροτικών ενισχύσεων που εκ των υστέρων κρίθηκαν μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο. Μπροστά στην απειλή καταλογισμού προστίμων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει το χορό των ανακτήσεων με τους συνεταιρισμούς, μεγάλη μερίδα των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν ενισχύσεις συνολικού ύψους 108 εκατ. ευρώ σε έως και 20 δόσεις.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο άρθρο 19 του σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, προβλέπεται η επιστροφή δανείων συνολικού ύψους 108.265.352 ευρώ σε ετήσιες έντοκες δόσεις, οι οποίες μπορούν να φθάσουν κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι τις 20.

Το πρώτο μέρος των ανακτήσεων αφορούν ενισχύσεις που δόθηκαν κατά τα έτη 1992 και 1994 , με σκοπό τη ρύθμιση χρεών γεωργικών συνεταιρισμών, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για την αναδιοργάνωση της γαλακτοκομικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ», και κηρύχθηκαν ασύμβατες με την κοινή αγορά. Το συνολικό ποσό προς ανάκτηση ανέρχεται σε 95.000.000 ευρώ και οι υπόχρεοι συνεταιρισμοί προς επιστροφή των ενισχύσεων ανέρχονται σε 78.

Να σημειωθεί ότι το 1992, δόθηκαν δάνεια σε συνεταιρισμούς για να καλύψουν καλλιεργητές σιτηρών που είχαν πληγεί λόγω Τσέρνομπιλ και για την αναδιοργάνωση της γαλακτοκομικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ».

Επίσης, προς ανάκτηση κατευθύνονται περί τα 13,2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, μετά από αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών το 2008 σε Συνεταιρισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην αγορά των σιτηρών που είχε δημιουργηθεί λόγω υπερπαραγωγής και χαμηλών τιμών.

Ωστόσο, η Κομισιόν εκτίμησε ότι οι ανωτέρω χορηγηθείσες ενισχύσεις συνίσταντο στην επιδότηση επιτοκίου και αποτελούσαν κρατική ενίσχυση που δεν ήταν συμβατή με την εσωτερική αγορά και η Ελλάδα όφειλε να τις ανακτήσει από τους δικαιούχους. Εκτιμάται ότι το ποσό των τόκων που πρέπει να ανακτηθούν ανέρχεται σε 7.727.993 ευρώ για τους 49 Συνεταιρισμούς, ενώ το ποσό των εγγυήσεων ανέρχεται σε 3.686.255,94 ευρώ. Το συνολικό ποσό που πρέπει να ανακτηθεί ανέρχεται σε 13.265.352 ευρώ.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο οι ανακτήσεις πρέπει να είναι άμεσες και εφάπαξ. Με την προτεινόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλομένων ποσών σε ετήσιες έντοκες δόσεις οι οποίες μπορούν να φθάσουν κατ΄ ανώτατο όριο τις 20 και ορίζεται ότι ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται σύμφωνα με τη χρηματοδοτική ικανότητα κάθε Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Οι λεπτομέρειες για τις ανακτήσεις θα οριστούν με ΚΥΑ όπου θα προσδιορίζονται οι υπόχρεοι προς ανάκτηση ΑΣΟ, ο αριθμός και το ποσό των ετήσιων δόσεων για κάθε αγροτικό συνεταιρισμό, καθώς και το ύψος του επιτοκίου των δόσεων. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής έστω και μίας δόσης από τους υπόχρεους προς ανάκτηση, η σχετική απαίτηση καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.

Μένει να φανεί πώς θα «τρέξει» το project ανάκτησης ενισχύσεων που δόθηκαν σε συνεταιρισμούς, ώστε αργότερα να τεθεί επί τάπητος και το «πακέτο Χατζηγάκη» το 2009 , αφού έχει επικυρωθεί η υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει από τους αγρότες κρατικές ενισχύσεις ύψους 425 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ περιλαμβάνοντα επίσης πολλά διαφορετικά θέματα που άπτονται στο αγροτικό χαρτοφυλάκιο, από μέτρα για τη στήριξη της μελισσοκομίας και της αλιείας, έως τσουχτερά πρόστιμα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων που φθάνουν και τις 300 χιλ ευρώ, αλλά και θέματα σχετικά με την μεταβίβαση εγγειοβελτιωτικών έργων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για το 40% του ελληνικού ελαιόλαδου από τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Μειώνονται τα όρια για τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες από το 2025, παράταση ως το 2028 ζητάει η Ελλάδα. Υψηλές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων στο λάδι της νότιας Πελοποννήσου. Πώς δημιουργείται το πρόβλημα.
komision, european union, europe
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Κομισιόν ενέκρινε 40 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά. Χάρη σε αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, οι πολίτες της Αθήνας θα προστατεύονται καλύτερα από μελλοντικές πλημμύρες» ανέφερε η κ. Φερέιρα.
businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι: «Κραχ» στην παραγωγή κατά 70%

Η ακραία ξηρασία έκανε το 2024 τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της μελισσοκομίας. Οι μέλισσες λιμοκτονούν, η μείωση παραγωγής φτάνει τοπικά και το 90%. Πλημμυρίζει η αγορά από «ελληνοποιημένο» μέλι.