ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνει» για δύο χρόνια ο έλεγχος Βρυξελλών στον προϋπολογισμό

Ως το τέλος του 2021 χαλαρώνει η δημοσιονομική εποπτεία στην Ελλάδα και οι Θεσμοί θα ελέγχουν κυρίως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί φέτος στο πτωχευτικό δίκαιο.

Τον βρόχο των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% και της ενισχυμένης εποπτείας για τουλάχιστον δύο χρόνια λύνει ο κορονοϊός, δίνοντας στο οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών για να αποσοβηθεί ένα καταστροφικό σπιράλ ύφεσης στην οικονομία.

Το ντόμινο των παρενεργειών από την πανδημία οδηγεί σε χαλάρωση της στάσης των δανειστών και σε απεγκλωβισμό της ελληνικής κυβέρνησης έως το 2021 από τα δεσμά των μνημονιακών στόχων.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η Ελλάδα θα εποπτεύεται από τους εταίρους μόνο ως προς το σκέλος των μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένες με  την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τις εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Στο «ραντάρ» των θεσμών για φέτος και του χρόνου μπαίνουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που έχουν χαρακτηριστεί κομβικά από τις εκθέσεις της Κομισιόν όπως είναι το πτωχευτικό δίκαιο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, η  ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για την ύφεση κλίνουν προς το χειρότερο σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για βουτιά κατά 7,9% το 2020 και όχι στο βασικό που προβλέπει επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά 4,7%, καθώς γίνονται όλο και πιο γκρίζες οι εκτιμήσεις για το πλήγμα στον τουρισμό που αποτελεί κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 21 δισ. ευρώ με τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να φτάνει στο 11,7%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα  υποχωρήσουν φέτος κατά 19,2% και σε συνδυασμό με την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1%, και των επενδύσεων κατά 4,6% θα δημιουργήσουν σπιράλ ύφεσης στην οικονομία.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο προϋπολογισμός βαδίζει σε «κινούμενη άμμο», με τις εισπράξεις να παραμένουν αναιμικές όχι μόνο λόγω της οικονομικής καραντίνας αλλά και των αναστολών πληρωμών φόρων κι ασφαλιστικών εισφορών που σε συνδυασμό με την έκπτωση του 25% για ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων έχουν βαλτώσει κυριολεκτικά τις φορολογικές εισπράξεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Από την άλλη, υπάρχει συνεχής διόγκωση των δαπανών από την εφαρμογής των μέτρων στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Με βάση το δυσμενές σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας, ο προϋπολογισμός οδηγείται φέτος σε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ σε όρους ESA και στο οποίο βέβαια έχουν ενσωματωθεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Χωρίς αυτά η ύφεση θα ήταν 10% στο βασικό και 13,2% στο δυσμενές.

Ο λογαριασμός των απωλειών φτάνει ήδη τα 14 με 15 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερο κύμα περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Οκτώβριο θα έδινε τη χαριστική βολή στην οικονομία και στα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου. Το οικονομικό επιτελείο απεύχεται κάτι τέτοιο και κινείται με γνώμονα ότι το 2021 θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στον τουρισμό και στην κατανάλωση και θα υπάρξει άλμα των επενδύσεων κατά 15,6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κέρδος» 4 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες για τις δαπάνες

Το όριο δαπανών της τετραετίας αυξήθηκε στα 13,8 από 9,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πρόσθετες παροχές λόγω της αύξησης συνταξιοδοτικών και αμυντικών δαπανών. Στο 133% θα πέσει το χρέος.
Proypologismos, Budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπάει τα... κοντέρ το πρωτογενές πλεόνασμα, θα αυξηθεί φέτος στο 2,5%

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Πρόγραμμα της περιόδου 2025- 2028 θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ.