Νέες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό φέρνουν οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας που πήραν την ανιούσα από την αρχή του μήνα και εκτοξεύθηκαν στη συνέχεια λόγω του καύσωνα.
Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή και τα κλιματιστικά που δουλεύουν συνέχεια αυξάνουν κατακόρυφα την ζήτηση για ρεύμα, τη στιγμή που οι ΑΠΕ σημειώνουν μειωμένη παραγωγή και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αυξημένες στην Ευρώπη.
Για σήμερα, η τιμή της χονδρικής ενέργειας ξεπέρασε τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σύμφωνα με τη Αγορά Επόμενης Ημέρας-DAM), ενώ πριν από δύο μήνες κυμαινόταν περίπου στα 60 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα, η τιμή εκτινάχθηκε στα 110,15 ευρώ/MWh από τα 95,61 ευρώ της προηγούμενης ημέρας.
Από την αρχή του μήνα, η πορεία των τιμών κινείται έντονα ανοδικά, υποδεικνύοντας ότι η τελική αύξηση του Ιουνίου που θα μετακυλήσουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές θα είναι σημαντική.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο όταν καταγράφηκαν αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος που κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά στο 45% σε σχέση με τον Μάιο και σε ένα εύρος από 12% έως 70%. Στις πρώτες 11 ημέρες του Ιουνίου η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στα 94,32 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ήδη αύξηση περίπου 16% σε σχέση με την τιμή του Μαΐου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι επανήλθε στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ο κοστοβόρος και ρυπογόνος λιγνίτης για να αντεπεξέλθει το σύστημα στις υψηλές ανάγκες που δημιουργεί ο καύσωνας.
Στοιχεία από το ενεργειακό χρηματιστήριο δείχνουν ότι ο λιγνίτης συνεισφέρει το 5% στο ενεργειακό μείγμα, ενώ οι ΑΠΕ 34,3% και το φυσικό αέριο 37,1%. Επίσης, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα αντιστοιχούν στο 6% του ημερήσιου ενεργειακού μείγματος και οι εισαγωγές 13% επιπλέον.
Οι επιβαρύνσεις από τον Λογαριασμό ΑΠΕ
Στο μεταξύ, μια ακόμα απειλή για τους λογαριασμούς ρεύματος που αναμένεται να εμφανιστεί τους επόμενους μήνες είναι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις από το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ).
Σε μια διαδικασία που πάγωσε τον τελευταίο καιρό λόγω των εκλογών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τώρα καλείται να πάρει απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές υπέρ των ΑΠΕ) ώστε να μη εμφανιστούν καθυστερήσεις στην αποζημίωση των παραγωγών.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2024 ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 449,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.
Οι ρευματοκλοπές
Οι ρευματοκλοπές αποτελούν μια ακόμα επιβάρυνση για τους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές αυτούς τους μήνες μεταφέρουν στους λογαριασμούς τις απώλειες που έχουν υποστεί.
Πάντως, σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ τονίζεται ότι ο διαχειριστής έχει θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών και πως αυξάνονται οι έλεγχοι.
«Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η ψηφιοποίηση της εσωτερικής λειτουργίας και των συστημάτων, καθώς και η αξιοποίηση σύγχρονου φορητού εξοπλισμού, οδήγησαν τον ΔΕΔΔΗΕ στην αύξηση των ελέγχων για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών κατά 65% το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους», ανέφερε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Αναλυτικότερα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, συγκριτικά με τον μέσο όρο για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την περασμένη χρονιά, αλλά και το 2022, οι έλεγχοι πιθανών ρευματοκλοπών που διενεργήθηκαν ανέρχονται σε 13.000 έναντι 8.000, καταγράφοντας αύξηση 65%.
Στην ίδια κατεύθυνση, το σύνολο των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, για τις οποίες μάλιστα καταλογίστηκε η σχετική οφειλή και απεστάλη η επιστολή στον οφειλέτη, είναι αυξημένο κατά 50%, καθώς ανέρχεται σε 6.000 έναντι 4.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023 και 2022.