Πολύτιμος σύμμαχος για την ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μπορεί να αποδειχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον διοικητή Γ. Πιτσιλή που επισήμανε τα εργαλεία που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και εκείνα που έρχονται. Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος που βελτιώνει την εξυπηρέτηση απλοποιεί τις διαδικασίες στηρίζει την επιχειρηματικότητα, και διευκολύνει συναλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι η Αρχή βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου τομέα».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Digital Economy Forum 2024 που διοργανώνεται από το ΣΕΠΕ, ο κ. Πιτσιλής τόνισε πως η «Τεχνητή Νοημοσύνη και η Κυβερνοασφάλεια είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την οικοδόμηση μιας ασφαλούς, διαφανούς και αποτελεσματικής ψηφιακής διακυβέρνησης». Σημείωσε πως το myData, «το διεθνώς πρωτοποριακό αυτό έργο», και τη διασύνδεση POS και ταμειακών συστημάτων έγινε πραγματικότητα η παρακολούθηση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.
Αναφέρθηκε στο ψηφιακό δελτίο αποστολής που έρχεται σύντομα και θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της διακίνησης των αγαθών, ενώ με το myAADEapp δόθηκε στους φορολογούμενους η δυνατότητα να διαχειρίζονται τις φορολογικές τους πληρωμές και να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.
«Τα παραπάνω προστίθεται στο ήδη εκτεταμένο πλέγμα ψηφιακής υποβολής αλλά και προσυμπλήρωσης των κάθε είδους δηλώσεων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής , τονίζοντας ότι οικοδομείται «ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον υπηρεσιών, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να πλοηγηθούν και να ολοκληρώσουν τις ενέργειές τους, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του προσωπικού μας».
Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που πραγματοποιείται για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, της ακρίβειας και της ταχύτητας των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ αποτελώντας έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. «Η ενσωμάτωση εργαλείων και τεχνικών ΤΝ μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συγκεντρώνουμε, να αυτοματοποιούμε πολύπλοκες διαδικασίες και να απελευθερώνουμε ανθρώπινους πόρους».
Σημείωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής «αλλά και στην προσπάθεια εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων» προσφέροντας υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών μας.
Ειδικότερα, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεισφέρει στην ανίχνευση απάτης και προβλημάτων συμμόρφωσης με ανάλυση της φορολογικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων (profiling) και εντοπισμό ύποπτων κινήσεων και συναλλαγών, καθώς και τον εντοπισμό περιστατικών φοροδιαφυγής σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, στην καλύτερη στόχευση των ελέγχων με προτεραιοποίηση ελέγχων βάσει παραγόντων κινδύνου με χρήση αλγορίθμων, την αυτοματοποιημένη αξιολόγηση και αξιοποίηση καταγγελιών πολιτών, την βελτιστοποίηση κατανομής των περιορισμένων ελεγκτικών πόρων στις σημαντικότερες υποθέσεις.
Ταυτόχρονα η ΤΝ βοηθάει την ΑΑΔΕ στην πρόβλεψη φορολογικών παραβάσεων με χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης, βάσει προηγούμενων μοτίβων συμπεριφοράς που υποδεικνύουν φορολογική απάτη.
Ενώ βοηθάει τους εργαζομένους με εργαλεία που επιταχύνουν την εργασία τους, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους. Παράλληλα υποβοηθά τους φορολογούμενους με εξελιγμένους ψηφιακούς βοηθούς (σ.σ. chatbot), που αλληλεπιδρούν σε φυσική γλώσσα και προσφέρουν εξατομικευμένη βοήθεια, διευκολύνοντας τη συμμόρφωση με τους φορολογικούς κανόνες.
Από τα εργαλεία ΤΝ που έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες της ΑΑΔΕ, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο έργο MIS εισροών-εκροών στα καύσιμα που αξιοποιεί δεδομένα από τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων καυσίμων και από φορολογικές αποθήκες, βυτιοφόρα και σκάφη διακίνησης καυσίμων.
Χρήση εργαλείων ΤΝ κάνει και η εξειδικευμένη ομάδα εργασίας που αξιοποιεί τις βάσεις δεδομένων μας με τεχνικές «μηχανικής μάθησης» (machine-learning). Ακόμα ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα χρήσης ΤΝ, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή είναι και το υπό ανάπτυξη chatbot του ΚΕΦ, που στηρίζεται στη χρήση LLM (Large Language Models) για εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Επίσης το υπό υλοποίηση έργο Επιχειρησιακής Νοημοσύνης-Ανάλυσης Δεδομένων (BI & Data-Analytics) για εξόρυξη (data-mining) και ανάλυση μεγάλων δεδομένων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναβάθμιση με σύγχρονα εργαλεία κυβερνοασφάλειας
Ωστόσο ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε κάποιο «μαγικό ραβδί» που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, υπογραμμίζοντας ότι η ποιότητα των δεδομένων πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Επισήμανε ότι η υιοθέτηση εργαλείων ΤΝ θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με την ανθρώπινη επίβλεψη και τη διαφάνεια να είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Επιπλέον ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση συνοδεύονται από σημαντικές νέες απειλές, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η χρήση σύγχρονων εργαλείων κυβερνοασφάλειας. «Όσο οι ψηφιακές end to end υπηρεσίες μας επεκτείνονται, αυξάνει και το κίνητρο για επιθέσεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους αυτοματισμούς τους, π.χ. για να «στήσουν» μια επιστροφή φόρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναγνωρίζοντας τους κινδύνους αυτούς, η ΑΑΔΕ, σχεδιάζει τις υπηρεσίες της προβλέποντας κατάλληλες και αυστηρές επιχειρησιακές δικλείδες ασφαλείας για την ακεραιότητα των διαδικασιών, όπως π.χ. η επιβεβαίωση των ΙΒΑΝ με ΑΦΜ. Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε ότι η ΑΑΔΕ συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλεια των συστημάτων μας (ΓΓΠΣΨΔ, ΥΨΔ), και είναι σε συνεργασία για την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πλατφορμών νέφους και ειδικότερα τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών για την ασφάλεια των πληροφοριών.
Επίσης η ΑΑΔΕ πρόσφατα πραγματοποίησε pen test για την επιβεβαίωση του επιπέδου ασφαλείας των ψηφιακών της υπηρεσιών, ενώ υλοποιεί έργο για τη λήψη πιστοποίησης 27001 που περιλαμβάνει:
- αναθεώρηση των πολιτικών και διαδικασιών ασφάλειας πληροφοριών
- παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένης εκπαίδευσης ασφάλειας και υπηρεσιών ευαισθητοποίησης (cybersecurity awareness)
- παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ασφάλειας
- διενέργεια ελέγχων τρωτότητας στις εφαρμογές και τα συστήματα της ΑΑΔΕ
Ενώ παράλληλα για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών δημιουργήθηκε ειδική ενότητα στο site για την ασφάλεια των συναλλαγών και των δεδομένων με οδηγούς προστασίας από επιθέσεις phising/smishing και συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης.