ΓΔ: 1399.18 1.05% Τζίρος: 64.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:33:33 DATA
Φώτο: PIxabay

Νέο καθεστώς φόρων στα κρυπτονομίσματα: Καταργείται ο ΦΠΑ στις συναλλαγές

Η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας στη συναλλαγές σε πλατφόρμες αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών.

Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, που προσανατολίζεται, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση του ΦΠΑ στις συναλλαγές, η οποία αντιβαίνει στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συγκροτεί πολυμελή ειδική επιτροπή που θα μελετήσει το ζήτημα και θα προτείνει τρόπους αλλαγές.

Πρόκειται για ένα ακανθώδες πρόβλημα, καθώς μέχρι σήμερα η Φορολογική Διοίκηση δεν αναγνωρίζει τα κρυπτονομίσματα, ούτε ως νόμισμα ούτε ως επένδυση και μάλιστα έχει επιβάλει φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ για άμεσες και έμμεσες συναλλαγές με cryptos.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας στην οποία μετέχουν 16 άτομα, προκειμένου να εισηγηθεί τρόπους φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.

Στην ομάδα εργασίας τοποθετήθηκαν στελέχη της ΑΑΔΕ, του ΣΔΟΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργού, «το έργο της Ομάδας Εργασίας συνίσταται στον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Σαν να μην υπάρχουν...

Πάντως μέχρι σήμερα, τα cryptos δεν αναγνωρίζονται από την εφορία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε φορολογούμενους που έχουν επενδύσεις σε αυτά. Σε μία υπόθεση, φορολογούμενος που αγόρασε ακίνητο αξίας 180.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι το ποσό προήλθε από υπεραξία της επένδυσής του σε κρυπτονομίσματα, η εφορία δεν το δέχτηκε και του καταλόγισε φόρο (λόγω πόθεν έσχες) ύψους 96.000 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση, καταλογίστηκε ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο, για όλες τις ανταλλαγές σε κρυπτονομίσματα, επειδή, «το κρυπτονόμισμα θεωρείται ψηφιακή μονάδα αξίας, η οποία μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά και όχι νόμισμα, δηλαδή δεν είναι αποδεκτό μέσο συναλλαγής και άρα δεν είναι συνάλλαγμα». Και οι δύο υποθέσεις έφτασαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, η οποία απέρριψε τις προσφυγές, με το σκεπτικό ότι τα cryptos δεν είναι επίσημα νομίσματα και δεν αναγνωρίζονται.

Ωστόσο, η επιβολή ΦΠΑ σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε πλατφόρμες αναμένεται να αναθεωρηθεί, καθώς το θέμα έχει κριθεί οριστικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα πρέπει να εξισώνονται όσον αφορά τη φορολογική τους μεταχείριση με τις πράξης ανταλλαγής συναλλάγματος, στις οποίες δεν επιβάλλεται φόρος προστιθέμενης αξίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί η γνωμοδοτική επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αναμένεται να εξετάσει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος με τους φόρους σε κρυπτονομίσματα, ιδρύεται νέα επιτροπή ειδικών

Το υπουργείο διέλυσε την πρώτη επιτροπή που είχε συστήσει χωρίς να παραδοθεί η έκθεσή της και τώρα ιδρύει νέα. Για την Εφορία σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» και αρνείται να τα... φορολογήσει.