Για την κρίσιμη για τις χρηματοδοτήσεις χρονιά του 2024, ας αποπειραθούμε να αξιολογήσουμε έως τώρα τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έληξαν.
Δηλαδή, κατά κύριο λόγο τις δράσεις της Πράσινης Μετάβασης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που αποτέλεσαν ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις περισσότερες υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρξε στις δράσεις της Πράσινης Μετάβασης σε σχέση με τις δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αρκετά μεγαλύτερος. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δράσεις της Πράσινης Μετάβασης είχαν μεγαλύτερο εύρος επιλέξιμων δαπανών, βοηθώντας με ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο την αναβάθμιση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Οι δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού παρείχαν δαπάνες για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού με την υποχρέωση ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο δυσκόλεψε τις επιχειρήσεις, όπως έδειξε και το πλήθος των αιτήσεων.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και επιθυμία των επιχειρήσεων να δοθούν επιπλέον κονδύλια και να ανοίξουν ξανά οι δράσεις της Πράσινης Μετάβασης καθώς υπήρξαν πολλές επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν και να καταθέσουν το δικό τους επενδυτικό σχέδιο.
Οι δράσεις για ίδρυση επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η δράση «Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» έκλεισαν επίσης με μεγάλη συμμετοχή και ειδικά στη δράση για ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων, όπου είδαμε διπλάσιο αριθμό αιτήσεων.
Κατά κύριο λόγο η συγκεκριμένη δράση κάλυψε την ανάγκη της αγοράς για δημιουργία μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Σίγουρα η ανάγκη για ίδρυση νέων μικρών τουριστικών μονάδων παραμένει έντονη και θα ήταν χρήσιμο να δούμε και δεύτερη τέτοια δράση, καθώς ο τουρισμός αποτελεί ισχυρό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας. Χρήσιμο θα ήταν να δούμε και δράσεις για το εμπόριο και την εστίαση καθώς υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και ίδρυσης τέτοιων επιχειρήσεων.
Όσο αναφορά την αξιολόγηση των αιτήσεων, είδαμε πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην εξαγωγή αποτελεσμάτων αξιολόγησης, ειδικά στις δράσεις της Πράσινης Μετάβασης. Ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα για την εξαγωγή αποτελεσμάτων. Τέλος, είδαμε πρώτη φορά στα παραπάνω προγράμματα κατά την αξιολόγηση να μην ζητούνται διευκρινίσεις-συμπληρωματικά δικαιολογητικά, έτσι ώστε να μπορέσει ο αξιολογητής να βγάλει ασφαλή συμπέρασμα.
Καλό θα ήταν να συμπεριληφθεί ξανά η διαδικασία για να βοηθήσει τους επενδυτές, καθώς για κάθε αίτηση δαπανούν πολύτιμο χρόνο και χρήματα για να την υποβάλλουν και οι απορρίψεις θα πρέπει να δίνονται μετά από σχολαστικό έλεγχο της αίτησης.
*Ο κ. Κωνσταντίνος Παντελής είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Anodos Consulting Group.