ΓΔ: 1396.68 0.43% Τζίρος: 94.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:24:39 DATA
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

Με κοινή πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας Γαλλία και Γερμανία

Σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους χθες οι υπ. Οικονομικών των δύο χωρών φαίνεται ότι έχουν κατορθώσει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Σήμερα η τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών της ΕΕ.

Σε πλήρη συμφωνία αναφορικά με τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης φέρεται ότι έχουν καταλήξει Γαλλία και Γερμανία, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Κρίστιαν Λίντνερ

Οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ είχαν μία αρκετά δυναμική κόντρα σχετικά με το πώς θα διατηρήσουν τις επενδύσεις όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβαίνουν το όριο της ΕΕ. Άλλα κράτη μέλη, τα οποία συσπειρώνονται κατά προσέγγιση σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για τα ίδια ζητήματα.

Οι δύο υπουργοί Οικονομικών επιθυμούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή γαλλογερμανική θέση πριν από μια ευρύτερη συνάντηση με τους ομολόγους τους στην ΕΕ σήμερα, πιθανώς την τελευταία ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους.

«Καταλήξαμε απόψε σε συμφωνία 100% με (τον Κρίστιαν Λίντνερ) σχετικά με τους νέους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο X μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, η οποία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, είναι «εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας υγιή δημόσια οικονομικά και επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, εκ νέου στο Χ, ανάφερε ότι υπήρξε συμφωνία για τα «βασικά στοιχεία» των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και «εγγυήσεις για χαμηλότερα ελλείμματα και επίπεδα χρέους, κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

Το Παρίσι και το Βερολίνο είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σχετικά με το πόσο γρήγορα μια χώρα με έλλειμμα πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσει, έχοντας ταυτόχρονα αρκετά χρήματα για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Η Γαλλία, η οποία δεν αναμένει να φέρει το έλλειμμά της στο όριο του 3% πριν από το 2027, θέλει πιο αργό ρυθμό για να διατηρήσει περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις, ενώ η Γερμανία θέλει ταχύτερη μείωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourists_akropoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές των τουριστικών αφίξεων το 2024

Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει στην διεθνή τουριστική σκηνή με το βάρος ωστόσο να δίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και του αποτυπώματος στην οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία και όχι ρίσκο πλέον η επένδυση στην Ελλάδα λέει ο Μοσκοβισί

Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών, επισκέφτηκε την χώρα μας με τη νέα ιδιότητά του, του πρώτου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας, για να υπογραφεί διμερή συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδης (ΤΕΡΝΑ): Η αγορά των κατασκευών δείχνει θετικά σημάδια

«Παρά τη θετική πορεία των επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχει υστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Τον Δεκέμβριο η Ελλάδα θα καταβάλει 8 δισ. ευρώ για το χρέος της

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η πρώην υποψήφια για χρεοκοπία Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια.