Μια ακόμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) περνά το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου, ευελπιστώντας να έχει καλύτερη πορεία από ομοειδείς εταιρείες, των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται με μεγάλα discounts σε σχέση με την καθαρή εσωτερική τους αξία (NAV) και αδυνατούν να προσεγγίσουν έστω και την τιμή εισαγωγής.
Πρόκειται για την Orilina AEEAΠ που ιδρύθηκε το 2018 και μετά από παρατάσεις που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποιεί δημόσια εγγραφή το διάστημα 4-6 Δεκεμβρίου.
Η εταιρεία εισέρχεται στο ΧΑ σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την αγορά, αλλά η δυσκολία κάλυψης της έκδοσης της Trade Estates ΑΕΕΑΠ που προηγήθηκε δημιουργεί προβληματισμό. Η Orilina θα εκδώσει έως 32.200.000 νέες μετοχές με το εύρος της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών να έχει οριστεί μεταξύ 0,91 - 0,95 ευρώ.
Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλουν οι ειδικοί επενδυτές εντός του εύρους της τιμής διάθεσης στο Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών. Επίσης, θα εκδοθούν 1.018.440 μετοχές που θα προέλθουν από την κεφαλαιοποίηση μη διανεμηθέντων κερδών παρελθουσών χρήσεων και οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν σε δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και σε τέσσερα επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας.
Μετά τη δημόσια προσφορά οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας -Τρύφων Νάτσης και Δέσποινα Παντοπούλου- θα ελέγχουν το 50,64%, οι λοιποί μέτοχοι που δεν προσμετρώνται στη διασπορά το 23,14%, το 0,74% θα αντιστοιχεί στους κατόχους των δωρεάν μετοχών και το free float θα διαμορφωθεί στο 25,47%.
Στον όμιλο ανήκουν 15 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 70.311 τ.μ με συνολική αξία χαρτοφυλακίου στις 30/06/2023 στα 137,46 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για καταστήματα και γραφεία. Μισθωτές είναι μεγάλες εταιρείες όπως Ελλάκτωρ, Κορρές, Τράπεζα Πειραιώς, καθώς επίσης και εταιρείες λιανικής όπως Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Jumbo, Dixons, Green Cola Hellas κ.α. Οι όμιλοι Σκλαβενίτης και Ελλάκτωρ συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 61% των ετήσιων εσόδων του χαρτοφυλακίου της Orilina.
Με βάση την ανώτατη τιμή διάθεσης των 0,95 ευρώ, τα συνολικά έσοδα της αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε 30.590.000. Aν εξαιρεθούν οι δαπάνες έκδοσης 0,8 εκατ. ευρώ, το καθαρό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 29,8 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 3 ετών για τις ανάγκες χρηματοδότησης δύο επενδύσεων που έχει αναλάβει η εταιρεία στον χώρο του Ελληνικού.
Πώς θα αξιοποιηθούν τα αντληθέντα κεφάλαια
Ειδικότερα, τα 27,3 εκατ. θα διατεθούν από την εταιρεία εντός 36 μηνών για την πρώτη επένδυση που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας ανωδομής που θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ, με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795,21 τ, μέτρων. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, πρόκειται για οροφοδιαμερίσματα και μεζονέτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής («sea plaza», «running loop»), διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους και πλήρως φυλασσόμενους με ιδιωτική είσοδο. Η συγκεκριμένη επένδυση θα προσεγγίσει τα 60 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. θα διατεθούν από την Orilina εντός 24 μηνών για την δεύτερη επένδυση που αφορά στην ανέγερση Ιδιωτικής Λέσχης Μελών συνολικής επιφάνειας ανωδομής 1.340 τ.μ με υπόγειους βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο επιφανείας 24.553 τ.μ, όμορο με το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς κατοικίες.
Στο τέλος του 2022 η εταιρεία σύναψε ομολογιακό δάνειο 50 εκατ, ευρώ, επταετούς διάρκειας για να χρηματοδοτήσει τις δύο επενδύσεις στο Ελληνικό. Μέχρι της 30.06.2023 ο όμιλος έχει εκταμιεύσει 7,5 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή και των δύο έργων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024. Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, η εταιρεία στοχεύει επίσης και σε κάποιες προπωλήσεις κατοικιών. Σχετικά με το μελλοντικό ακίνητο της Ιδιωτικής Λέσχης Μελών, ενδέχεται να διατεθεί ποσοστό 10% σε τρίτους, με το υπόλοιπο ποσοστό προοριζόμενο για μακροχρόνια διακράτηση.
Η εταιρεία θα εισαχθεί στο ΧΑ με ίδια κεφάλαια στα 152 εκατ. ευρώ και εσωτερική αξία μετοχής περίπου στο 1,10 ευρώ. Ετσι το discount σε σχέση με την ανώτατη τιμή διάθεσης (0,95 ευρώ) διαμορφώνεται στο 14% ή στο 17% σε σχέση με την κατώτατη τιμή διάθεσης (0,91 ευρώ).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΑΕΕΑΠ διανέμουν στους μετόχους τους τουλάχιστον το 50% των καθαρών κερδών. Η γενική συνέλευση της εταιρείας στις 11/09/2023 αποφάσισε ομόφωνα την διάθεση στους μετόχους, ετησίως, τουλάχιστον του 90% των ετήσιων καθαρών προς διανομή κερδών της εταιρείας. Οι νέες μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα της χρήσης του 2023.
Σύμβουλος έκδοσης και συντονιστής κύριος ανάδοχος είναι η Optima Bank, κύριοι ανάδοχοι η Βeta ΑΧΕΠΕΥ και η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και ανάδοχος η Δεπόλας ΑΧΕ. Οι νέες μετοχές -το σύνολο θα ανέλθει σε 138.218.440- θα εισαχθούν στο ΧΑ στις 11 Δεκεμβρίου.