ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος
Φώτο: Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Credit: Shutterstock

Υψηλή συγκέντρωση στη λιανική αγορά ρεύματος βλέπει ο ACER

Πρόβλημα η εξαιρετικά συγκεντρωμένη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα θετικά της.

Από έντονη συγκέντρωση και αργή πρόοδο στην κατεύθυνση της ευελιξίας χαρακτηρίζεται η λιανική ελληνική αγορά ενέργειας το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ACER, ενώ στα δυνατά σημεία συγκαταλέγεται το υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Παράλληλα, η περιορισμένη ανάπτυξη έξυπνων μετρητών περιορίζει την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές, ενώ χρειάζεται μία πιο δυναμική παρακολούθηση της λιανικής αγοράς για ταχύτερη επίγνωση και ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης στην αγορά, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη HHI (Herfindahl-Hirschman Index). Μάλιστα, ο δείκτης αυτός διαμορφώνεται στις 5.160 μονάδες, ένδειξη υπερβολικής συγκέντρωσης, τόσο για οικιακούς όσο και για μη οικιακούς καταναλωτές.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των πανελλαδικών παρόχων ενέργειας είναι περιορισμένος, γεγονός που εντείνει τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και στη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή. Δηλαδή, ο αριθμός των προμηθευτών με προϊόντα για οικιακούς καταναλωτές περιορίστηκε στο 13 από 16 το 2023 με τους προμηθευτές για εμπορικούς καταναλωτές να αυξάνουν από 16 σε 18.

Το ποσοστό αλλαγής προμηθευτή («switching rate») παραμένει χαμηλό στο 6%, μειωμένο κατά 39% σε σχέση με το 2023, ειδικά στον οικιακό τομέα, καταδεικνύοντας περιορισμένη κινητικότητα αλλά και εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά. Όσον αφορά στις χρεώσεις για τους οικιακούς πελάτες, αυτές υποχώρησαν κατά 2% με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 22,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024, η μέση τελική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά καταγράφηκε υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, με το ετήσιο κόστος για ένα νοικοκυριό να ανέρχεται στα 654 ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις φιλόδοξες εθνικές στρατηγικές, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.

Μάλιστα, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζουν περιορισμένη υιοθέτηση θερμικών αντλιών και ηλεκτρικών οχημάτων, παραμένοντας πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην εξηλεκτρισμένη θέρμανση και μετακίνηση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ελληνική αγορά αντιμετώπισε αρκετές ώρες με υψηλές χονδρεμπορικές τιμές άνω των 150 ευρώ/MWh, όπως και σημαντική ενδοημερήσια μεταβλητότητα, με πολλές ημέρες όπου η διαφορά τιμών ξεπέρασε τα 50 ευρώ/MWh, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στους τελικούς καταναλωτές.

Τέλος η ανάπτυξη των «έξυπνων» μετρητών στα νοικοκυριά περιορίστηκε στο 12%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ράλι των τιμών καυσίμων βγάζει από το συρτάρι τα μέτρα στήριξης του 2022

Η κυβέρνηση καταρτίζει προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στα καύσιμα με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, fuel pass, αλλά και φορολόγηση υπερκερδών, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Καλώδια μεταφοράς ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΔΔΗΕ: Δραστική επιδείνωση στις συνδέσεις ρεύματος, σχεδόν 2 μήνες αναμονής

Περίπου 38 εργάσιμες ημέρες αναμονής για μια νέα σύνδεση το 2024 από 28 το 2022. Στις 102 ημέρες η αναμονή απο 33 το 2022 για έργα παραλαγής δικτύου. Κρίσιμη η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου. «Τρέχουν» οι επενδύσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.
Μίλτος Ασλάνογλου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ασλάνογλου (ΕΣΠΕΝ): Τι μας «έρχεται» στις τιμές ρεύματος λόγω Μέσης Ανατολής

Ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, σε συνέντευξή του στο BD εξηγεί πώς επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές ρεύματος, γιατί το φυσικό αέριο παραμένει απαραίτητο και πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης -Τζόρτζια Μελόνι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή παρέμβαση Ιταλίας για φθηνότερους λογαριασμούς, αναστάτωση στις αγορές

Οι δύο παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μελόνι για φθηνότερο ρεύμα προκαλούν ανησυχία σε όλη την Ευρώπη για πιέσεις στα κέρδη και στο μοντέλο τιμολόγησης. Καθησυχαστική για την Ελλάδα και τη ΔΕΗ η AXIA.