ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Φώτο: Shutterstock

Υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης οι αναλυτές

Στο 1% υποβαθμίζουν την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2025 σε έρευνα του Bloomberg από 1,2% προηγούμενης πρόβλεψης. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2026.

Λιγότερο αισιόδοξοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πορεία της ευρωζώνης το 2025 εμφανίζονται οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg, με Γαλλία και Γερμανία να αποτελούν τα βασικά «βαρίδια». 

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του πρακτορείου εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 2025 στο 1%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από το 0,8% που αναμένουν για το 2024 και χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή τους που τον τοποθετούσε στο 1,2%. Μείωσαν επίσης τις προσδοκίες τους για το 2026 στο 1,2% από 1,4%.

«Χαμηλή πτήση» για την ευρωζώνη το 2025

 

Για τη Γερμανία, η οποία παλεύει με μια εκτεταμένη ύφεση στον βασικό της μεταποιητικό τομέα, οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα επέκταση 0,4% το 2025 και 1% το 2026, μειωμένη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία μειώθηκαν επίσης, ενώ η Ισπανία φαίνεται να αναπτύσσεται ελαφρώς πιο γρήγορα από πριν.

Οι προβλέψεις είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επίσης μείωσε τις προοπτικές της αυτόν τον μήνα καθώς μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη φορά από τον Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν τα νοικοκυριά να οδηγήσουν σε ανάκαμψη καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται και ο πληθωρισμός σταθεροποιείται στο στόχο του 2%, αν και έχουν επανειλημμένα υπερεκτιμήσει πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί αυτή η ώθηση.

«Στήριγμα» για την ευρωζώνη η Ισπανία

 

«Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βελτίωση στην οικονομία το επόμενο έτος», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σε ένα podcast. Αλλά «παρ' όλο που η κατανάλωση αυξάνεται τώρα, μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση σε αυτό, επειδή σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, ίσως κάποιοι άνθρωποι να κρατούν πίσω τις αποφάσεις κατανάλωσης».

Οι οικονομολόγοι στην έρευνα αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2025, όπου φαίνεται να παραμένει πριν πέσει στο 1,9% ένα χρόνο αργότερα. Ο βασικός πληθωρισμός - μια από τις εναπομείνασες ανησυχίες της ΕΚΤ - αναμένεται να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση, αγγίζοντας το 2% το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωζώνη
ΑΓΟΡΕΣ

ING: Ήπια ύφεση στην ευρωζώνη το 2023 με επίμονα υψηλό πληθωρισμό

Η μειωμένη ζήτηση και τα υψηλά αποθέματα θα επιβραδύνουν τις μηνιαίες αυξήσεις των βασικών τιμών κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά ακόμη τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να δούμε πληθωρισμό πάνω από το 3%.
Νετανιάχου, Μητσοτάκης, Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κάλπες που «καίνε» την Αθήνα: Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ και στο βάθος Τουρκία

Από το Ισραήλ και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες κάλπες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες, συμμαχίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Ο άγνωστος Χ στην Άγκυρα.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η Ευρώπη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διάστημα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, όπου απουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Βιομηχανίες ελπίζουν σε νέα συμβόλαια, με 120 χώρες παρούσες και σημαντικές απουσίες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση τουριστικής προβολής Θεσσαλονίκης σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία

Η Θεσσαλονίκη έχει λύσει υποδομές ετών και ετοιμάζεται για εξωστρέφεια, δήλωσε ο δήμαρχος Αγγελούδης στο συνέδριο Reimagine Tourism. Από Σεπτέμβριο ξεκινούν ταξίδια προβολής σε Βουκουρέστι, Βερολίνο και Λειψία για νέες τουριστικές αγορές.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Γαλλίας και Πολωνίας για τη νίκη AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

Ανησυχία εξέφρασαν Γάλλοι και Πολωνοί υπουργοί για τη νίκη του ακροδεξιού AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «ανησυχητικό μήνυμα», προειδοποιώντας παράλληλα για την ενίσχυση του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς.