Σημάδια σημαντικής ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία όπως όλα δείχνουν προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ύστερα από μια πολύ δύσκολη περίοδο, που οδήγησε και σε μεγάλες αυξήσεις τιμών.
Την ίδια ώρα τα μειωμένα βέβαια αποθέματα που υπάρχουν από την εμπορική περίοδο 2023/24 αναμένεται να είναι επαρκή μέχρι την στιγμή που θα ξεκινήσουν τα φρέσκα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μία συγκράτηση στις τιμές, οι οποίες την χρονιά που κλείνει εκτινάχθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Ακόμα και τον Αύγουστο στα στοιχεία του πληθωρισμού το ελαιόλαδο είναι πρωταθλητής στις αυξήσεις καθώς ενισχύεται κατά 49,1%. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή του ελαιολάδου είναι στα 7,30 – 7,50 ευρώ το κιλό.
Πάντως, τα σημάδια που δίνει η νέα χρονιά είναι ενθαρρυντικά. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και τα συμπεράσματα της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ενός φορέα από Έλληνες επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς με εξειδίκευση στην ελαιοπαραγωγή, που επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις αφορούν την καλλιεργητική περίοδο, εφόσον δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα.
Οι νέες προβλέψεις
Εκατό ημέρες μετά τις πρώτες της εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της νέας εσοδείας 2024/25, και επανεξέταση των δεδομένων το συμπέρασμα της 4Ε είναι ότι αν και οι παραγωγές ορισμένων ελαιοπαραγωγικών χωρών αναθεωρούνται, η βασική εικόνα της ισπανικής και της παγκόσμιας παραγωγής θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) έχει ως εξής:
- Ισπανία 1.300 – 1.500
- Τουρκία 300 – 320
- Ελλάδα 230 – 290 (250)
- Τυνησία 260 – 280
- Ιταλία 180 – 200
- Πορτογαλία 160 – 180
- Μαρόκο 110 – 140
- Συρία 90 – 100
- Λοιπές 550 – 650
- Εκτίμηση παγκόσμιας παραγωγής 3.000 – 3.200
Πιο «προσγειωμένη» είναι η εκτίμηση του κ. Γιώργου Οικονόμου γενικού διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ο οποίος μιλώντας στο BD εκτίμησε ότι η παραγωγή εκτός φυσικού κάποιου καιρικού απροόπτου αναμένεται να κινηθεί στους 200 – 220 χιλιάδες τόνους ξεπερνώντας κατά πολύ την περσινή κακή χρονιά.
«Κάτι τέτοιο αυτόματα σημαίνει ότι από την στιγμή που έχουμε επαρκή ποσότητα θα πέσουν και οι τιμές στο τυποποιημένο ελαιόλαδο. Οι προοπτικές για τη νέα χρονιά είναι καλές εκτός απροόπτου», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Ο μεγάλος κίνδυνος
Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες ελληνικού ελαιολάδου κινδυνεύουν να βγουν στο μέλλον εκτός αγοράς με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τα όρια για αρωματικούς υδρογονάνθρακες παραφινελαίων και αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του μήνα.
Όπως τόνισε, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ενημερώσει τους παραγωγούς, προκειμένου να σταματήσουν να εφαρμόζουν πρακτικές που αυξάνουν την παρουσία αρωματικών υδρογονανθράκων στα ελαιόλαδα που παρασκευάζονται.
Ο νέος κανονισμός σχεδιάζεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος του χρόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εφαρμοστεί από το 2025. Όμως, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ζητούν να δοθεί παράταση έως το 2028, ως περίοδος χάριτος, για την εφαρμογή του κανονισμού.
Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε όπως και οι άλλες χώρες που είναι ελαιοπαραγωγοί – Ισπανία, Ιταλία – να σχολιάσει τον νέο κανονισμό με επιστολή της μέχρι και της 15 Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως η Ελλάδα δεν απάντησε, καθώς ο ΕΦΕΤ είναι υποστελεχωμένος...