ΓΔ: 2702.43 0.27% Τζίρος: 299.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:03
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία

Παρέμβαση Συνηγόρου για πολίτη που δεν έλαβε το ηχητικό της συνέντευξής του

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη μετά την άρνηση υπηρεσίας να δώσει σε πολίτη το ηχητικό αρχείο συνέντευξης για θέση Διευθυντή Σχολείου, επισημαίνοντας το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη έπειτα από αναφορά πολίτη, ο οποίος συμμετείχε σε συνεντεύξεις για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και ζήτησε πρόσβαση στο ηχητικό αρχείο της συνέντευξής του. 

Ο πολίτης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν τα λεγόμενά του είχαν αποτυπωθεί ορθά στα πρακτικά και στην απομαγνητοφώνηση που του παραδόθηκαν, ωστόσο η αρμόδια Διεύθυνση αρνήθηκε να του δώσει το σχετικό αρχείο.

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου, η Αρχή υπενθύμισε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999), όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 5143/2024, που προβλέπουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να απαντούν εντός είκοσι (20) ημερών είτε με χορήγηση των ζητούμενων εγγράφων είτε με αιτιολογημένη απόρριψη.

Επιπλέον, επικαλέστηκε το άρθρο 169 παρ. 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999), το οποίο ρητά ορίζει ότι στις έννοιες των εγγράφων περιλαμβάνονται και οι φωνοληψίες.

 Παράλληλα, υπενθύμισε τη νομολογία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Απόφαση 102/2017), που αναφέρει πως όταν τηρείται ηχητικό ηλεκτρονικό αρχείο, το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό, ιδίως όταν αμφισβητείται η ακρίβεια της απομαγνητοφώνησης.

Ύστερα από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η αρμόδια Διεύθυνση ενημέρωσε την Αρχή ότι ο ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να πραγματοποιήσει επιτόπια ακρόαση του ηχητικού αρχείου στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 59 παρ. 3 του ν. 5143/2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλιές δερματόδετες ιστορικές εκδόσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ντοκιμαντέρ «Τάναϊς» παρουσιάζεται σε σχολεία της Γερμανίας

Το ντοκιμαντέρ «Τάναϊς: Στην Αγκαλιά της Αβύσσου» θα προβληθεί σε μαθητές Λυκείου στη Θουριγγία Γερμανίας, με τη σκηνοθέτιδα παρούσα, μεταφέροντας ιστορίες θυμάτων του 1944 και θέτοντας ερωτήματα για μνήμη και ειρήνη.
τραπεζικοί
ESG

Τράπεζες: Δωρεά 560 εκατ. για σχολεία και πανεπιστήμια

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 560 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση σχολικών και πανεπιστημιακών υποδομών. Μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» έχουν ήδη ανακαινιστεί 670 σχολεία.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αγιασμός στα σχολεία, επίσκεψη Παπαϊωάννου στην Ξηροκρήνη

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για 220.000 μαθητές σε 2.400 σχολεία Κεντρικής Μακεδονίας. Παρουσία υφυπουργού Παιδείας τελέστηκε αγιασμός στα Ωνάσεια Σχολεία, με έμφαση σε εκσυγχρονισμένες υποδομές και διευρυμένες μαθησιακές ευκαιρίες.
Κυριάκος Μητσοτάκης σε τάξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το 2ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων για τον αγιασμό, ξεναγήθηκε στους ανακαινισμένους χώρους και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μπακογιάννης: Λείπει η ατζέντα της Αθήνας από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως τα προβλήματα και οι ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας δεν πρέπει να αγνοούνται από το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας ουσιαστικές συζητήσεις και προτεραιότητα στην παιδική προστασία.