Τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτάχυνση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας συζήτησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ιταλίας TERNA Giuseppina Di Foggia, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα.
Η κ. di Foggia, συνοδευόμενη από ανώτερα στελέχη της Terna SpA, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή. Κατά τη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ - σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από τον Διαχειριστή - επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.
Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που δημιουργούν η πράσινη μετάβαση και η κλιματική κρίση στα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους. ΑΔΜΗΕ και ΤΕRNA συζήτησαν ακόμη πιθανές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, σε συνέχεια των προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος κατά την ειδική εκδήλωση Future of our Grids που διοργάνωσε ο ENTSO-E στις 7 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζουμε πως Ελλάδα και Ιταλία συνδέονται ηλεκτρικά από το 2002 με υποβρύχιο καλώδιο άνω των 300 χλμ από το Οτράντο (ΚΥΤ Γαλατίνα) μέχρι τον Αετό (ΚΥΤ Άραχθος) και μεταφορική ικανότητα στα 500 MW.
Σύμφωνα με το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 1.000 MW θα τριπλασιάσει την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και θα συνδέει Θεσπρωτία, Μελεντούνιο και Γαλατίνα.
Το υποβρύχιο μήκος της διαδρομής υπολογίζεται σε 220 χλμ. και σε 55 χλμ. το μήκος της όδευσης των υπογείων τμημάτων σε Ελλάδα και Ιταλία. Η διασύνδεση θα καταλήγει σε ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), που προβλέπεται να κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ στη Θεσπρωτία, το οποίο θα εξυπηρετεί επίσης τη νέα διεθνή διασύνδεση με την Αλβανία. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.