ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
Φωτο: Shutterstock

Crash test στα τιμολόγια ρεύματος: Οι νέες χρεώσεις και... τα τρικ

Πόσα χρεώνουν οι εταιρείες, πώς διαμορφώνονται τα πάγια: Αναλυτικός πίνακας. «Θολή» εικόνα, παρά την καθιέρωση της ενιαίας χρέωσης. Αυξήσεις σε πάγια και εκπτώσεις υπό όρους, που θυμίζουν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Νέα νομοθετική παρέμβαση ετοιμάζει το υπ. Ενέργειας.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τους καταναλωτές που καλούνται μέσα σε λίγο χρόνο να συγκρίνουν τιμές, να αποφασίσουν και να προχωρήσουν στην αλλαγή παρόχου πριν από το τέλος του μήνα, όσο και για τους ίδιους τους προμηθευτές που θα πρέπει να αποδειχθεί εάν κατάφεραν να υπολογίσουν σωστά το ρίσκο της σταθερής χρέωσης μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το στοίχημα, ωστόσο, της ενιαίας χρέωσης στα τιμολόγια, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που θα έκανε ξεκάθαρη τη σύγκριση για τους καταναλωτές, το υπουργείο Ενέργειας δεν φαίνεται να το κέρδισε, καθώς οι εταιρείες «θόλωσαν» την εικόνα, κυρίως με τις διαφοροποιήσεις στα πάγια, γι' αυτό και ήδη προετοιμάζει νέα νομοθετική παρέμβαση που θα στοχεύει, αυτή τη φορά, τις πάγιες χρεώσεις. 

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές χρέωσης για τον Αύγουστο, ενώ από εδώ και κάτω οι ανακοινώσεις αυτές, σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, θα πρέπει να γίνονται στις 20 του μήνα.  Με το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι πάροχοι ανακοίνωσαν πολύ υψηλές τιμές, πέριξ των 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όμως, η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης μετά από τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., έναντι 700 εκατ. τον Ιούλιο.

Έτσι, από τις τιμές που έχουν ανακοινώσει οι προμηθευτές, ο καταναλωτής θα πρέπει να υπολογίζει την τελική χρέωση αφαιρώντας το ποσό της επιδότησης, που θα είναι 0,337 ευρώ για τον Αύγουστο. Αν, για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση είναι 0,50 ευρώ/κιλοβατώρα, με την αφαίρεση της επιδότησης η τιμή πέφτει στα 0,163 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν το φθινόπωρο και την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον καταναλωτή. Παρότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν έχει να συγκρίνει μόνο την ενιαία χρέωση, αλλά και τα διαφορετικά πάγια που μπορεί να είναι κλιμακούμενα ανάλογα με την κατανάλωση.

Εφευρέθηκε και... αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής

Επιπλέον, όμως, και η ενιαία χρέωση δεν είναι «φιξαρισμένη» σε όλες τις περιπτώσεις, αφού αρκετοί πάροχοι έχουν εισαγάγει μια καινοτομία στα τιμολόγιά τους, μια έκπτωση που θα μπορούσε να περιγραφεί σαν αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Ορισμένοι προμηθευτές, για να περιορίσουν το ρίσκο να αυξηθεί η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο περισσότερο από όσο υπολογίζουν και να υποστούν ζημιές, έχουν ορίσει μια «τσιμπημένη» βασική χρέωση και προσφέρουν μια σημαντική έκπτωση στους καταναλωτές εκ των υστέρων, εάν η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Για παράδειγμα, η ενιαία χρέωση μπορεί να ορίζεται στα 0,60 ευρώ/κιλοβατώρα, αλλά να προσφέρεται μια έκπτωση 20% στην περίπτωση όπου η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί χαμηλότερα από τα 370 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατά κανόνα, οι προμηθευτές ορίζουν μια πολύ υψηλή τιμή - στόχο για την τιμή χονδρικής, κάτι που σημαίνει ότι ο καταναλωτής κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει την έκπτωση, εκτός εάν ξεπεράσει η τιμή χονδρικής κάθε ρεκόρ. Με αυτή τη δόμηση των τιμολογίων, πάντως, όχι μόνο δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια για να πάρει αποφάσεις ο καταναλωτής, αλλά η σχέση με τον προμηθευτή ρεύματος μετατρέπεται σε ένα είδος στοιχήματος σε προθεσμιακό συμβόλαιο.

Χαμηλότερες οι χρεώσεις της ΔΕΗ

Πάντως, αρκετοί ήδη σημειώνουν ότι από τη σύγκριση των νέων τιμολογίων κερδισμένη βγαίνει η ΔΕΗ που έχει δώσει τις χαμηλότερες χρεώσεις και χωρίς περίπλοκη δόμηση των τιμολογίων. Όμως, αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη θετικό για τη λειτουργία της αγοράς: υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ, ως κυρίαρχος προμηθευτής με πολύ μεγάλο μερίδιο στη λιανική, θα πρέπει να μειώσει και όχι να αυξήσει και άλλο το μερίδιό της στην αγορά με τις αναμενόμενες μετακινήσεις καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά είναι στο 64%, θέμα που έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στο παρελθόν, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει να καταργηθεί η υποχρέωση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50%.

Με τα τιμολόγια να διαμορφώνονται περίπου στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η τιμές μετά τις επιδοτήσεις φθάνουν στα 15 έως 17 λεπτά /κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια, καθώς οι επιδοτήσεις απορροφούν το 90% των ανατιμήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές για κύριες και μη κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, απορροφούν το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές έχουν χρονικό περιθώριο λίγων ημερών, έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας, για να προχωρήσουν σε αλλαγή προμηθευτή, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις νέες τιμές λιανικής. Δεν θα επιβαρυνθούν με πέναλτι πρόωρης διακοπής σύμβασης, ενώ μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ακόμη και αν έχουν ανεξόφλητες οφειλές, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Έρχεται παρέμβαση για τις χρεώσεις παγίου

Μετά την ασαφή εικόνα που διαμορφώθηκε από τις ανακοινώσεις των εταιρειών και για να διαμορφωθεί σαφέστερη και πιο διαφανής εικόνα των τιμολογίων με ενιαία χρέωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί νέα παρέμβαση για τα τιμολόγια που θα αφορά τα πάγια.

Στόχος, ειδικότερα, είναι να επιστρέψουν οι χρεώσεις παγίου στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την αλλαγή του μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Δεν έχει, ωστόσο, ξεκαθαριστεί, αν αυτή η παρέμβαση θα γίνει εγκαίρως ώστε να επηρεάσει και τις τιμές του Αυγούστου, κάτι που φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, λόγω έλλειψης χρόνου, ή αν αυτή θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δρομολογείται νέα παρέμβαση στα τιμολόγια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις υπερβολικής αύξησης των παγίων, οι οποίες όπως ανέφεραν δυσχεραίνουν τη σύγκριση των χρεώσεων από τους καταναλωτές. «Δεν είναι νοητό η Πολιτεία να διαθέτει 1,1 δισ. ευρώ για στήριξη των καταναλωτών και κάποιοι να επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν», ανέφερε στο πρακτορείο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Τα τιμολόγια του Αυγούστου

ΕταιρείαΒασική χρέωση ευρώ/kwhΠάγιο (ευρώ)
ΔΕΗ0,486  - έως 2000 κιλοβατώρες3,5
 0,498 πάνω από 2000 κιλοβατώρες3,5
 0,445 νυχτερινό3,5
Ήρων0,495Για κατανάλωση από 0-800 kWh το τετράμηνο: 9,9, από 801-1400 kWh: 17,9, από 1401-2000 kWh: 24,9, από 2001 kWh και πάνω: 29,9 
Elpedison0,4956* 5,49 (μηδενικο με την υπηρεσία e-bill)
Nrg0,499-0,548 ανάλογα με το πρόγραμμα 1,8-5,5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας0,504 - που φθάνει στο 0,484 με έκπτωση συνέπειαςDouble Play 4 ευρώ, χωρίς έκπτωση Double Play 8 ευρώ. 
Zeniθ0,5194
Protergia0,549135
 0,54555 νυχτερινό 
Volton0,55178 (0,52419 με έκπτωση συνέπειας, 0,49798 το νυχτερινό), 9,9
WATT+VOLT 0,585**29,9**
Volterra0,682,9

*Η τιμή ξεκινά από τιμή προμήθειας 0,9395 ευρώ/kWh, από την οποία αφαιρείται μια επιπλέον έκπτωση 0,4439 Euro/kWh, η οποία παρέχεται εάν η χονδρική τιμή δεν ξεπεράσει ένα όριο. Η τελική τιμή καταναλωτή, αν αφαιρεθεί αυτή η έκπτωση και η κρατική επιδότηση μπορεί να πέσει στα 0,1586 ευρώ/kWh.

**0,585 ευρώ/kWh για το πρόγραμμα zerO+, 0,379Euro/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9Euro/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20Euro για κάθε 100kWh επιπλέον). 0,477Euro/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9Euro/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10Euro για κάθε 100kWh επιπλέον).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικός ο ανταγωνισμός στο ρεύμα, δεν απέδωσε το νέο μοντέλο

Μόνο 33.000 περισσότεροι καταναλωτές από το 2021 αποφάσισαν να αλλάξουν πάροχο το 2022, παρότι το ΥΠΕΝ έδωσε τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών κάθε μήνα και ελεύθερης μετακίνησης. «Μπετόν αρμέ» το μερίδιο της ΔΕΗ, πάνω από το 60%.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα πριν από την κρίση γύρισαν οι λιανικές τιμές του ρεύματος

Κάτω από τα 16 λεπτά την κιλοβατώρα η βασική χρέωση της ΔΕΗ για τον Μάιο, με μείωση κατά 4%. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι επιδοτήσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.