ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:57 DATA
Φωτο: Shutterstock

Από τις 20 Μαΐου αρχίζουν πάλι οι αιτήσεις για φθηνά δάνεια

H τεράστια ζήτηση που είχε το πρόγραμμα δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης στην προσωρινή διακοπή της κατάθεσης νέων αιτήσεων. 

Στην εκ νέου υποβολή των αιτήσεών τους από τις 20 Μαΐου 2020 μπορούν να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η τεράστια ζήτηση που είχε το πρόγραμμα δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο, οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης στη διακοπή της κατάθεσης νέων αιτήσεων. 

«Βραχυκύκλωμα» στις τράπεζες από 18.000 αιτήσεις για φθηνά δάνεια

Όπως έχει αναφέρει αναλυτικά το Business Daily, σε διάστημα λίγων ημερών υπήρξε πραγματικό «βραχυκύκλωμα» στις τράπεζες καθώς κατατέθηκαν περισσότερες από 18.000 αιτήσεις. Συνολικά οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έφθασαν το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το όριο που είχε τεθεί για το πρόγραμμα ήταν 1,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα διαχειριστικά και ουσιαστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι αρκετά και σοβαρά:

  1. Το πρώτο και προφανές είναι ότι μέσα σε πέντε ημέρες κατατέθηκαν στην ειδική πλατφόρμα για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προκειμένου να αξιολογηθούν από τις τράπεζες, περισσότερες από 18.000 αιτήσεις, για συνολικό ποσό δανεισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Τέτοιο αριθμό αιτήσεων και μάλιστα με υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες διεκπεραίωναν με τα δεδομένα που ίσχυαν ως τώρα σε ένα χρόνο, ενώ τώρα καλούνται να τις αξιολογήσουν σε λίγες εβδομάδες, αν όχι ημέρες.
  2. Η διαδικασία αυτή, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με αυτόματο τρόπο, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη μιας ανοικτής πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων δημιουργεί στους επιχειρηματίες την εντύπωση ότι η αξιολόγηση γίνεται αυτόματα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δάνεια που παρέχονται κατά 60% από τις τράπεζες και κατά 40% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία επιδοτεί και τους τόκους κατά 100% για την πρώτη διετία. Δεδομένου ότι οι τράπεζες ρισκάρουν για το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του δανείου είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τραπεζικά κριτήρια αξιολόγησης, κάτι που άλλωστε αναφέρεται ξεκάθαρα στους όρους του προγράμματος: «Οι συνεργαζόμενες τράπεζες με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες θα χορηγούν, κατόπιν αξιολόγησης, Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19».
  3. Το αμέσως επόμενο πρόβλημα, πέραν της διαχειριστικής πολυπλοκότητας, είναι πρόβλημα ουσίας: δεδομένου ότι προβλέπεται αξιολόγηση επιχειρήσεων από τις τράπεζες και δεν αρκεί μόνο να έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους και να αναλάβουν τη δέσμευση ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό, οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες, ώστε να περιορίσουν το ρίσκο για τα δικά τους κεφάλαια, το οποίο δεν καλύπτεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από κρατικές εγγυήσεις. Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), αλλά και οι τράπεζες εύλογα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να δανείσουν «στα τυφλά», διακινδυνεύοντας τη δημιουργία ενός ακόμη «κύματος» επισφαλειών.

Αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζονται χρόνο προκειμένου να τις εξετάσουν και ως εκ τούτου να μην υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης νέων. 

Όπως τόνισε στην ανακοίνωση του το υπουργείο Ανάπτυξης «λόγω υπερκάλυψης του προϋπολογισμού του νέου προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας παροχής δανείων για κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο, το οποίο διατίθεται από τις 28 Απριλίου 2020, ανακοινώνεται ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων. Νέες αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μετά την αρχική αξιολόγηση των υπαρχουσών αιτήσεων, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση του ορίου δανείων επιχειρήσεων μέσω Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19

Αύξηση από 50.000 σε 250.000 ευρώ στο ύψος των δανείων που χορηγούνται μέσω του Ταμείου, ενώ από τα 200.000 ευρώ στο 1.000.000 ευρώ αυξάνεται το όριο του κύκλου εργασιών των επιλέξιμων επιχειρήσεων.