ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Λίγο πιο αισιόδοξη η Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Αύξηση πρόβλεψης για την ανάπτυξη από 2,3% σε 2,4% το 2020, αλλά και εκτίμηση για επιβράδυνση στο 2% το 2021 περιλαμβάνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Ζητά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Περισσότερο αισιόδοξη στις προβλέψεις της για την Ελλάδα εμφανίζεται η Κομισιόν, χωρίς πάντως να υιοθετεί την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% φέτος, καθώς προβλέπει ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί σε 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3%.  Για το 2021, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός θα πέσει στο 2%, ενώ τονίζει ότι η βελτίωση των αναπτυξιακών ρυθμών θα εξαρτηθεί από συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, στις χειμερινές της οικονομικές προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι:

  • Η ελληνική οικονομία της Ελλάδας εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 2,2% το 2019 και ο ρυθμός αναμένεται να είναι 2% ή υψηλότερος στον ορίζοντα πρόβλεψης, δηλαδή έως και το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης.
  • Το τρίτο τρίμηνο του 2019, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,6% σε τριμηναία βάση και 2,3% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% στα τρία τρίμηνα του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
  • Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος οδηγός της ανάπτυξης. Παρά την πιο αργή ανάπτυξη σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, χάρη στην αύξηση των μεριδίων αγοράς, κυρίως στον τουριστικό τομέα.
  • Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης της κυβέρνησης πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παρέμεινε υποτονική. Ο τομέας των υπηρεσιών (σ.σ.: κυρίως του τουρισμού) εξακολούθησε να αποτελεί κύρια πηγή ανάπτυξης. Μια ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2019.
  • Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φθάσει το 2,4% το 2020 και 2,0% το 2021. Με την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη σε επίπεδα προ της κρίσης στο τέλος του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται, οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει θετική, αλλά είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, λόγω μέτριας ανάπτυξης των εξαγωγικών αγορών και βραδύτερης αύξησης των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών.
  • Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται σε 16,6% τον Οκτώβριο 2019, από 18,5% πριν από ένα χρόνο, αν και παραμένει η υψηλότερη στην Ε.Ε. Η πρόσφατη άνοδος των απασχολούμενων, κατά μέσο όρο 2,0% σε ετήσια βάση στα τρία τρίμηνα του 2019, αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.
  • Μετά από τη μείωση σε 0,5% σε 2019, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 και περαιτέρω το 2021. Ο μέτριος ρυθμός του πληθωρισμού αντανακλά τον χαμηλό πληθωρισμό τιμών ενέργειας, ενώ η άνοδος το 2020 θα προέλθει από τον πυρήνα του πληθωρισμού.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας 

Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσει την επενδυτική της δραστηριότητα σε κλάδους που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από τον αγροτοδιατροφικό έως και την ενέργεια, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ρέθυμνο, Κρήτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη μεγάλα έργα ανάπτυξης σε τρία λιμάνια στο Ρέθυμνο

«Προχωρούμε δυναμικά για τη βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κ. Θεοδωράκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηχηρό «καμπανάκι» από Βρυξέλλες για τις ακραίες περιφερειακές ανισότητες

Σε δύο περιφέρειες το 60% του ΑΕΠ. Ρεκόρ Ευρώπης σε αριθμό περιφερειών που έχουν πέσει σε αναπτυξιακή παγίδα. Καμία βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Οι συστάσεις της Επιτροπής για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.