Μεταξύ των ελάχιστων τραπεζικών τομέων της Ευρώπης που συνέχισε να μειώνει τον όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) ήταν ο ελληνικός στο β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου αξιολόγησης Scope.
Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του οίκου οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν στο β’ τρίμηνο μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,4%, επίπεδο, πάντως, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν ότι τα συνολικά ΜΕΔ των τραπεζών της ΕΕ παρέμειναν σταθερά στο επίπεδο του 1,8%, αν και η αξία τους ενισχύθηκε στα 373,4 δισ. ευρώ.
Τονίζει ακόμη ότι αναμένει ήπια επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τα επόμενα τρίμηνα, λόγω της αδυναμίας του εταιρικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα, η μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα αμβλύνουν πιθανότατα την όποια επιδείνωση, περιορίζοντας τους καθοδικούς κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών.
Οι τριμηνιαίες αυξήσεις των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία αντισταθμίστηκαν από τις μειώσεις στις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ. Σε άλλες χώρες της ΕΕ, η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν οριακή. Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στην Ελλάδα και την Πολωνία, αν και οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Τα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιταχύνθηκαν στη Γερμανία και την Ολλανδία, ενώ έδειξαν σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία. Δεν υπήρξε γενικευμένη επιδείνωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις από το α' στο β' τρίμηνο σημειώθηκαν στα ορυχεία και τα λατομεία (από 3,7% σε 4,2%) και στην ύδρευση (από 1,4% σε 1,9%, αν και αυτό αφορά κυρίως την Ολλανδία). Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των δανειακών χαρτοφυλακίων της ΕΕ, συνέχισαν να έχουν οριακά αυξητική τάση από 2,6% σε 2,7%.
Οι κατασκευές παρέμειναν σταθερές στο 6,3%. Στο λιανικό εμπόριο, η βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προήλθε κυρίως από την Ισπανία, αν και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών της Ισπανίας, με 3,74%, παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ. Τα δάνεια σταδίου 2 σε επίπεδο ΕΕ βελτιώθηκαν οριακά στο 9,3% το β΄ τρίμηνο (9,6% στο τέλος του 2023), αντανακλώντας θετικές εξελίξεις στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, στη Γερμανία ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε 12,8%.
Η ελαφρά μείωση του κόστους κινδύνου σε επίπεδο ΕΕ αντανακλά δύο βασικές δυναμικές: μικρές αυξήσεις σε τριμηνιαία βάση στην Ιταλία και την Ολλανδία και χαμηλότερες καθαρές προβλέψεις κινδύνου στη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Το γερμανικό, το γαλλικό και το αυστριακό κόστος κινδύνου παραμένει σημαντικά πάνω από τον ιστορικά μέσο όρο.