ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε δημόσια τοποθέτηση, μπροστά από ρωσική σημαία.

Πούτιν: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 5.000 τ.χλμ. στην Ουκρανία φέτος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει σχεδόν 5.000 τ.χλμ. στην Ουκρανία από τις αρχές του έτους και διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία, ενώ χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία.

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει σχεδόν 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Μόσχα διατηρεί τη στρατηγική πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Πούτιν ανέφερε ότι το Κίεβο επιχειρεί να πλήξει "μη στρατιωτικούς στόχους" εντός της Ρωσίας, ωστόσο τόνισε πως τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να μεταβάλουν τις ισορροπίες στο μέτωπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία έχει "απελευθερώσει" 4.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 212 κοινότητες, ενώ υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις "υποχωρούν" στα πεδία των μαχών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάληψη δύο ακόμη χωριών, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ενημέρωσε τον Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε όλα τα μέτωπα. Ειδικότερα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στις περιοχές Σίβερσκ και Κοστιαντίνιφκα στο Ντονέτσκ, με παράλληλη προώθηση στη Ζαπορίζια και τη Ντνιπροπετρόφσκ, ενώ δημιουργούνται "ζώνες ασφαλείας" στις περιφέρειες Σούμι και Χάρκοβο, κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι στόχοι της Ρωσίας παραμένουν σταθεροί από την έναρξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" τον Φεβρουάριο του 2022, κάνοντας εκ νέου αναφορά σε "αποναζιστικοποίηση" και "αποστρατιωτικοποίηση" της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πλήγμα σε φορτηγό πλοίο με όπλα για Ουκρανία κοντά στην Οδησσό

Ρωσικό drone φέρεται να έπληξε πλοίο με όπλα για τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Οδησσό, σύμφωνα με το Interfax. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για ζημιές και δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ευχαριστίες στη Γερουσία ΗΠΑ για κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερουσία των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως ενισχύει την πίεση για να τελειώσει ο ρωσικός πόλεμος ενάντια στην Ουκρανία.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βίλνιους: Η Ρωσία ίσως χρησιμοποιήσει ουκρανικά drones στη Βαλτική

Η Λιθουανία εκτιμά ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει κατασχεμένα ουκρανικά drones για παραπλανητικές επιχειρήσεις κατά της Βαλτικής, ώστε να πλήξει τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Κάουνας.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα αναφέρει πλήγματα σε τρία εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Τρία εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα χτύπησαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο. Η ένταση αυξάνεται, επηρεάζοντας τις τιμές σιταριού παγκοσμίως.