Υπερτιμημένη θεωρείται η αγορά κατοικίας στη χώρα, σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τη στιγμή που παράγοντες της αγοράς τονίζουν στο Business Daily ότι η ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση δεν επιτρέπει τη διόρθωση τιμών.
Οι εκτιμήσεις ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβά πληθαίνουν καθώς οι τιμές συνεχίζουν το ράλι τους, τρέχοντας με διψήφιους ρυθμούς, όπως δείχνουν χθεσινά στοιχεία από το spitogatos.gr.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και το ΔΝΤ μιλούν για αγορά που είναι υπερτιμημένη, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται λόγος για φούσκα.
Η Έρη Μητσοστεργίου, COO της Avison Young Greece, τονίζει στο BD ότι στην ελληνική αγορά «έχει καθιερωθεί μια ζήτηση στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι. Το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές προέρχεται από αγοραστές που θεωρούν την ελληνική αγορά ακινήτων ασφαλή και ελκυστικό προορισμό για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.
Εκτιμώ ότι θα φρενάρουν οι τιμές αν και δεν θα δούμε πτώση λόγω της ανισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και του υψηλού κόστος κατασκευής (υλικά και εργατικό δυναμικό). Οι τιμές σε παλαιότερα ακίνητα είναι δύσκολο να συνεχίσουν να αυξάνονται. Την ίδια στιγμή η υψηλή αξία της γης δεν βοηθά στην ανάπτυξη προσιτών κατοικιών», προσθέτει η ίδια.
Υπερθέρμανση της αγοράς
Από αγορά που καλύπτει τις απώλειες της οικονομικής κρίσης, τα ακίνητα πλέον κινούνται σε κόκκινη ζώνη υπερθέρμανσης.
Σε ανάλυση της για το α’ εξάμηνο, η Επιτροπή Real Estate & Development του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τοποθετεί τις κατοικίες και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κουτάκι των υπερτιμημένων αγορών. Στον αντίποδα, διαβλέπει καλύτερες προοπτικές για τις δεύτερες κατοικίες, τα ξενοδοχεία και τα γραφεία.
Στη συνέχεια το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τονίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως και η ζήτηση από τους ξένους αγοραστές, εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αγορά, που αντιμετωπίζει, επίσης, γεωπολιτικές προκλήσεις, υψηλά επιτόκια και υψηλό κόστος κατασκευής.
«Κοιτάζοντας προς τους επόμενους έξι μήνες, αναμένεται καλή απόδοση από τον τομέα των ξενοδοχείων/κατοικιών, γραφείων, αποθηκευτικών χώρων και εξοχικών κατοικιών», αναφέρει η έκθεση.
«Βασικοί μοχλοί για αυτή τη θετική προοπτική είναι η οικονομική σταθερότητα, ο ποιοτικός τουρισμός και βελτιώσεις επενδυτικής βαθμίδας, αν και παραμένουν τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις πιθανά εμπόδια», υπογραμμίζει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Ξέφρενη άνοδος
Το τεράστιο έλλειμμα στην προσφορά των ακινήτων, που επιδεινώθηκε από το πρόγραμμα υποστήριξης «Σπίτι Μου», συνεχίζει να αντανακλάται στις ανοδικές τιμές.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι στην Αττική διατίθενται προς πώληση περίπου 80.000 κατοικίες, ενώ ο αριθμός στα χρόνια της κρίσης ήταν περίπου διπλάσιος.
Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών SPI, που επιμελείται το spitogatos.gr, ανοδικά συνέχισαν να κινούνται οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών, βάσει των στοιχείων για τις ζητούμενες τιμές από ιδιοκτήτες και στο γ' τρίμηνο του έτους.
Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από την ανάλυση των ζητούμενων τιμών που συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα στο σύνολο της χώρας, η αύξηση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης διαμορφώθηκε σε 6,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών την ίδια περίοδο καταγράφει αύξηση κατά 7,6%.
Πρωταθλητής στις αυξήσεις τιμών ακινήτων (κατά βάση οικιστικών) παραμένει ο Πειραιάς, καθώς καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις, κάτι που αποδίδεται και στη στροφή ξένων αγοραστών προς περιοχές του Πειραιά, μετά την αύξηση των ελάχιστων ορίων επένδυσης για την Golden Visa στα 500.000 ευρώ στην Αθήνα και περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων.
Συγκεκριμένα, στο κέντρο του Πειραιά σημειώθηκε αύξηση των τιμών πώλησης κατά 36%, στα Ταμπούρια - Αγ. Σοφία, η αύξηση άγγιξε το 33,8%, ενώ στη Δραπετσώνα και τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη ανήλθε σε 31,6% και 27,9% αντίστοιχα.