Σε νέες περιοχές, όπως η Πάτρα, στρέφονται οι «τζογαδόροι» της αγοράς ακινήτων, καθώς στην Αθήνα μειώνεται η δυνατότητα αποκόμισης υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών για επενδυτές με «επιθετική» διάθεση.
Με ετήσιες αποδόσεις που συχνά ξεπερνούν άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τις μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά ακινήτων έχει προσελκύσει πολλούς ευκαιριακούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο μεγάλου αριθμό ξένων αγοραστών.
Ωστόσο, η αμείωτη άνοδος των τιμών, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, τους ωθεί σε ένα σαφάρι αναζητήσεων σε όλη τη χώρα ώστε να εντοπίσουν περιοχές όπου οι αξίες δεν έχουν «τρέξει» και υπόσχονται γρήγορα κέρδη λόγω των έργων που πραγματοποιούνται.
«Οι αγοραστές που κινούνται βραχυπρόθεσμα στην Αθήνα έχουν μειωθεί κατά πολύ διότι έχουν στενέψει τα περιθώρια για κέρδη αποκλειστικά από την αύξηση των τιμών. Το τελευταίο έτος ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στον Πειραιά αν κι εκεί οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Το γρήγορο κέρδος είναι πλέον εκτός Αττικής», τονίζει έμπειρος στέλεχος της αγοράς.
Πρόκειται για επενδυτές με διάθεση για ρίσκο που στοχεύουν αποκλειστικά στη μεταπώληση του ακινήτου σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, που συνήθως δεν ξεπερνάει το ένα έτος. Η τακτική αυτή ονομάζεται "flipping" και αποτελεί την «άγρια» πλευρά των επενδύσεων, εξηγούν ειδικοί του κλάδου. Βασίζεται σε μια αγορά που είτε είναι σημαντικά υποτιμημένη ή βρίσκεται σε πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές με μεγάλη ζήτηση.
Επίσης, οι βραχυπρόθεσμοι «παίκτες» κινούνται αποκλειστικά με μαθηματικά κριτήρια στην αξιολόγηση μιας επένδυσης σε αντίθεση με τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που παίρνουν αποφάσεις πιο «συναισθηματικά».
«Στην Πάτρα, αυτή τη στιγμή οι επτά στους δέκα που ψάχνουν για αγορά είναι ευκαιριακοί. Δεν τους ενδιαφέρει να κρατήσουν το διαμέρισμα για πολύ καιρό και κινούνται επιθετικά. Όπως ήταν τα πράγματα στην Αθήνα πριν από 3 χρόνια», προσθέτει ο ίδιος.
Μια σειρά από έργα δρομολογούνται για την αχαϊκή πρωτεύουσα που υπόσχονται νέες υπεραξίες στο στεγαστικό τοπίο. Έργα ανάπλασης έχουν προγραμματιστεί για το κέντρο μαζί με νέους ποδηλατόδρομους, ενώ το λιμάνι είναι ένα από τα επόμενα που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση. Σε μια πόλη που φιλοξενεί τρία πανεπιστήμια και πάνω από 30.000 φοιτητές η ζήτηση για διαμερίσματα είναι ισχυρή.
Τα "blue chips" των ακινήτων
Η αμείωτη άνοδος των τιμών των διαμερισμάτων προσφέρει κέρδη που δύσκολα βρίσκουν αλλού. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τιμές το δ' τρίμηνο του 2023 συνέχισαν την ξέφρενη τους πορεία αυξάνοντας κατά 11,8%. Για το 2023 η άνοδος διαμορφώθηκε στο 13,8% μετά από αύξηση της τάξεως του 11,9% το 2022.
Συνολικά, η άνοδος τιμών για τη διετία ξεπερνάει το 25% αποτελώντας μια ελκυστική εναλλακτική ακόμα και από το Χ.Α. Ένα οικονομικό περιβάλλον που ταιριάζει καλύτερα στους επενδυτές υψηλού ρίσκου με μικρό χρονικό ορίζοντα.
Αν και πρόκειται για δύο κατηγορίες επενδύσεων με μεγάλες διαφορές, η σύγκριση των αποδόσεων τους παρουσιάζει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον κάθε διαχειριστή χαρτοφυλακίου.
Τα "blue chips" των ακινήτων, δηλαδή οι κατοικίες που βρίσκονται στη Αθηναϊκή Ριβιέρα, καταγράφουν υψηλότερη απόδοση από πολλές μετοχές που ανήκουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ενός ακινήτου που βρίσκεται στη Βούλα για τη διετία έχει απόδοση 40%, σύμφωνα με στοιχεία από το Indomio.gr, ενώ στη Γλυφάδα (στο Γκολφ) η αντίστοιχη άνοδος φτάνει 34%. Η άνοδος των αξιών σε όλα τα νότια προάστια αγγίζει το 40% για το 2022-2023.