Χωρίς όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η κίνηση του ΥΠΕΝ για την εισαγωγή πορτοκαλί τιμολογίων, εκτιμούν πάροχοι, καθώς το βήμα απαιτεί την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών, τη στιγμή που δεν έχουν τοποθετηθεί στο 90% των χρηστών ρεύματος της χώρας.
Σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τη ζήτηση στην αγορά ρεύματος και να τη μεταφέρει στις ώρες που αποδίδουν οι ΑΠΕ, θα ξεκινήσει το πορτοκαλί (πολυζωνικό) τιμολόγιο από τη νέα χρονιά.
Με ενημέρωση από τους παρόχους για το κόστος ενέργειας στη χονδρική αγορά ανά ώρα, ο καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις αυξομειώσεις των τιμών στη διάρκεια της ημέρας και να κάνει κατανάλωση όταν θα βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο, ακόμα και αρνητικό έδαφος.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος πριν από λίγες ημέρες, όπου εξετάστηκαν οι αλλαγές που απαιτούνται για την καθιέρωση των νέων τιμολογίων.
Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θεσπίζονται τα πορτοκαλί τιμολόγια, ενώ από την πλευρά τους, οι πάροχοι εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση σε 2-3 μήνες να ανταποκριθούν στην υποχρέωση να μεταβιβάσουν τα στοιχεία που απαιτούν τα δυναμικά τιμολόγια.
Η τεχνολογία μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές, όπως παρατηρείται σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου οι χρήστες με δυναμικό τιμολόγιο εξοικονομούν μέχρι 35% κάθε μήνα.
Στην Ελλάδα όμως η τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών καθυστερεί με τους οικιακούς χρήστες να έχουν ακόμα τους παλιούς μετρητές.
Σε πρώτη φάση το πορτοκαλί τιμολόγιο θα αφορά τους καταναλωτές που έχουν ήδη έξυπνο μετρητή, δηλαδή τις επιχειρήσεις μέσης τάσης και τις μεγάλες καταναλώσεις στη χαμηλή τάση (σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και εταιρείες).
Συνεπώς, η μεταφορά της ζήτησης από αυτή τη μικρή μερίδα των καταναλωτών δεν πρόκειται να συμβάλει ουσιαστικά στην εξισορρόπηση της αγοράς άλλα ούτε και στη μείωση της τιμής της ενέργειας που ευελπιστεί το υπουργείο, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. «Δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι από το μέτρο», αναφέρουν πηγές στο Business Daily.
Τονίζεται ότι εκτός από προσπάθεια να πέσει το κόστος της ενέργειας πρόκειται για υποχρέωση που έρχεται από τις Βρυξέλλες. Οδηγία της Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν μέσα από την εθνική νομοθεσία το δυναμικό τιμολόγιο από το 2025.
Τι γίνεται με τους έξυπνους μετρητές;
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, έξυπνοι μετρητές έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 600.000 παροχές της χώρας, ενώ το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Για το 2025, εκτιμάται από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι θα εγκατασταθούν περίπου 550.000 μετρητές.
Πριν από λίγες εβδομάδες μπήκαν στα κτίρια και τις επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση οι πρώτοι από τους 360.000 μετρητές από τον πρώτο μικρό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ που είχε κερδίσει τον περασμένο Φεβρουάριο η κοινοπραξία Sagemcom – Protasis.
Στη συνέχεια προστίθενται 1,2 εκατομμύριο έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο από το 2026 έως το 2030.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικιακοί χρήστες θα αποκτήσουν μαζική πρόσβαση στα πολυζωνικά τιμολόγια σε δεύτερη φάση, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί ο μεγάλος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 1,2 δισ ευρώ, γύρω από την αντικατάσταση των 7,5 παλαιών ρολογιών με έξυπνα.
Τέσσερις εταιρείες έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομική προσφορά για τον διαγωνισμό, ωστόσο κάποιο νέο σχετικά με τη διαδικασία δεν έχει παρουσιαστεί εδώ και μήνες.
Το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζει ο ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2024-2028 φθάνει στα 3,22 δισ. ευρώ.