ΓΔ: 1438.67 0.60% Τζίρος: 118.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Πώληση χρυσών λιρών Αγγλίας από την ΤτΕ με εξόφληση μέσω του IRIS

Μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται από τις 21 Οκτωβρίου την εξόφληση συναλλαγών για λίρες Αγγλίας και συλλεκτικά ή αναμνηστικά νομίσματα.

Μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS στην Ελλάδα, θα μπορούν να εξοφλούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος συναλλαγές για την αγορά, μεταξύ άλλων, χρυσών λιρών Αγγλίας.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι από τις 21 Οκτωβρίου 2024 θα δέχεται άμεσες μεταφορές πίστωσης για την πώληση στο κοινό χρυσών λιρών Αγγλίας, συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών κερμάτων, καθώς και τη διάθεση κερμάτων ευρώ από το Κεντρικό Κατάστημα και τα Υποκαταστήματά της.

Ειδικότερα, το κοινό θα μπορεί να εκτελεί άμεση μεταφορά πίστωσης από λογαριασμό που τηρείται σε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών που εδρεύει στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (Single Euro Payments Area – SEPA) για συναλλαγές έως 100.000 ευρώ.

Οι άμεσες πληρωμές αποτελούν μια φιλική προς το περιβάλλον, οικονομική, διαφανή, ασφαλή και εύκολη λύση πληρωμής που διευκολύνει τις συναλλαγές του κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επισημαίνεται ότι, για την αγοραπωλησία χρυσών λιρών και τη διάθεση συλλεκτικών νομισμάτων, η χρήση μετρητών επιτρέπεται με όριο συναλλαγής 500 ευρώ, ενώ για τη διάθεση κερμάτων ευρώ ισχύουν τα αναφερόμενα στον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης του πελάτη εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα που επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τι είναι η άμεση πληρωμή

Η άμεση πληρωμή είναι μεταφορά πίστωσης που καθιστά διαθέσιμο το ποσό μιας εντολής πληρωμής, στον λογαριασμό του δικαιούχου, εντός 10ˊˊ οποιαδήποτε στιγμή (24/7/365). Η αποδοχή άμεσων πληρωμών αφορά στη μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό του πληρωτή (ΙΒΑΝ εντολέα) στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΒΑΝ δικαιούχου).

Τον Οκτώβριο του 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος πρωτοπορεί και στο περιβάλλον συναλλακτικής τραπεζικής αφού εισάγει τις άμεσες πληρωμές για τις συναλλαγές πελατών της. Για πρώτη φορά προσφέρεται στην Ελλάδα η αποδοχή των άμεσων πληρωμών στο σημείο συναλλαγής με όριο τις 100.000 ευρώ.

Ποιες συναλλαγές αφορά η χρήση των άμεσων πληρωμών;

Η δυνατότητα χρήσης των άμεσων πληρωμών δίνεται στα ταμεία των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και εξ’ αποστάσεως. Αφορά στην πώληση χρυσών λιρών Αγγλίας, συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών κερμάτων καθώς και στη διάθεση κερμάτων ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα διεύρυνση στο 5μηνο του ελλείματος στο ισοζύγιο πληρωμών

Σύμφωνα με την ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ. ευρώ. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Υπερδιπλασιασμός των άμεσων πληρωμών τον Μάρτιο

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ σημειώνει πως αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης υιοθέτηση των άμεσων πληρωμών. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Στ. Καμπουρίδου αναφέρει ότι εκτιμάται πως το 2026 τα έσοδα παγκοσμίως των payments θα εκτοξευθούν στα 3,3 τρισ. δολάρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται οι άμεσες ηλεκτρονικές πληρωμές από τις 10 Δεκεμβρίου

Όπως αναφέρει ο κ. Γ. Κορφιάτης, υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της ΤτΕ «στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές δημιουργεί την ανάγκη αυτές να ολοκληρώνονται άμεσα όλες τις ημέρες και ώρες του χρόνου».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Μειωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ' τρίμηνο 2024

Όπως σημειώνει η τράπεζα, υψηλά επιτόκια αλλά και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ήταν οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση της ζήτησης. Αμετάβλητα τα κριτήρια για επιχειρηματικά - στεγαστικά δάνεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Παραμένουν τέσσερις οι συστημικές τράπεζες και για το 2024

Η κατάταξη από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται βάσει τεσσάρων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων και η σημασία που έχουν οι τραπεζικοί οργανισμοί τόσο για την οικονομία της χώρας μας όσο και της ΕΕ.