ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
feta-galaktokomika
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι κερδίζουν τη μάχη της... φέτας: Τα μερίδια παραγωγών και αλυσίδων

Ποιοι είναι οι τρεις παραγωγοί που ελέγχουν τις μισές πωλήσεις φέτας στην ελληνική αγορά. Πρώτη με μεγάλη διαφορά στα σούπερ μάρκετ η αλυσίδα Σκλαβενίτης. Κυρίαρχη η Lidl στη φέτα ιδιωτικής ετικέτας.

Τρεις παραγωγοί κυριαρχούν στην αγορά του εθνικού μας τυριού, της φέτας, με συνολικό μερίδιο 50%. Πρώτος και με διαφορά στην βαρελίσια φέτα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλαν 11 αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Συνεταιρισμός ελέγχει το 15-20% της αγοράς τόσο ως προς την αξία, όσο και ως προς την ποσότητα.

Το αξιοπρόσεχτο είναι ότι η παραδοσιακή φέτα ΠΟΠ του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, διατίθεται αποκλειστικά μέσω των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το οποίο είναι και το κορυφαίο στη φέτα με μερίδιο αγορά 35-40% σε αξία και ποσότητα. Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της αγοράς έχει την αποκλειστική διάθεση της φέτας ΠΟΠ του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

Ακολουθεί η «Όπτιμα» της οικογένειας Παντελιάδη (σούπερ μάρκετ Metro) με τη φέτα «Ήπειρος», συγκεντρώνοντας το 10-15% των συνολικών πωλήσεων φέτας. Τρίτη είναι η Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» με μερίδιο 10-15% επί της αξίας των συνολικών πωλήσεων και 5-10% στον όγκο.

Η εταιρεία Η. Νταμπίζας είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής φέτας ιδιωτικής ετικέτας (μεταξύ 15-20% ως προς την αξία και ποσότητα). Ακολουθούν η Βιομηχανία Γάλακτος Λέσβου και η Γαλακτοκομική Τριπόλεως (10-15% ως προς την αξία και ποσότητα). 

Ως προς την εξέλιξη των μεριδίων των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών φέτας κατά την περίοδο που έγινε η έρευνα (1/2/2023 - 30/6/2024) το ποσοστό της Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κυμάνθηκε μεταξύ 15-20% κατά την περίοδο αναφοράς, η «Όπτιμα» αύξησε το μερίδιο της από περίπου 5-10% σε περίπου 10-15% παρουσιάζοντας όμως διακυμάνσεις. Αντίθετα, το μερίδιο της «Δωδώνη» μειώθηκε από περίπου 10-15% στο 5-10%.

Από εκεί και κάτω μερίδια έως 5% έχουν οι εταιρείες: «Βαλμάς», «Simos Food», «Νταμπίζας», «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», «Α.ΒΙ.ΓΑΛ.», «First Quality», «Νικ. Τσατσουλης», «Γαλακτοκομική Τριπόλεως», «Βιομηχανία Γάλακτος Λέσβου», και «Καράλης».

Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις από αυτές, η «Νταμπίζας», η «Βαλμάς», η «Simos Food» και η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», στην κατηγορία μεριδίων κάτω του 10% και άνω του 3,5% εμφανίζονται να έχουν αυξήσει σταδιακά τα μερίδια τους, κυρίως εντός του 2024.

Πρώτος ο Σκλαβενίτης στη φέτα

Το ύψος των πωλήσεων φέτας από τα 11 σούπερ μάρκετ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών οι πωλήσεις τυποποιημένων προϊόντων αποτελούν το 29%, ενώ το 71% αποτελούν οι πωλήσεις σε ζυγιζόμενα προϊόντα φέτας.

Επίσης, στο σύνολο των πωλήσεων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Σκλαβενίτης (35-40% σε αξία και ποσότητα) και ακολουθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος (15-20%) και η Μετρό (10-15%).

Μερίδιο μεταξύ 5%-10% κατέχουν η Μασούτης, η Lidl, η Γαλαξίας και Κρητικός. Μερίδιο κάτω του 5% κατέχουν οι Market-In, Χαλκιαδάκης, Bazaar και ΣΥΝΚΑ.

Το 2023, με βάση την αξία πωλήσεων στα επώνυμα προϊόντα φέτας το μεγαλύτερο μερίδιο στα σούπερ μάρκετ έχει ο Σκλαβενίτης (40-45%) και ακολουθούν τα Metro (10-15%), το ΑΒ Βασιλόπουλος (10-15%) και η Μασούτης (10-15%). Μερίδιο μεταξύ 5% έως 10% κατέχει ο Γαλαξίας, και ο Κρητικός. Μερίδιο κάτω του 5% τα MARKET-IN, Χαλκιαδάκης, LIDL, BAZAAR, ΣΥΝΚΑ.

Με βάση την αξία πωλήσεων στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το μεγαλύτερο μερίδιο στις πωλήσεις κατέχει το LIDL (40-45%). Ακολουθούν τα ΑΒ Βασιλόπουλος (30-35%), MARKET-IN (10-15%), Μασούτης (5-10%). 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η μείωση τιμών στα σούπερ μάρκετ, τι συμβαίνει με τα τρόφιμα

Η υποχώρηση των τιμών στις τρεις κατηγορίες προϊόντων ήταν 0,1% στο οκτάμηνο. Όμως, προήλθε από τις μειώσεις σε είδη προσωπικής υγιεινής και σπιτιού, ενώ στα τρόφιμα καταγράφεται μικρή αύξηση 0,7%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος για ελλειμματικό ισοζύγιο στις εξαγωγές λαχανικών και φρούτων

Στο οκτάμηνο οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές, αλλά ως το τέλος του έτους ειδικοί εκτιμούν ότι η ισορροπία θα ανατραπεί και θα φθάσουμε σε έλλειμμα. Ανάγκη εντατικών ελέγχων στα εισαγόμενα.