ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κακλαμάνης
Φώτο: O Νικήτας Κακλαμάνης και Ουκρανός πρόεδρος. Credit: Nick Paleologos/SOOC

Κακλαμάνης-Ζελένσκι στη Βουλή: Ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως αν η Δύση είχε αντιδράσει σωστά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ίσως να μην είχε υπάρξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εξέφρασε στήριξη στον ουκρανικό λαό και ευχήθηκε σταθερή ειρήνη βάσει Διεθνούς Δικαίου.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στο γραφείο του στη Βουλή των Ελλήνων. Κατά την υποδοχή, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του ουκρανικού λαού, στηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη διαχρονική προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των κανόνων. Υπογράμμισε επίσης την ιστορική εμπειρία του Ελληνισμού από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια, επισημαίνοντας τα κοινά στοιχεία με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, αν η διεθνής κοινότητα είχε αντιδράσει πιο δυναμικά στην περίπτωση της Κύπρου, ενδεχομένως να είχε αποτραπεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόνισε τη σημασία μιας σταθερής ειρήνης που θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων για περαιτέρω συνεργασία με το ουκρανικό κοινοβούλιο, μέσω των Ομάδων Φιλίας, και μετέφερε τους χαιρετισμούς του στον ουκρανικό λαό.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη Βουλή για τη διαρκή και πολύπλευρη στήριξη προς την Ουκρανία. Εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για την ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, αλλά και για τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας σε διεθνείς πρωτοβουλίες υπέρ της Ουκρανίας, όπως η πλατφόρμα της Κριμαίας και τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ. Επισήμανε επίσης τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων από την Ελλάδα και ευχαρίστησε για τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας μας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το πέρας του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στηρίζει διαρκώς την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Αγία Νάπα για δείπνο εργασίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία.
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κύπρος: Κοινή πορεία και στόχοι στη Βουλή μετά από 16 χρόνια

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου και τους κοινούς αγώνες που ενώνουν τα δύο έθνη.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ουκρανίας-Λιθουανίας για drones ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ουκρανία και Λιθουανία υπέγραψαν συμφωνία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ομάδα Ουκρανών ειδικών θα εργαστεί στη Λιθουανία για ενίσχυση της ασφάλειας ενάντια σε σύγχρονες απειλές. "Οι προκλήσεις είναι κοινές", δήλωσε ο Ζελένσκι.
Εκτοξευτής πυραύλων Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων δηλώνει η ουκρανική αεροπορία

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων μετά από ρωσικές επιθέσεις, με ημιγεμάτες εκτοξευτήρες, σύμφωνα με την αεροπορία. Η άμυνά της βασίζεται κυρίως σε ξένα συστήματα για την αναχαίτιση πυραύλων.