ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA

Η... εξαφάνιση των Κινέζων τουριστών και η δυναμική επιστροφή τους

Από το κέντρο της Αθήνας έως την Σαντορίνη, οι Κινέζοι ήταν η πλέον ανερχόμενη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2019. Η απότομη πτώση λόγω πανδημίας και οι ελπίδες ισχυρής ανάκαμψης το 2024.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Σανγκάης με την Αθήνα από τον ερχόμενο Απρίλιο από την Juneyao Air αναθερμαίνει τις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες διακόπηκαν απότομα λόγω κορονοϊού στις αρχές του 2020. Η παραπάνω πτήση θα έρθει να προστεθεί σε αυτή που πραγματοποιεί ο κρατικός αερομεταφορέας της χώρας, η Air China από το Πεκίνο και θα αποτελεί την πλέον «πλούσια» σύνδεση που είχε ποτέ η χώρα μας με την Κίνα.

Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, η Κίνα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές, ήταν η μόνη αγορά η οποία δεν κατάφερε να επανέλθει μετά την πανδημία, καθώς οι περιορισμοί που ίσχυαν στην Δύση μεταφέρθηκαν σε δεύτερη φάση στην πολυπληθέστατη χώρα, η οποία αποκτά ξανά πλήρη αεροπορική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο τους τελευταίους μήνες, καθώς αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί.

Για την Ελλάδα, που προσδοκά ότι το 2024 οι Κινέζοι που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα ξεπεράσουν τους 200.000, η εξέλιξη έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς έχοντας χάσει τους Ρώσους και τους Ουκρανούς τουρίστες αυτό το διάστημα δέχεται ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα από δύο ιδιαίτερα δυναμικές αγορές αυτές του Ισραήλ και του Λιβάνου όπου οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν διακοπεί μέχρι νεοτέρας λόγω του πολέμου.

Οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούσαν από τους πλέον δυναμικούς επισκέπτες στη χώρα μας την περασμένη δεκαετία, μία δυναμική που κόπηκε απότομα όπως προναφέρθηκε εξαιτίας του κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2014-2019 η κίνηση από την κινεζική αγορά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκε κατά 166%, όταν την ίδια περίοδο η συνολική επιβατική κίνηση του αεροδρομίου εμφάνισε αύξηση 104%. Μάλιστα, το 2019 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 200.000 επισκέπτες.

Καταλυτική ήταν η απευθείας σύνδεση με Πεκίνο, που ξεκίνησε το 2017, η οποία οδήγησε σε διπλασιασμό των Κινέζων επισκεπτών μέσα σε δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι επισκέπτες από την Κίνα μπήκαν στην πρώτη 20άδα του ΔAA μόλις το 2018 και έναν χρόνο μετά είχαν αναρριχηθεί στη 15η θέση. Σύμφωνα με στοιχεία από το Athens International Survey του 2019, προκύπτει ότι το 81% των επισκεπτών μεταξύ Κίνας και Ελλάδας ταξιδεύουν για τουρισμό και 16% για επαγγελματικούς λόγους.

Ως προς το τελευταίο αξίζει να αναφερθεί ότι το 2024 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα μερίδια των Κινέζων που θα επισκεφθούν την χώρα μας για επαγγελματικούς λόγους

Οι Κινέζοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους λαούς που πραγματοποιούν ιδιαίτερα νωρίς τις κρατήσεις τους για Ελλάδα (κατά μέσο όρο 91 ημέρες πριν), με τη διαμονή τους να ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 10 ημέρες. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2019 βρίσκονταν ανάμεσα στις πρώτες θέσεις με βάση τα χρήματα που δαπάνησαν κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olga Kefalogianni, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλογιάννη: Ορόσημο η απευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάης - Αθήνας

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η έναρξη των απευθείας πτήσεων, σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος και από τις δύο πλευρές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το αεροδρόμιο Τελ Αβίβ «νίκησε» τη Ν. Υόρκη σε πτήσεις προς Αθήνα

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή των εκτός Ευρώπης κρατών στις αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος. Εξαπλασιάστηκε η κίνηση από το Ισραήλ μεταξύ 2009 και 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Πλώρη για το 1 εκατομμύριο επισκέπτες από το Ισραήλ

Γη της καλοκαιρινής επαγγελίας τείνει να γίνει για τους Ισραηλινούς τουρίστες η Ελλάδα χάρη και στις ξενοδοχειακές επενδύσεις που πραγματοποιούν στην χώρα μας οι συμπατριώτες τους επιχειρηματίες.