ΓΔ: 1424.33 2.21% Τζίρος: 125.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
eforia, aade, foroi
Φωτο: Shutterstock

Τέλος στην απόκρυψη εσόδων με έξι ηλεκτρονικές εφαρμογές της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους φορολογικούς ελέγχους. Θα γίνονται εξ αποστάσεως, χωρίς να είναι άμεσα απαραίτητοι οι επιτόπιοι έλεγχοι που είναι χρονοβόροι και κοστίζουν.

Τη στενή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της δραστηριότητας επιχειρήσεων και επαγγελματιών, ακόμη και πριν πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, δρομολογεί η ΑΑΔΕ με 6 νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που θέτει σε εφαρμογή το 2025.

Πρόκειται για τομές με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων οι οποίες ανατρέπουν την καθημερινότητα των επιτηδευματιών και στόχος τους είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς θα καταγράφουν οποιαδήποτε συναλλαγή των επιτηδευματιών, οι οποίοι δύσκολα θα μπορούν να ξεφύγουν και να αποκρύψουν έσοδα από πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών.

Με τις νέες εφαρμογές η ΑΑΔΕ αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι θα γίνονται εξ αποστάσεως, από το γραφείο, χωρίς να είναι άμεσα απαραίτητοι οι επιτόπιοι έλεγχοι που είναι χρονοβόροι και κοστίζουν.

Συγχρόνως, όμως, η ανάλυση των στοιχείων που διαβιβάζονται στην πλατφόρμα των myDATA, θα εντοπίζει άμεσα παραβατικές συμπεριφορές και η ΑΑΔΕ θα διενεργεί πλέον στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, σε επιχειρηματίες που εντοπίστηκε ύποπτη δραστηριότητα μέσω των myDATA.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει άμεσα, πόσοι πελάτες περιμένουν να εξυπηρετηθούν από τον Χ επαγγελματία, καθώς και πόσες αποδείξεις εξέδωσε και τι εισπράξεις δήλωσε.

Ακόμη, θα γνωρίζει τι ποσότητες και ποια είναι η αξία των αγαθών που διακινεί ο Ψ επαγγελματίας και με ποιους αποδέκτες. Ακόμη, θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, πόσο ΦΠΑ κατέβαλε ανά μήνα ή τρίμηνο και πόσος είναι ο τζίρος που θα δηλώσει στη φορολογική του δήλωση.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία είναι εύκολο να διασταυρωθούν και να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία και κατά τον τακτικό (εκτός από τον επιτόπιο ή προληπτικό) έλεγχο.

Τα 6 νέα ψηφιακά εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής

  1. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών, στο οποίο ο επαγγελματίας θα υποχρεωθεί να αναγράφει τα ραντεβού με τους πελάτες του και το οποίο θα είναι on line συνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ. Το ψηφιακό πελατολόγιο, θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο χάρτινο πελατολόγιο, αλλά θα λειτουργεί διαφορετικά. Ενώ στο χάρτινο εγγράφονται οι πελάτες όταν φτάνουν στο χώρο της επιχείρησης, στο ηλεκτρονικό πελατολόγιο, θα αναγράφονται και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί για τις επόμενες μέρες. Με τον τρόπο αυτό οι ελεγκτές της εφορίας θα έχουν πλήρη εικόνα για τη δραστηριότητα της ελεγχόμενης επιχείρησης και θα είναι πολύ πιο εύκολος ο έλεγχος της ενδεχόμενης παραβατικότητας. Μάλιστα ο έλεγχος θα γίνεται από γραφείο, καθώς θα διασταυρώνονται οι εγγραφές στο πελατολόγιο οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, με τα δεδομένα των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν επίσης διαβιβαστεί και θα ζητούνται εξηγήσεις, εάν υπάρχει απόκλιση. Στην προκειμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον των ελεγκτών θα εστιάζει στα «ακυρωμένα» ραντεβού. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων, χώροι στάθμευσης, ιατροί, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους του κλάδους των επαγγελματιών.
  2. Η υποχρεωτική διαβίβαση στο myDATA όλων των εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2025. Τα ποσά θα είναι κλειδωμένα και ο επαγγελματίας δεν θα έχει τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης, για να μειώσει έσοδα ή να αυξήσει τις δαπάνες. Η διαβίβαση θα γίνεται άμεσα, την ώρα της έκδοσης του παραστατικού από τον επαγγελματία ή από τον προμηθευτή του και θα αναρτώνται άμεσα στη μερίδα τους στο myDATA. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
  3. Η αυτόματη υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Καθώς τα στοιχεία των εσόδων και των εξόδων θα έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με βάση αυτά, θα προσυμπληρώνονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες θα υποβάλλονται αυτομάτως από την ΑΑΔΕ, την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή του τριμήνου, για τους τηρούντες διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία, αντίστοιχα, εάν νωρίτερα, δεν θα τις έχει υποβάλει ο επιτηδευματίας. Με τη διαδικασία αυτή, θα αποφεύγονται και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
  4. Πριν από το τέλος του 2024 ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2025 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet. Με τη λειτουργία της εφαρμογής εν θα υπάρχει δικαιολογία για καθυστέρηση διαβίβασης συναλλαγής στο myDATA.
  5. Επεκτείνεται σε όλους το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο. Η ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά η χρήση του θα επεκταθεί εντός του 2025, υποχρεωτικά σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.
  6. Η εφαρμογή από τον Απρίλιο της υποχρεωτικής χρήσης του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Η εφαρμογή του επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου 2024, ωστόσο η πρεμιέρα αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να εκδίδουν ψηφιακά δελτία αποστολής για τα προϊόντα που διακινούν και τα δελτία θα διαβιβάζονται άμεσα στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορία θα έχει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να παρακολουθεί, εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο κάθε προϊόν που διακινείται εντός της επικράτειας, από τη στιγμή που βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή από το χωράφι ή με την εισαγωγή του στη χώρα, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Θα καταγράφεται δηλαδή, από την ΑΑΔΕ, όλη η αλυσίδα της διακίνησης του αγαθού. Κατόπιν, σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, οι εν λόγω εγγραφές θα διασταυρώνονται με τον δηλωθέντα τζίρο του εκδότη και του αποδέκτη του τιμολογίου.

Όπως έγραψε το BD, εκτός από την παράταση της προθεσμίας έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής των Ψηφιακών Δελτίων Αποστολής, ανακοινώθηκε και ο δεκαπλασιασμός των προβλεπομένων προστίμων για τους παραβάτες, τα οποία θα αυξηθούν σε 5.000 και 10.000 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος διπλογραφικού συστήματος, αντίστοιχα, από 500 έως 1.000 ευρώ που προβλέπει το ισχύον πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γράφει το... συγχωροχάρτι της Εφορίας για μείωση προστίμων έως 50%

Το BD αποκαλύπτει το νέο έντυπο της ΑΑΔΕ που καλούνται να υπογράφουν οι φορολογούμενοι από την 1η Οκτωβρίου. Η ομολογία φοροδιαφυγής για μικρότερο πρόστιμο και το δίλημμα των ελεγχόμενων.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και το 100% μπορεί να φτάσουν φόροι - πρόστιμα για αδήλωτες καταθέσεις

Πώς φορολογούνται οι αδήλωτες τραπεζικές καταθέσεις που εντοπίζει η εφορία. Από 33% ξεκινά ο φόρος, ποια πρόστιμα και σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται. Βαρύτερες ποινές για τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.