ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

«Σχέδιο Β» για να αποφύγουμε μπλακάουτ από τον κοροναϊό

Σε ετοιμότητα οι εταιρείες του χώρου της ενέργειας και οι διαχειριστές δικτύων για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα κοροναϊού στο προσωπικό τους.

Έκτακτα μέτρα, όπως προσωπικό ασφαλείας και βάρδιες στα κέντρα ελέγχου των διαχειριστών του εθνικού ενεργειακού συστήματος, στο δίκτυο καθώς και στις μονάδες της ΔΕΗ, για να αντιμετωπιστεί το σενάριο που θα εμφανιστούν κρούσματα κοροναϊού ανάμεσα σε εργαζόμενους που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της χώρας, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ενεργειακή αλυσίδα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, καθώς επίσης οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως οι ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, προκειμένου αν τυχόν παρουσιαστεί κρούσμα σε κάποιον από τους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, αυτό να απομονωθεί άμεσα, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αποφευχθούν σενάρια που θα έθεταν σε κίνδυνο την ομαλή τροφοδοσία της χώρας.

Σε μια συγκυρία όπου η αύξηση των κρουσμάτων αυξάνει τον βαθμό ανησυχίας και στην Ελλάδα και με δεδομένη την κρισιμότητα της απρόσκοπτης ενεργειακής τροφοδοσίας, διαχειριστές των δικτύων και ΔΕΗ, έχουν καταρτίσει σχέδια και εναλλακτικά σενάρια, εφόσον ο ιός πλήξει τμήμα του προσωπικού τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ευρεία χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπου οι διαχειριστές των ενεργειακών υποδομών της χώρας και η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασαν τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης που έχουν καταρτίσει για τον κοροναϊό.

Τέτοια “plan B" προβλέπουν για παράδειγμα ότι σε όλα τα κρίσιμα πόστα της σπονδυλικής στήλης του συστήματος, όπως στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή προσωπικό και εναλλακτικά σενάρια για τις βάρδιες, εφόσον χρειασθεί να απομονωθούν κάποιοι εργαζόμενοι. Στο ίδιο ακριβώς πλάνο κινούνται οι αρμόδιοι για το κέντρο ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας, τις μονάδες της ΔΕΗ και για όλες τις κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υποδομές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κλειδί βρίσκεται στα προληπτικά μέτρα και όλες οι εταιρείες του χώρου έχουν καταρτίσει “plan B” ως προς τι θα συμβεί εφόσον εμφανιστεί κρούσμα σε κάποια από τις εγκαταστάσεις τους (όπως control rooms και μονάδες) με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει σενάρια για το προσωπικό, τις βάρδιες, τις εφεδρείες των σταθμών, την ετοιμότητα του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα, κλπ.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία του υπουργείου με τις εταιρείες και γι’ αυτό ορίστηκε στέλεχος του ΥΠΕΝ ως σημείο επαφής.

«Συναντηθήκαμε με τις διοικήσεις της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ για να αξιολογήσουμε εγκαίρως την κατάσταση, να ενημερωθούμε για τα επιχειρησιακά τους σχέδια, να συντονίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας και να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές. Είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε τον κοροναϊό και να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Έλενα Μαλτέζου, καθώς επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ΔΕΣΦΑ Nicola Battilana, ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλής Μενεγάτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.