ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία

Παρέμβαση Συνηγόρου για πολίτη που δεν έλαβε το ηχητικό της συνέντευξής του

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη μετά την άρνηση υπηρεσίας να δώσει σε πολίτη το ηχητικό αρχείο συνέντευξης για θέση Διευθυντή Σχολείου, επισημαίνοντας το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη έπειτα από αναφορά πολίτη, ο οποίος συμμετείχε σε συνεντεύξεις για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και ζήτησε πρόσβαση στο ηχητικό αρχείο της συνέντευξής του. 

Ο πολίτης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν τα λεγόμενά του είχαν αποτυπωθεί ορθά στα πρακτικά και στην απομαγνητοφώνηση που του παραδόθηκαν, ωστόσο η αρμόδια Διεύθυνση αρνήθηκε να του δώσει το σχετικό αρχείο.

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, η Αρχή υπενθύμισε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999), όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 5143/2024, που προβλέπουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να απαντούν εντός είκοσι (20) ημερών είτε με χορήγηση των ζητούμενων εγγράφων είτε με αιτιολογημένη απόρριψη.

Επιπλέον, επικαλέστηκε το άρθρο 169 παρ. 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999), το οποίο ρητά ορίζει ότι στις έννοιες των εγγράφων περιλαμβάνονται και οι φωνοληψίες.

 Παράλληλα, υπενθύμισε τη νομολογία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Απόφαση 102/2017), που αναφέρει πως όταν τηρείται ηχητικό ηλεκτρονικό αρχείο, το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό, ιδίως όταν αμφισβητείται η ακρίβεια της απομαγνητοφώνησης.

Ύστερα από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια Διεύθυνση ενημέρωσε την Αρχή ότι ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να πραγματοποιήσει επιτόπια ακρόαση του ηχητικού αρχείου στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 59 παρ. 3 του ν. 5143/2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εκπαιδευτικοί θεωρούν ανεπαρκείς τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις

Οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως οι νέες μεταρρυθμίσεις για τα σχολεία είναι ανεπαρκείς για να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες των μαθητών, ζητώντας περισσότερες προσλήψεις και μικρότερες τάξεις για καλύτερη εκπαίδευση.
Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μπακογιάννης: «Έλλειψη ασφάλειας και σχεδίου στα σχολεία και τα έργα»

Ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται σε φλέγοντα θέματα του Δήμου Αθηναίων, όπως σχολεία, αντιπλημμυρικά και τοπικά έργα, ζητώντας ασφάλεια, προγραμματισμό και απαντήσεις για τους δημότες.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Προτεραιότητα η ασφάλεια και η ομαλή σχολική ζωή στη Γκράβα

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και ανακοίνωσε οργανωμένο σχέδιο στήριξης με αναπλήρωση ωρών και ενισχυτική διδασκαλία, ειδικά για Γ' Λυκείου και μικρότερους μαθητές.
Καστελόριζο λιμάνι σπίτια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καστελόριζο: Το μικρό νησί που μαθαίνει μέσα από γρίφους

Το Καστελόριζο, με έμπνευση από τις δυσκολίες στη δεκαετία του '70, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Γρίφων χάρη στον Πανταζή Χούλη και την Ελένη Γραμματικοπούλου, προωθώντας τα μαθηματικά και τη γνώση σε όλη την Ελλάδα.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Παραμένει κλειστό το Γυμνάσιο Βασιλικών και την επόμενη εβδομάδα

Το Γυμνάσιο Βασιλικών θα παραμείνει κλειστό έως 30 Οκτωβρίου λόγω εργασιών αποκατάστασης, μετά την πτώση σοβά που τραυμάτισε μαθητή. Ο Δήμος Θέρμης προχωρά σε ξήλωμα όλων των επιχρισμάτων για λόγους ασφαλείας.
Νικουσόρ Νταν δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ο Νταν ζητά μέτρα για ασφάλεια παιδιών μετά από επιθέσεις σε σχολεία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία και στο διαδίκτυο, μετά από δύο βίαιες επιθέσεις μαθητών σε σχολικά περιβάλλοντα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.