Ανέβασε στα 800 ευρώ η κυβέρνηση το επίδομα που θα δοθεί στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω του κορονοϊού, ενώ αρχικά σχεδιαζόταν να ανέλθει στα 400 ευρώ. Παράλληλα, ενεργοποιεί σειρά νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όλοι οι εργαζόμενοι με προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας επειδή έκλεισαν οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται λόγω του κορονοϊού θα λάβουν αποζημίωση από τον προϋπολογισμό 800 ευρώ. Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα καλύψει 500.000 εργαζόμενους και θα έχει κόστος 400 εκατ. ευρώ.
Επίσης προβλέπεται πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με κόστος 450 εκατ. ευρώ, καθώς και αναστολή υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σειρά άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομίας, με συνολικό κόστος 3,8 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους:
- Οριζόντια, για όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, οι οποίοι θα ορισθούν από το ΥΠΟΙΚ με βάση ημερήσια στοιχεία συναλλαγών και την απαγόρευση λειτουργίας τους, θα εφαρμοσθεί για τον Μάρτιο, με δυνατότητα παράτασης, αναστολή για τέσσερις μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις της καταβολής οφειλών ΦΠΑ, της καταβολής κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής. Προϋπόθεση αναστολής είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί λειτουργία 220.000 με 600.000 εργαζόμενους, ενώ τουλάχιστον 120.000 ακόμη με 200.000 επηρεάζονται δραστικά και θα ενταχθούν στο μέτρο.
- Προβλέπεται χρηματοδότηση με διευρυμένο πλαίσιο, με μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ. Θα λαμβάνεται υπόψη μείωση τζίρου και μισθολογικό/μη μισθολογικό κόστος. Το πλαίσιο θα εξειδικευθεί τις επόμενες ημέρες. Προϋπόθεση η διατήρηση θέσεων εργασίας.
- Για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις με δραστική μείωση δραστηριότητας αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.
- Μειώνεται στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για αντισηπτικά και άλλα βασικά είδη υγιεινής.
- Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται προβλέπεται ότι θα καταβάλλουν μόνο το 60% του μισθώματος ακινήτου για Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τα ενοίκια των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που πλήττονται.
- Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται η αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων για τον Μάρτιο με δυνατότητα παράτασης έως και για τέσσερις μήνες.
- Αναβάλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για την 1η Ιανουρίου 2021. Ο ΕΝΦΙΑ θα βασισθεί φέτος στο προηγούμενο καθεστώς.
- Η ΑΑΔΕ προχωρά σε άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι 30.000 ευρώ, με απλοποίηση διαδικασιών.
- Τα καταστήματα τραπεζών μένουν ανοικτά, αλλά θα ανακοινωθεί από την Ένωση Τραπεζών περιορισμός των συναλλαγών που θα γίνονται στα τραπεζικά καταστήματα για την προστασία της υγείας του προσωπικού.
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ήδη προληπτικά μέτρα προστασίας του Χρηματιστηρίου (απαγόρευση short selling).
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα υπολογίζονται οι έκτακτες δαπάνες για τον κορονοϊό στην αξιολόγηση για τη συμμόρφωση με τους στόχους.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρα:
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.
- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.
Συμπερασματικά, τόνισε ο υπουργός, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει πλέον τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να αναλάβει, άμεσα, συντονισμένα και στοχευμένα, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορoνοϊού.
Ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων
Πρόσθετα μέτρα στήριξης οικονομίας και αγοράς εργασίας ανακοίνωσαν από την πλευρά τους τόσο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης όσο και ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, με τον δεύτερο να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «κρινόμαστε άπαντες. Τα μέτρα ισχύουν εφόσον διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. Όσοι κάνουν απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα».
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τους δύο υπουργούς περιλαμβάνονται:
- Επιδότηση επιτοκίου για 3 μήνες για τους κλάδους οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον ιό.
- Για εργαζόμενους: Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας
- Ρητη απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου για όλους τους εργαζόμενους που θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
- Παράταση καταβολή επιδότησης τακτικής ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους για δύο ακόμα μήνες
- Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.