ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερη οπτική ίνα, βελτιωμένη πρόταση από τον ΟΤΕ

Μετά τις αντιδράσεις της Κομισιόν και των παρόχων, ο ΟΤΕ υπέβαλε νέο μοντέλο τιμολόγησης για την αγορά χονδρικής στην οπτική ίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν μειώσεις και στις τιμές της λιανικής.

Ελκυστικότερο μοντέλο τιμολόγησης της οπτικής ίνας υποχρεώθηκε να φέρει ο ΟΤΕ, μετά την παρέμβαση της Κομισιόν και τις αντιδράσεις της αγοράς. Η νέα πρόταση του κυρίαρχου παρόχου ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη νέα πρόταση του ΟΤΕ για τις εκπτώσεις όγκου στις τιμές χονδρικής στο δίκτυο οπτικών ινών (FTTH), που επανήλθε μετά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα πρόταση του ΟΤΕ προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων που μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH), με δεσμεύσεις για τον όγκο συνδέσεων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους παρόχους να αγοράσουν φθηνότερα στη χονδρική και να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών ώστε να ρίξουν την τιμή στη λιανική.

Με την ΕΕΤΤ να ζητά από τον ΟΤΕ να διαφοροποιήσει την πρότασή του μετά τις επισημάνσεις της Κομισιόν ώστε να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος διαβούλευσης μεταξύ των παρόχων, ο κυρίαρχος πάροχος της αγοράς έχει ενσωματώσει και παρατηρήσεις που έγιναν και από την αγορά με στόχο, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο BD, να κλείσει το ζήτημα και να τρέξουν οι επενδύσεις στην οπτική ίνα.

Υπενθυμίζουμε πως την αρχική πρόταση του ΟΤΕ, την είχε αποδεχθεί η Vodafone, ενώ η Nova, αν και αναγνώριζε ότι υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις, είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της. Το προηγούμενο μοντέλο που είχε προταθεί από τον ΟΤΕ, είχε χαρακτηριστεί «πολύπλοκο» καθώς είχε επισημανθεί πως είχε πολλές παραμέτρους αναφορικά με το πώς υπολογίζονται οι εκπτώσεις. Η νέα πρόταση θεωρείται πολύ πιο απλοποιημένη, ενώ για όλους τους παρόχους τίθενται κοινοί στόχοι και όχι ανάλογα με την πελατειακή βάση, οι οποίοι αλλάζουν κάθε χρόνο καθώς λαμβάνεται υπ όψιν η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών.

Ωστόσο η πιο σημαντική αλλαγή μετά τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, που είχε επικαλεστεί το δίκαιο περί ανταγωνισμού, είναι το γεγονός πως δεν περιλαμβάνονται πλέον ποινές (penalty) για τον πάροχο που δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους καθώς και για όποιον ήθελε να αποχωρήσει νωρίτερα από την λήξη της 5ετούς συμφωνίας. Αυτή η παράμετρος στην αρχική πρόταση του ΟΤΕ είχε προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις.

Το νέο μοντέλο που προτείνει ο ΟΤΕ

Η πρόταση του ΟΤΕ αφορά εκπτώσεις για την πενταετία και την περίοδο 2024-2028 με τον όμιλο να διατηρεί το δικαίωμα εντός του 2028 να προτείνει νέα εκπτωτική πολιτική κατόπιν έγκρισης της ΕΕΤΤ, εφόσον απαιτείται. Όπως επισημαίνει ο ΟΤΕ, εφόσον η πρότασή του εγκριθεί από την ΕΕΤΤ «θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι».

Το νέο μοντέλο προσφέρει εκπτώσεις βάσει του όγκου των ενεργών συνδέσεων  που αυξάνονται κάθε χρόνο, με τέσσερις βαθμίδες να καθορίζουν τους στόχους και το τιμολόγιο που θα αντιστοιχεί, ενώ κριτήριο αποτελεί η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών κάθε χρονιά. Ειδικότερα οι χαμηλότεροι στόχοι κινούνται από τις 30.000 νέες συνδέσεις και φτάνουν έως τις 210.000 ενώ οι υψηλότεροι στόχοι που προβλέπουν και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις ξεκινούν από τις 45.000 νέες συνδέσεις το 2024 και φτάνουν τις 315.000 το 2028. Αντίστοιχα εκτιμάται πως ο ΟΤΕ το 2024 θα έχει 1,33 εκατ. εμπορικά διαθέσιμες γραμμές από το τέλος του 2023, και το 2028 θα ξεκινάει με 2,47 εκατ. συνδέσεις.

Επίσης, ακόμα μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση αποτελεί το γεγονός ότι τα μηνιαία τέλη εμφανίζονται υψηλότερα, ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερες οι εφάπαξ χρεώσεις των τελών σύνδεσης και μετάβασης. Συγκεκριμένα, εκτός από τις τέσσερις βαθμίδες που καθορίζονται από τον αριθμό των νέων συνδρομητών που θα προστίθενται, διατηρούνται και οι πέντε κατηγορίες τιμολόγησης που είχε προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις μεταξύ των παρόχων. Οι τιμές των μηνιαίων τελών ξεκινούν από τα 8,90 ευρώ στα 100 Mbps (σ.σ. με την μικρότερη έκπτωση) το 2024 και φτάνουν έως τα 14,62 ευρώ στο 1 Gbps το 2028, ενώ τα εφάπαξ τέλη σύνδεσης ξεκινούν πλέον από τα 28,61 ευρώ και φτάνουν τα 30,73 ευρώ το 2028. Στην προηγούμενη πρόταση τα μηνιαία τέλη ξεκινούσαν από τα 7,21 ευρώ στα 100 Mbps με την μικρότερη έκπτωση την πρώτη χρονιά και κατέληγαν στα 12,98 ευρώ στο 1Gbps το 2028.

Όπως έχει επισημάνει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί προτεραιότητα η αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό χάρτη καθώς η χώρα μας αποτελεί ουραγό, με την κάλυψη να φτάνει περίπου στο 40% και τη διείσδυση να βρίσκεται οριακά σε διψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, με την αγορά να εκτιμάται πως έχει 350.000 συνδέσεις οπτικής ίνας, ο ΟΤΕ έκλεισε το 2023 έχοντας 251.000 συνδρομητές, έχοντας προσθέσει 35.000 συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο, η Nova ακολουθεί με 75.000 πελάτες, ενώ Vodafone και Inalan δεν δημοσιεύουν τον αριθμό των συνδέσεων. Η χαμηλή διείσδυση της οπτικής ίνας αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο οι ταχύτητες του ελληνικού ίντερνετ μένουν «κολλημένες» σε επίπεδα VDSL, περίπου στα 50 Mbps.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία: Τι προσφέρουν οι εταιρείες

Κατεβαίνουν κι άλλο οι τιμές στα οικογενειακά πακέτα με νέες προσφορές από τη Nova. Συμβόλαια unlimited κάτω από τα 20 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν στο BD από τον ΟΤΕ. Όλες οι προσφορές από τους παρόχους.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λυγίζει» τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών η έκρηξη της χρήσης δεδομένων

Αν και οι ταχύτητες του διαδικτύου ανέβηκαν σημαντικά το 2022, οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αυξηθεί, μαζί και τα παράπονά τους καθώς τα δίκτυα των παρόχων δεν δείχνουν να μπορούν να ανταποκριθούν.
tv_piracy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για χρήστες και διακινητές της πειρατικής τηλεόρασης

Η άνοδος της πειρατικής τηλεόρασης έχει λάβει αδιανόητες διαστάσεις, δημιουργώντας τρύπα εσόδων στις εταιρείες και στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα φέρνει και πλήθος κινδύνων για τους χρήστες.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος της φθηνής τηλεφωνίας: Πώς θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί

Έρχεται η ρήτρα προσαρμογής των τηλεπικοινωνιακών λογαριασμών στον πληθωρισμό, που αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,65%. Η ΕΕΤΤ ικανοποιεί το σχετικό αίτημα των εταιρειών, που κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στα κόστη.
internet-diadiktyo-fiber
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο το πιο γρήγορο ίντερνετ της Ελλάδας

Άνιση ανάπτυξη των δικτύων, τεράστιες διαφορές ταχυτήτων: από 32 Mbps στο Β. Αιγαίο ως τα 142 Mbps στην Κρήτη. Χάνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα. Σχεδόν 50% ταχύτερο το ίντερνετ στα κινητά από τις σταθερές συνδέσεις.