Νέο «πακέτο» προστίμων ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση του ελέγχους της ΔΙΜΕΑ και οι αποδέκτες τους θα είναι αρκετοί. Πρωτίστως, στη νέα «σειρά» προστίμων «φιγουράρουν» δύο – τρεις εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers).
Σύμφωνα με πληροφορίες του BD τα πρόστιμα, εν προκειμένω, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Βέβαια, όπως επεσήμανε αρμόδια πηγή, η επιβολή των προστίμων αφορά αποκλειστικά το σκέλος της ενημέρωσης των δανειοληπτών. Αυτή είναι και η αρμοδιότητα στην προκειμένη περίπτωση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα και σε εμπορικές εταιρείες, κυρίως για παράβαση των διατάξεων που αφορούν στις πλασματικές εκπτώσεις. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του BD είναι εντυπωσιακός και ο αριθμός των εταιρειών οι οποίες πρόκειται να τιμωρηθούν, αλλά και το συνολικό ύψος των προστίμων. Εντός των προσεχών ημερών όλα αυτά.
Άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι συνεχείς και θα επιβάλλονται κυρώσεις όπου χρειάζεται: «Είμαστε απόλυτα αυστηροί και δε θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους αποδεικνύεται ότι πήγαν να κερδοσκοπήσουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Τον Απρίλιο θα φανεί η μείωση του πληθωρισμού τροφίμων
Εν τω μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της ακρίβειας. Και θεωρεί πως ένα μέρος των θετικών επιδράσεων εμφανίστηκε στην εξέλιξη του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι ο Απρίλιος είναι ο μήνας, στη διάρκεια του οποίου θα «αποκαλυφθούν» πλήρως στα στατιστικά για τον πληθωρισμό οι συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων.
Πάντως, πηγές του υπουργείου έλεγαν προς το BD ότι η κυβέρνηση έλαβε τα συγκεκριμένα μέτρα για να πετύχει ένα ορισμένο αποτέλεσμα και, αν τα μέτρα αυτά αποδειχθεί ότι δεν φτάνουν, τότε θα λάβει επιπλέον μέτρα. Αυτή η επισήμανση αφορούσε σε ερώτηση του BD αν το υπουργείο Ανάπτυξης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο από τον Ιούνιο να εκδηλωθούν ανατιμήσεις στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, έχοντας οι προμηθευτικές επιχειρήσεις ενεργήσει εκ του ασφαλούς, λόγω της θερινής έκρηξης του τουρισμού, κι ως εκ τούτου να μην χρειάζονται το «εργαλείο» των προσφορών για τρεις μήνες. Και από τον Σεπτέμβριο να επανέλθουν στην κανονικότητα τους.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως αν διαπιστωθεί μία τέτοια μαζική τάση ανατιμήσεων -«και δεν εννοούμε πχ την σοκολάτα, διότι γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στη διεθνή αγορά του κακάο, τότε εντός δύο ημερών θα λάβουμε τα μέτρα μας». Καλό είναι, συμπλήρωναν, οι επιχειρήσεις οι προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να ακολουθήσουν τους νέους κανόνες.