ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
thomsen_portrait
Πηγή: Shutterstock

Τόμσεν: Πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος

Αρνητική για την Ελλάδα η υψηλή εξάρτηση σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι μεταφορές, οι οποίοι έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση, εκτίμησε ο Τόμσεν.

Αρκετά προσεκτικός, σε πλήρη αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, για την ελληνική οικονομία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την έκδοση της έκθεσης World Economic Outlook.

Ο κ. Τόμσεν απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την τρίτη ισχυρότερη ύφεση παγκοσμίως, υποστήριξε ότι ήταν μία εξαιρετικά άσχημη στιγμή για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι μόλις είχε αρχίσει να αποκομίζει τους καρπούς της επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών και η οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει. 

Τόνισε ότι μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία αποτελεί το γεγονός ότι στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και μεταφορές, οι οποίοι έχουν δεχθεί το σκληρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν δίστασε να προβλέψει ότι ορισμένες ΜμΕ πιθανώς να μην κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

«Είναι λάθος, όμως, να συγκρίνουμε τις χώρες μεταξύ τους σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας. Οι χώρες έχουν διαφορετικές δυνατότητες και κάθε μία αντιδρά βάσει αυτών», υποστήριξε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με το ζήτημα της επιδείνωσης του ελληνικού χρέους και φυσικά του προφίλ βιωσιμότητάς του, υποστήριξε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις. «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί με το ελληνικό χρέος. Είναι νωρίς γιατί δεν γνωρίζουμε την ακριβή επίπτωση από τα μέτρα περιορισμού και επίσης τον χρόνο που αυτά θα διαρκέσουν. Όσο περισσότερο διαρκούν τόσο αυξάνονται τα προβλήματα για τους ισολογισμούς όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και των νοικοκυριών και φυσικά για τις τράπεζες», ενώ τόνισε ότι –όπως ισχύει για όλες τις οικονομίες - «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για επιστροφή στην ανάκαμψη. Σαφώς θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά αυτή θα είναι αργή».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος, διεθνές παράδειγμα επιτυχίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου βρέθηκε για να συμμτάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης στο Reuters: Κλειδί για την οικονομία η δημοσιονομική πολιτική

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 κατά 2,2% και το ΔΝΤ κατά 2,3%, «πολύ πάνω από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 0,8% στην ευρωζώνη.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPOIK, YPETHO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα συνεχίζει στον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως το ότι η ελληνική οικονομία και ο προϋπολογισμός υπεραποδίδουν τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της αξιόπιστης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.